Η Τράπεζα Ιαπωνίας πάει κόντρα στο ρεύμα

Η Τράπεζα Ιαπωνίας πάει κόντρα στο ρεύμα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου (Oμοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Τράπεζα της Αγγλίας) ολοκληρώνουν σταδιακά τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και αυξάνουν το κόστος δανεισμού, ενώ η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με έντονο ρυθμό και ο πληθωρισμός κινείται ανοδικά. Ωστόσο, μια κεντρική τράπεζα πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα και είναι η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ). Σε χθεσινή ανακοίνωση δήλωσε πως δεν πρόκειται να ακολουθήσει την πορεία που χαράσσουν οι άλλες κεντρικές τράπεζες.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, η Τράπεζα της Ιαπωνίας τόνισε ότι θα διατηρήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια για μεγάλη περίοδο. Είναι η πρώτη φορά που δίνει στοιχεία για τη μακροπρόθεσμη πολιτική της όσον αφορά τα επιτόκια. Πριν από λίγες ημέρες, η BOJ αναγκάστηκε να παρέμβει τρεις φορές για να ανακόψει την άνοδο των αποδόσεων των ιαπωνικών ομολόγων. Αφορμής δοθείσης, ορισμένοι κύκλοι της αγοράς ισχυρίζονταν ότι ετοιμάζεται να σκληρύνει τη νομισματική της πολιτική. «Θα διαψεύσουμε όσους στοιχηματίζουν σε πρόωρη διακοπή της ποσοτικής χαλάρωσης ή σε αύξηση των επιτοκίων», διεμήνυσε ο Χαρουχίκο Κουρόντα, ο διοικητής της τραπέζης. Κατά τους αναλυτές, ο κ. Κουρόντα έχει περιθώριο έξι έως και εννέα μηνών, μέχρις ότου οι αγορές αρχίσουν και πάλι να στοιχηματίζουν ότι θα κάνει αλλαγή πλεύσης στην πολιτική του.

Ο διοικητής της BOJ θα συνεχίσει ως έχει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, στοχεύοντας στην τόνωση της ιαπωνικής οικονομίας. Κι ενώ λαμβάνει αυτήν την απόφαση, η ΕΚΤ μειώνει σταδιακά τις δικές της αγορές νέων τίτλων και διατηρεί τα επιτόκιά της αμετάβλητα έως και το καλοκαίρι του 2019. Η Fed έχει προ πολλού ολοκληρώσει το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ βρίσκεται σε πορεία αύξησης των επιτοκίων. Σύμφωνα με τους Financial Times, αναλυτές εξέφραζαν την έκπληξή τους για την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας και την αναφορά της στην αβεβαιότητα για το μέλλον. Η αβεβαιότητα αυτή έχει να κάνει με τον νέο φόρο κατανάλωσης, ο οποίος πιθανώς να τεθεί σε ισχύ από φέτος τον Οκτώβριο. «Η διατύπωση ήταν απροσδόκητα κατηγορηματική, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων τουλάχιστον έως το 2020», τόνισαν αναλυτές της JP Morgan. Επίσης, αναλυτές και οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου. Ο ισολογισμός της BOJ φθάνει το 98% του ΑΕΠ, έναντι 20% για τη Fed. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών των φρέσκων τροφίμων και της ενέργειας, παραμένει υποτονικός στην Ιαπωνία. Τον Ιούνιο, τέλος, ενισχύθηκε κατά 0,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή