Κίνδυνος για «μπλακ άουτ» στην Υγεία

Κίνδυνος για «μπλακ άουτ» στην Υγεία

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχονται ασφαλισμένοι και γιατροί σήμερα, ημέρα που τίθεται επισήμως σε εφαρμογή ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού στο πλαίσιο του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, από σήμερα οι συμβάσεις των περίπου 1.700 παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ δεν ισχύουν, αφού αυτοί αντικαθίστανται από τον οικογενειακό γιατρό. Η «καταγγελία» από πλευράς του υπουργείου των συμβάσεων ενδέχεται να προκαλέσει μπλακ άουτ στην παροχή υπηρεσιών από συμβεβλημένους γιατρούς στους ασφαλισμένους: 

Και αυτό διότι, αφενός ο αριθμός των γιατρών που έχουν δεχθεί να αναλάβουν ρόλο οικογενειακού δεν επαρκεί, αφετέρου, από σήμερα τίθεται σε ισχύ και η υποχρεωτική παραπομπή από οικογενειακό γιατρό σε ειδικό. Ετσι, σήμερα όποιος δεν έχει εγγραφεί σε κάποιον από τους ελάχιστους οικογενειακούς γιατρούς δεν μπορεί να επισκεφθεί δωρεάν π.χ. τον συμβεβλημένο καρδιολόγο.

Με δεδομένο, δε, ότι δεν έχει διευκρινιστεί από το υπουργείο πώς ακριβώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα και τι θα γίνει η πληρωμή των συμβεβλημένων ειδικών γιατρών (πλην οικογενειακών), ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάλεσε χθες τα μέλη του να διακόψουν σε κάθε περίπτωση την παροχή δωρεάν υπηρεσιών σε ασφαλισμένους, μέχρι την επίσημη διαβεβαίωση ότι οι εκτελεσθείσες ιατρικές επισκέψεις θα αποζημιωθούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, περίπου 600 γιατροί έχουν υπογράψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ ως οικογενειακοί, ενώ σε «αναμονή» είναι περίπου 140 αιτήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος του υπουργείου Υγείας αφορούσε την κάλυψη τουλάχιστον 2.800 θέσεων οικογενειακών γιατρών. Οι 600 συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί, με βάση το υποχρεωτικό τετράωρο που θα «αφιερώνουν» την ημέρα στον πληθυσμό ευθύνης τους, εκτιμάται ότι μπορούν να καλύψουν περίπου 200.000 επισκέψεις τον μήνα. Σήμερα, οι 1.700 παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι καλύπτουν περίπου 340.000 επισκέψεις ασφαλισμένων. Που σημαίνει ότι από σήμερα υπάρχει ένα κενό 140.000 επισκέψεων σε μηνιαία βάση.

Κατά το υπουργείο Υγείας το κενό αυτό αρχικά θα κληθούν να το καλύψουν τα περίπου 100 «ιατρεία γειτονιάς» –τοπικές μονάδες υγείας, υποστελεχωμένες κατά τους εκπροσώπους των γιατρών– που έχουν ανοίξει έως σήμερα, αλλά και οι γιατροί των κέντρων υγείας. Οπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές του υπουργείου Υγείας, εάν συνυπολογιστούν οι οικογενειακοί που έχουν ήδη συμβληθεί, οι γιατροί των τοπικών μονάδων υγείας και όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον από εδώ και πέρα (σ.σ. η πρόσκληση για σύμβαση είναι «ανοικτή» και δεν έχει ημερομηνία λήξης), τότε εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα υπερκαλυφθεί ο αριθμός των επισκέψεων που «παρείχαν» δωρεάν στον ΕΟΠΥΥ έως τώρα οι παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι δεν έχει δημιουργηθεί η αναγκαία υποδομή για να καλυφθεί ο πληθυσμός και η περίθαλψη των πολιτών είναι «στον αέρα». Για απαράδεκτη και εσπευσμένη ενέργεια, που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους ασθενείς, κάνει λόγο η ομοσπονδία κλινικοεργαστηριακών γιατρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή