Να αναλάβουν ιδιώτες τη δασοπυρόσβεση

Να αναλάβουν ιδιώτες τη δασοπυρόσβεση

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόταση του κ. Kυρ. Μητσοτάκη να αναλάβει το Ιδρυμα Νιάρχου το κόστος της συντήρησης των πυροσβεστικών μέσων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναγνωρίζει την ανικανότητα και τη διαφθορά του Δημοσίου και στρέφεται στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, η πρόταση είναι μισή. Η πλήρης πρόταση πρέπει να είναι «ιδιωτικοποιήστε την υπηρεσία δασοπυρόσβεσης». Το αντικείμενο δεν είναι πολιτικό. Απαιτεί στελέχη με τεχνογνωσία και οργανωτική ικανότητα και όχι λογική Δημοσίου. Οπου προτιμώνται οι έχοντες πάνω από 50% αναπηρία, οι άνω των 45 ετών άνεργοι και οι ημέτεροι. Οπου επιλέγεται ως γ.γ. Πολιτικής Προστασίας ο αρχιπύραρχος ε.α. κ. Καπάκης, που είναι μέλος οργάνωσης με πρόεδρο τον κ. Κοτζιά. Οπου προτιμάται ως εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια Αττικής η κ. Ιωάννα Τσούπρα, που δηλώνει υπερήφανα ότι είναι από τους πρώτους που διαφώνησε με το καθεστώς των μνημονίων και ότι είναι κάτοχος Bagelor of Science (sic). Οπου τα σχέδια πυρόσβεσης μένουν στα συρτάρια.

Στις δεκαετίες που πέρασαν, το Δημόσιο έχει αποδείξει την ανικανότητά του. Εχω μπροστά μου το εξώφυλλο της 17/7/2008 μιας εφημερίδας. Εικονίζει πυρκαγιά στην Αττική και γράφει μπουχτισμένα: «Στο ίδιο έργο θεατές». Από τότε το έργο έχει ξαναπαιχτεί στον Μαραθώνα, στο Γραμματικό, στον Αγ. Στέφανο, στην Πάρνηθα, στον Υμηττό και αλλού. Σήμερα μπούχτισε ακόμα και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πυροσβεστών και οργίζεται δημόσια για τους θλιβερούς κυβερνητικούς χειρισμούς.

Γιατί αυτή η διαχρονική κυβερνητική ανικανότητα; Μια αιτία έδωσε τον 19ο αιώνα ο Εμμανουήλ Ροΐδης: «Τα δάση… ερημούσιν αι ανά παν έτος αναπτόμεναι… πυρκαϊαί, των οποίων αδύνατον είναι να ευρεθώσιν και να τιμωρηθώσιν οι πασίγνωστοι αυτουργοί, διά τον λόγον ότι δεν έχουν ψήφους τα δέντρα και έχουσιν ψήφους οι αιγοβοσκοί».

Σε άλλες χώρες μπορεί να είναι υπό συζήτηση αν η δασοπυρόσβεση πρέπει να είναι ιδιωτική ή δημόσια. Οχι όμως στην πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης (Eurostat). Θυμηθείτε την ανακούφιση από τις ιδιωτικοποιήσεις Ολυμπιακής, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΟΛΠ κ.λπ. Σκεφτείτε τη χρεοκοπία της ΔΕΗ και των ΕΛΤΑ που ακόμα ελέγχονται από το κράτος. Ιδιωτικοποιήστε τη δασοπυρόσβεση. Εναλλακτικά, ιδρύστε ανεξάρτητο φορέα. Το χρωστάμε στα αδικοχαμένα θύματα. Ακουσα ότι στην Πορτογαλία τη δασοπυρόσβεση έχει αναλάβει εργολαβικά ισπανική εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή