Μπλόκο στον ευρωφοβικό πρόεδρο της RAI

Μπλόκο στον ευρωφοβικό πρόεδρο της RAI

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Την υποψηφιότητα ευρωσκεπτικιστή και ρωσόφιλου δημοσιογράφου, ο οποίος προαλειφόταν για πρόεδρος του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της RAI, απέρριψαν χθες Ιταλοί βουλευτές στο πρώτο σοβαρό ράπισμα στη νέα αντισυστημική κυβέρνηση. Οι βουλευτές τής αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον Μαρτσέλο Φόα, ο οποίος είχε προταθεί από την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Η εξέλιξη αναμένεται να απαλύνει τις ανησυχίες για τις διαθέσεις της Ρώμης να εγκαταλείψει το ευρώ. Τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν δραματικά στις 27 Ιουλίου όταν ο ιδρυτής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, επανέφερε την ιδέα ενός δημοψηφίσματος για το ευρώ. Την ίδια μέρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε το όνομα του Φόα, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην επιχειρηματολογία κατά του ενιαίου νομίσματος. Καθοριστική στην ψηφοφορία ήταν η αποχή των βουλευτών της Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ένα κόμμα που συνεργάζεται σε αρκετές περιφέρειες της χώρας με την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά, κυβερνητικό εταίρο των 5 Αστέρων. Ενδιαφέρον είναι επίσης το βιογραφικό του Φόα, 55 ετών, ο οποίος στο παρελθόν έχει εργαστεί στον δημοσιογραφικό όμιλο Μπερλουσκόνι.

H αντιπολίτευση διακήρυξε ότι επιθυμεί πρόσωπο κοινής αποδοχής. Σχετικός ιταλικός νόμος προβλέπει ότι η επιλογή του προέδρου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της χώρας πρέπει να επικυρώνεται από τα δυο τρίτα των μελών της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και της Γερουσίας. «H μέθοδος επιλογής ήταν λανθασμένη και κατά συνέπεια ο υποψήφιος πρόεδρος πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο Μαουρίτσιο Γκασπάρι, πρώην υπουργός Τηλεπικοινωνιών και στέλεχος της Φόρτσα Ιτάλια. Από τα 5 Αστέρια, ο Φραντσέσκο Ντ’ Ούβα, εκπρόσωπος του κινήματος στην Βουλή, απάντησε ότι «ξαναγεννήθηκε η παλιά συμμαχία του Ρέντσι με τον Μπερλουσκόνι». Ο Μαρτσέλο Φόα παραμένει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της RΑΙ και, ως το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος του, θα ασκεί καθήκοντα προσωρινού προέδρου. Ο ίδιος, σε ανακοίνωσή του, τόνισε ότι δεν ζήτησε καμία θέση, αλλά η προεδρία τού προτάθηκε από το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι και μέτοχος της RΑΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή