Απλοί Ιρανοί υπέρ συνομιλιών με τις ΗΠΑ

Απλοί Ιρανοί υπέρ συνομιλιών με τις ΗΠΑ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιρανική ηγεσία δεν διανοείται να εμπλακεί σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να εμπιστευθεί τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά ο 45χρονος εργολάβος οικοδομών, Τζαμσίντ Μονίρι, ιδρωμένος κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο της Τεχεράνης, συνοψίζει τις σκέψεις πολλών Ιρανών. «Φυσικά πρέπει να μιλήσουμε με τον Τραμπ. Θα ήταν τρελό να μην του μιλήσουμε».

Τον Μάιο, ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν, παρόλο που το Ιράν αποδεδειγμένα συμμορφωνόταν με αυτήν. Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με την ιρανική ηγεσία «χωρίς όρους».

Μία ημέρα αργότερα, η αμερικανική πρόσκληση φαινόταν ενδιαφέρουσα σε πολλούς Ιρανούς, που επιθυμούν όλο και πιο απεγνωσμένα να βγει η χώρα από το οικονομικό τέλμα. Το ιρανικό ριάλ έχασε το 20% της αξίας του τις τελευταίες ημέρες, ενώ η υποτίμηση τον τελευταίο χρόνο αγγίζει το 80%. Οι ξένοι επενδυτές έφυγαν για να μην υποστούν τις νέες αμερικανικές κυρώσεις που τίθενται σε ισχύ από την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ διαρκώς ξεσπούν διαμαρτυρίες για τις τιμές και τους μισθούς. Οι διαμαρτυρίες αυτές μπορεί να εξαπλωθούν αν επιταχυνθεί η ελεύθερη πτώση της οικονομίας. Η 60χρονη χήρα Σινάζ Μπαγκερί δεν εμπιστεύεται ούτε τον Τραμπ ούτε την ιρανική ηγεσία. «Κυρώσεις, υποτίμηση. Τι θα απογίνουμε;», ρώτησε. «Ολοι μιλούν σαν να νοιάζονται για μας, αλλά στην πραγματικότητα εμείς τα τραβάμε όλα».

Ο δημοσιογράφος Ναντέρ Κρίμι Τζονί υποστηρίζει ότι με την πρόταση για συνομιλίες ο Τραμπ προσπαθεί να χειραγωγήσει την ιρανική κοινή γνώμη. «Ο Τραμπ ξέρει ότι η ηγεσία μας θα αρνηθεί. Ο λαός δεν ενδιαφέρεται αν ο Τραμπ είναι αξιόπιστος, τρελός, ή σοβαρός. Απλά ακούν ότι ο Τραμπ θέλει συνομιλίες και η δική μας ηγεσία αρνείται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή