Κίνα: Επενδύσεις και ψυχαγωγία

Κίνα: Επενδύσεις και ψυχαγωγία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ταϊλάνδη, θέατρο με υδραυλικά καθίσματα θα προσφέρει στους θεατές την ψευδαίσθηση της πτήσης. Στην Αυστραλία, πίστα σκι εσωτερικού χώρου θα κατασκευαστεί δίπλα στις φημισμένες παραλίες της Χρυσής Ακτής, ενώ στην Τσεχία, «σπα» θα ειδικεύεται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική στα νότια της χώρας.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει δεσμευθεί σε επενδυτικό πρόγραμμα αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο την κατασκευή δρόμων, εργοστασίων παραγωγής ενέργειας και λιμένων σε Ασία, Αφρική και Ευρώπη, μέρος της πρωτοβουλίας Belt and Road, που θα αναβιώσει τον ιστορικό Δρόμο του Μεταξιού, ενισχύοντας παράλληλα την επιρροή του Πεκίνου σε όλες τις ηπείρους. Πέντε χρόνια μετά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας, μικρότερα και λιγότερο δαπανηρά έργα πραγματοποιούνται με γοργούς ρυθμούς, παρακάμπτοντας παλαιότερους περιορισμούς στις επενδύσεις σε ξένες χώρες. Το Πεκίνο αποθαρρύνει έτσι –και σε κάποιες περιπτώσεις απαγορεύει– συμφωνίες κινεζικών μεσιτικών εταιρειών και άλλων επιχειρήσεων σε ξένες χώρες, σε μία προσπάθεια συγκράτησης των σπάταλων επενδύσεων.

Την ώρα που η κινεζική οικονομία εμφανίζει σημάδια κάμψης, Κινέζοι αξιωματούχοι προειδοποιούν για τους οικονομικούς κινδύνους του προγράμματος Belt and Road. Οι προειδοποιήσεις, όμως, δεν μοιάζουν να πτοούν κάποιες κινεζικές εταιρείες. Εκτός από το σπα κινεζικής ιατρικής στην Τσεχία, κινεζικές επιχειρήσεις σχεδιάζουν την κατασκευή κινεζικών πολιτιστικών κέντρων και θεματικών πάρκων σε Ουγγαρία, Ιταλία, Φιλιππίνες, Ρωσία, Σερβία και Βιετνάμ. Μία κατασκευαστική εταιρεία αξιοποίησε την κάλυψη του Belt and Road για να κατασκευάσει λούνα παρκ σε ινδονησιακό θέρετρο, που φιλοξενεί ξενοδοχείο και γήπεδο γκολφ της αλυσίδας του προέδρου Τραμπ.

Μορφωτικά προγράμματα

Οι υποστηρικτές της πολιτιστικής επέκτασης του προγράμματος Belt and Road επισημαίνουν, όμως, ότι τα μορφωτικά προγράμματα είναι εξίσου αποτελεσματικά, όσο και τα μεγάλα έργα υποδομών, για την ενίσχυση της κινεζικής αίγλης στον κόσμο.

Τους κινδύνους, που απειλούν τις πρωτοβουλίες του προγράμματος Belt and Road, αντιμετώπισαν ορισμένες κινεζικές εταιρείες. Η κινεζική μεσιτική RiseSun Real Estate, που προσπάθησε να χτίσει το εντυπωσιακό σπα κινεζικής ιατρικής στην κωμόπολη Πασοχλάφκι της Τσεχίας, βρέθηκε μπλεγμένη σε δικαστική αντιπαράθεση πριν ακόμη αρχίσουν τα έργα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των στελεχών της για πρόοδο των διαδικασιών αδειοδότησης, ο δήμος του Πασοχλάφκι επιμένει ότι η κυριότητα του οικοπέδου δεν έχει ξεκαθαρίσει, καθώς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι πολλοί και έχουν καταθέσει ενστάσεις κατά της αγοραπωλησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή