Κρίσιμη συνεδρίαση στον Δήμο Μαραθώνα, χωρίς τον δήμαρχο

Κρίσιμη συνεδρίαση στον Δήμο Μαραθώνα, χωρίς τον δήμαρχο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο δήμος δεν έχει διοικητή. Δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις και όποιες λαμβάνονται δεν υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιηθούν. Ο δήμαρχος είναι εντεταλμένος να εφαρμόζει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και… δήμαρχος δεν υπάρχει». Με αυτά τα λόγια, ο κ. Αλέξανδρος Σώμογλου, δημοτικός σύμβουλος Μαραθώνα, περιγράφει στην «Κ» τι συμβαίνει στον Δήμο Μαραθώνα «εδώ και καιρό και όχι μόνο τώρα με τη φωτιά». Οι δεκάδες νεκροί στο Μάτι και η εκτός τόπου και χρόνου στάση του δημάρχου οδήγησαν 23 από τους 33 δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Μαραθώνα να υπογράψουν κείμενο στο οποίο χαρακτηρίζουν τον Ηλία Ψινάκη «ανίκανο» και «επικίνδυνο» και του ζητούν να παραιτηθεί.

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί δημοτικό συμβούλιο, το οποίο συνεκάλεσε η αντιπολίτευση (σ.σ.: χρειάζεται να συγκεντρωθεί το 1/3 των δημοτικών συμβούλων ώστε η αντιπολίτευση να συγκαλέσει δημοτικό συμβούλιο, το οποίο είναι κανονικά αρμοδιότητα του δημάρχου) με θέμα συζήτησης την παραίτηση του δημάρχου. Ο ίδιος ο κ. Ψινάκης, πάντως, μέσω εκτενέστατης ανακοίνωσης δήλωσε πως δεν θα παρευρεθεί.

Κινητοποίηση

Μέσω Facebook υπάρχει κινητοποίηση του κόσμου ώστε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο την ώρα πραγματοποίησης της συνεδρίασης. «Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ο κ. Ψινάκης θα παραιτηθεί. Ελπίζουμε όμως ότι θα αναπτυχθεί μια δυναμική στο δημοτικό συμβούλιο και με την αντίδραση του κόσμου θα μπορέσουμε να απευθυνθούμε στον υπουργό Εσωτερικών για να δοθεί μια λύση», λέει ο κ. Αλ. Σώμογλου.

Ο ίδιος εξελέγη με την παράταξη του κ. Ηλία Ψινάκη, αλλά από τον Σεπτέμβριο του 2015 είναι πλέον ανεξάρτητος. Η παράταξη του κ. Ψινάκη εξέλεξε τους 20 από τους συνολικά 33 δημοτικούς συμβούλους στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές (Μάιος 2014). Ομως λίγους μόνο μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2014, οι δύο πρώτοι σε σταυρούς δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, η κ. Βασιλική Σταυρακοπούλου και ο κ. Κώστας Τσίρκας, ανεξαρτητοποιήθηκαν. Εκτοτε οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου φυλλορρόησαν. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε πολλούς πολίτες να εκφράσουν την οργή τους δημόσια ήταν φυσικά η φονική πυρκαγιά της προηγούμενης εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ηλίας Ψινάκη, ενώ ο δήμος του καιγόταν, ήταν τόσο εκτός, πραγματικά αλλά και μιντιακά –παρά τις συνήθειές του– που για ένα 24ωρο επικράτησε σύγχυση: όλοι απευθύνονταν στον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνού για το Μάτι, ενώ στον δικό του δήμο αναλογεί μόνο το 15% της περιοχής.

Αυτή την εβδομάδα δύο αντιδήμαρχοι, η Δήμητρα Λαμπαρού και ο Βασίλης Τσουπάς, παραιτήθηκαν, ενώ μία ακόμα δημοτική σύμβουλος, η Αναστασία Παππά, ανεξαρτητοποιήθηκε. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή τη στιγμή στην παράταξη του δημάρχου έχουν απομείνει τυπικά 7 δημοτικοί σύμβουλοι, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια. Μία εξ αυτών, η Αναστασία Ρίζου, υπεύθυνη τώρα για τη δομή του Δήμου Μαραθώνα που διαχειρίζεται τη βοήθεια προς τους πυρόπληκτους, υπέγραψε το κείμενο για την παραίτηση, ωστόσο ταυτόχρονα παραμένει στην παράταξη του δημάρχου. «Ο δήμαρχος δεν ήταν ποτέ παρών. Και οι παρεμβάσεις του όποτε γίνονταν ήταν περισσότερο για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Ομως στηρίζω τον δήμο ως θεσμό και δεν θεωρώ ότι ο Ηλίας Ψινάκης είναι υπεύθυνος γι’ αυτό που έγινε στην πυρκαγιά. Νομίζω ότι πρέπει να παραιτηθεί όταν τελειώσει η κρίση, για να γίνουν όλα σταδιακά. Και θα πρέπει να ομονοήσουμε για το καλό της περιοχής γιατί εδώ υπάρχουν πολλές τάσεις», επισημαίνει στην «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή