Economist: «H Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα αλλά ο μαραθώνιος είναι μπροστά»

Economist: «H Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα αλλά ο μαραθώνιος είναι μπροστά»

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης αλλά ο μαραθώνιος είναι μπροστά της καθώς η κρίση έχει προκαλέσει μακροχρόνιες ζημιές», αναφέρει σε άρθρο του το οικονομικό περιοδικό «Τhe Economist».

Μεταξύ άλλων, στο άρθρο επισημαίνεται πως τα δημόσια οικονομικά και η οικονομία έχουν μίλια μπροστά τους πριν επιστρέψουν στην κανονικότητα, ενώ τα προβλήματα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας πυροδότησαν μια οικονομική κρίση που κράτησε περισσότερο από τη Μεγάλη Ύφεση στην Αμερική.

«Η κυβέρνηση υπέγραψε εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους: πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060, στόχο που έχουν πετύχει μόνο μερικές πετρέλαιο-παραγωγές χώρες τα τελευταία 30 χρόνια», τονίζεται χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον Economist, το βάρος του χρέους που φτάνει το 180% του ΑΕΠ σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα δημόσια οικονομικά είναι ευάλωτη σε στόχους που χάνονται, στην αργή ανάπτυξη ή στην άνοδο των επιτοκίων.

«Το 1/5 του εργατικού δυναμικού και τα 2/5 των είναι άνεργοι. Όσοι Έλληνες είναι τυχεροί να έχουν δουλειά, λαμβάνουν πετσοκομένους μισθούς ενώ η φορολογία αυξάναεται. Εκατοντάδες χιλιάδες κυρίως νέων ατόμων έχουν φύγει από τη χώρα αναζητώντας καλύτερες συνθήκες», γράφει ο συντάκτης του οικονομικού περιοδικού, ενώ υπογραμμίζει ότι «η ανάπτυξη είναι ακόμα απογοητευτική». «Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,4% το 2017 και αναμένεται να φτάσει περίπου στο 2% φέτος. Το ΔΝΤ ανησυχεί για τις δυνατότητες της οικονομίας, εν μέρει λόγω της γήρανσης του πληθυσμού», προσθέτει χαρακτηριστικά. 

Τέλος, με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού το οικονομικό περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες διεξάγονται με δυσκολία στην Ελλάδα. Υπογραμμίζει δε, πως η επένδυση έχει πάει πίσω λόγω καθυστερήσεων, διαφωνιών για τους όρους και τις έρευνες από περιβαλλοντικές υπηρεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή