Με νήματα, ψαλίδι και χαρτί, η ευφρόσυνη πνοή της Στέλλας Μελετοπούλου στην Πάρο

Με νήματα, ψαλίδι και χαρτί, η ευφρόσυνη πνοή της Στέλλας Μελετοπούλου στην Πάρο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει κάτι επίπονο και ακριβές πίσω από τις φωτεινές εικαστικές δημιουργίες της Στέλλας Μελετοπούλου, που ξεδιπλώνονται σαν ένα τεράστιο επιτοίχιο του ελληνικού καλοκαιριού. Υπάρχει διάχυτη μια χαρούμενη και ανέμελη χροιά. Αύριο, Σάββατο, 4 Αυγούστου, εγκαινιάζεται στη Νάουσα της Πάρου, στο concept store «Two’s», η νέα έκθεση της Στέλλας Μελετοπούλου με τον ευφάνταστο και παιγνιώδη τίτλο «Paper Scissors on the Rocks». Τα νέα της έργα έρχονται στην Πάρο ως μία νέα αποσκευή δημιουργίας, που όπως λέει η ίδια «πρόκειται για μια επιθυμία μου να εντάξω σ’ έναν χώρο μια συγκεκριμένη δουλειά».

Τα έργα της μοιάζουν με κοσμικά εικονοστάσια, μικροί βωμοί μιας συνειρμικής αναδίφησης σε κόσμους ρευστούς και αμφίσημους. Εκ πρώτης, αισθάνεται κανείς πως αντικρίζει μία γαλανόλευκη αλληλουχία εικόνων, που, όμως, χάρη στη συχνά τρισδιάστατη κατασκευή τους, παραπέμπουν σε ανάγλυφα τοπία. Είναι νέα έργα, ενότητα, που, όπως γράφει η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Ιρις Κρητικού, «πλάθεται με πυκνούς συμβολισμούς, μαγικές γραφές και κρυφούς αλγόριθμους, ένθετα αντικείμενα και παιδικά αθύρματα».

Με νήματα, ψαλίδι και χαρτί, η ευφρόσυνη πνοή της Στέλλας Μελετοπούλου στην Πάρο-1

Το μπλε χρώμα κυριαρχεί και διαχέεται σε όλα τα έργα αυτής της νέας ενότητας, που υπονούν κίνηση και ευρυχωρία.

«Είναι μια προέκταση των νημάτων στον χώρο και όχι μόνον», λέει η Στέλλα Μελετοπούλου. «Οταν μου πρότειναν οι ιδιοκτήτες – αρχιτέκτονες του χώρου (Two’s), υπήρχε ένα πρόβλημα στον εκθεσιακό τους χώρο: πώς θα τον ξεχωρίζαμε από τον υπόλοιπο εμπορικό τους χώρο. Το ονομάζουν concept store». Το «πρόβλημα« αντιμετωπίστηκε με τον διακριτικό χωρισμό. «Ενέταξα τα νήματα σαν έναν αόρατο/διάφανο τοίχο, ο οποίος λειτουργεί ως εικαστική εγκατάσταση και λύνει ένα λειτουργικό θέμα», εξηγεί η Στέλλα Μελετοπούλου. «Αυτό με ιντριγκάρισε στο να το δουλέψω συν ότι μιλάμε για ένα ελληνικό νησί που έχει διεθνές κοινό».

Σαν ένα παιχνίδι με τα έργα να συνομιλούν με τον χώρο, η Στέλλα Μελετοπούλου μας αποκαλύπτει και έναν «πολυέλαιο» με κρεμαστά νήματα, ενώ ολόγυρα στους τοίχους μπορεί κανείς να δει έργα «καλοκαιρινά», «με έντονο ελληνικό στοιχείο, γραφισμούς και παιχνίδι». Δύσκολο να περιγράψει κανείς το πώς και το γιατί όσων στοιχείων είναι στη ροή των νημάτων. «Τα τοποθετώ πηγαία», λέει η Στέλλα Μελετοπούλου που έχει έναν ολόκληρο κόσμο με μοτίβα, σχήματα, χρώματα και σύμβολα σε έναν συνδυασμό γεωμετρίας και ασυμμετρίας. Οπως σημειώνει και η Ιρις Κρητικού, υπάρχει υπόγειος συνειρμός με τα «απέριττα γεωμετρικά μπλε θραύσματα των κολάζ του Ματίς», μια θάλασσα από αστερίες, κοχλίες και σπαράγματα αναμνήσεων που διεκδικούν νέα εξωστρέφεια. Η Στέλλα Μελετοπούλου είναι μία «χειρώναξ» εικαστικός, με την έννοια ότι δημιουργεί σε έναν πυκνό χρόνο με τα χέρια και τα σύνεργά της. Αυτό που μας αποκαλύπτει ευφραίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή