Το Κονκλάβιο (03/08/18)

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερχονται οι τοποτηρητές

Οι μουφτήδες παίρνουν σύνταξη, οι τοποτηρητές έρχονται. Αναφέρομαι στην τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που «συνταξιοδοτεί» τους μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής, λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους (όπως οι δικαστές), στο σκεπτικό της οποίας αναφέρθηκα εκτενώς τις προάλλες. Kαι αυτό είναι η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα τους – και μέσω του περάσματος των λειτουργικών τους εξόδων στο κράτος. Πάντως, για όσους ανησυχούσαν ότι οι μουφτείες θα μείνουν ακέφαλες, έχω καλά νέα. Πληροφορούμαι ότι οι τοποτηρητές που θα πάρουν τη θέση τους έχουν βρεθεί και θα τοποθετηθούν πολύ σύντομα. Δηλαδή ακόμη και εντός του Αυγούστου, οπότε εικάζω ότι θα εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη της αυτοδίκαιης απόλυσής τους επειδή συμπλήρωσαν τα 67 χρόνια.

Και οι ιμάμηδες

Και ενώ εμείς ασχολούμασταν με το αν η ρύθμιση για τη συνταξιοδότηση των μουφτήδων που ψηφίστηκε κιόλας ήταν ή δεν ήταν «χατίρι» στον Ταγίπ Ερντογάν, έχω την αίσθηση ότι μας διέφυγε το πιο σημαντικό. Αναφέρομαι σε έτερο άρθρο της διάταξης, το οποίο σεμνά αναφέρεται στο Μητρώο Θρησκευτικών Λειτουργών βάσει του νόμου 43/01/2014. Εκεί υπάρχει επί της ουσίας οδηγός για το ποιoς/ποιοι μπορούν τα τελούν νόμιμους γάμους (και όχι μόνο) στην Ελλάδα. Και αυτοί είναι, εκτός από τους παπάδες, οι ραββίνοι και οι ιμάμηδες. Για την ακρίβεια, σε αυτό έχουν την υποχρέωση μέσα σε ένα χρόνο να καταχωριστούν οι θρησκευτικοί λειτουργοί που υπηρετούν «στην Εκκλησία της Ελλάδος, της Κρήτης, των Ιερών Μητροπόλεων Δωδεκανήσου, των μουφτειών της Θράκης και των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων». Aυτό, όπως αναφέρεται, προκειμένου «να διασφαλίζεται με τον πληρέστερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον και η δυνατότητα κάθε πολίτη να λαμβάνει έγκυρη και άμεση πληροφόρηση για την ιδιότητα ενός προσώπου ως θρησκευτικού λειτουργού, προκειμένου να απολαμβάνει με ασφάλεια τόσο το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας όσο και τα λοιπά δικαιώματά του».

Μέσα στο σύστημα

Ανακεφαλαιώνοντας για τον δρόμο που άνοιξε και η υπόθεση της σαρίας και συνεχίζεται με το όριο ηλικίας στους μουφτήδες, κάποιος μπορεί να συμπεράνει ότι η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των μουφτειών, για να το θέσω σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι το σενάριο εκλογών για τους μουφτήδες πηγαίνει περίπατο. Εξάλλου, μπαίνουν και οι ιμάμηδες (ιεροδιδάσκαλοι) στο γενικό σύστημα. Oσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα στη μειονότητα, γνωρίζουν ότι εκλεκτορικό σώμα χωρίς ιεροδιδασκάλους δεν στήνεται… Και ο νοών νοείτω.

Καμένα σχέδια

Δεν χρειάζεται να είναι κανένας ειδικός στην πολιτική στρατηγική για να καταλάβει ότι η τραγωδία στο Μάτι έχει «κάψει» και ολόκληρο τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν φημίζεται για έλλειμμα θράσους, μπορεί κατόπιν τούτων να οργανώσει «φιέστα» για την έξοδο από τα μνημόνια. Βέβαια, δεν αποκλείω τίποτα, αφού ίσως να μην τα έχουμε δει όλα ακόμα.

Σχέδια που δεν έγιναν ποτέ

Αυτό που αποκλείω είναι την εμφάνιση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στα ελληνικά (μετα)μνημονιακά χώματα περί τις 20 Αυγούστου. Μαθαίνω δε ότι δεν υπάρχει και κανένας ειδικός σχεδιασμός από την πλευρά των Βρυξελλών (και γιατί να υπάρχει, θα μου πείτε…) για την περίφημη «έξοδο». Αυτό που δεν μπορεί να αποκλειστεί, πάντως, είναι ο συνήθης ύποπτος Πιερ Μοσκοβισί να κάνει κάποια εμφάνιση ή κάποια… ηχηρή βαρύγδουπη δήλωση για το χαρμόσυνο γεγονός. Αλλά ο εν λόγω έχει ούτως ή άλλως το ακαταλόγιστο…

Ανδριάντες

Στην Κεφαλονιά θα βρίσκεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να κηρύξει την έναρξη των εργασιών της ετήσιας συνάντησης των Αποδήμων Κεφαλληνίων και Ιθακησίων. Τελευταίο, αλλά προφανώς πιο σημαντικό, το γεγονός ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα τελέσει και τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα ενός εξέχοντος εκλιπόντος Κεφαλληνίου: του Γεράσιμου Αρσένη. Με την ευκαιρία, θυμίζω την ιδιαίτερη σχέση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αρσένη και, φυσικά, με τη σύζυγό του Λούκα Κατσέλη. Ηταν πριν από την κατάληψη της εξουσίας, γύρω στο 2012, όταν πολλοί «αυθεντικοί» συριζαίοι πάθαιναν αλλεργία μόνο και μόνο με την εικόνα της Κατσέλη να περιμένει έξω από το γραφείο του Τσίπρα στην Κουμουνδούρου. Θυμίζω, εξάλλου, ότι ο Τσίπρας το 2012 είχε προτείνει τον Αρσένη για υπηρεσιακό πρωθυπουργό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή