Tην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξετάζει το αμερικανικό Κογκρέσο

Tην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξετάζει το αμερικανικό Κογκρέσο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κύμα οικονομικών κυρώσεων προωθούν Αμερικανοί γερουσιαστές και των δύο κομμάτων, το οποίο, ωστόσο, αντιμετωπίστηκε από ψύχραιμα έως αδιάφορα από επενδυτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους στη Μόσχα. Θεωρητικά πρόκειται για μία κατηγορία κυρώσεων που θα μπορούσε να επιφέρει βαρύτατες επιπτώσεις ειδικότερα στον πετρελαϊκό κλάδο της Ρωσίας αλλά και γενικότερα στη ρωσική οικονομία.

Σύμφωνα, όμως, με τις εκτιμήσεις επιχειρηματικών κύκλων της Ρωσίας, δύσκολα μπορεί να ψηφιστεί το νομοσχέδιο από το Κογκρέσο δεδομένου ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί προσέγγιση με τον Ρώσο πρόεδρο.

Η απαγόρευση στη συμμετοχή σε ενεργειακά σχέδια της Ρωσίας θα μπορούσε να περιπλέξει ιδιαιτέρως την κατάσταση για τις πετρελαϊκές της Ρωσίας. Επενδύσεις της Rosneft σε χώρες όπως το Κουρδιστάν, η Αίγυπτος και το Βιετνάμ δεν θα μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο απαγορεύει στους Αμερικανούς επενδυτές να αγοράζουν τις νέες εκδόσεις ρωσικών ομολόγων καθώς και να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε ενεργειακό σχέδιο ρωσικών συμφερόντων ανά τον κόσμο. Επιχειρεί να αποκλείσει τη Ρωσία από τις διεθνείς χρηματαγορές. Σημειωτέον ότι το 2016 η Μόσχα άντλησε 10 δισ. δολάρια μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων. Σήμερα ξένοι επενδυτές διακρατούν περίπου το 30% του ρωσικού χρέους. Διακρατούν, επίσης, σχεδόν παρεμφερές ποσοστό των ομολόγων που έχει εκδώσει η Μόσχα στο τοπικό νόμισμα.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ποτέ ώς τώρα επιβάλει εμπάργκο στην αγορά ρωσικών ομολόγων. Ωστόσο, μετά το κύμα κυρώσεων που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος τον Απρίλιο, οι ξένοι επενδυτές μείωσαν κατά περίπου 5,9 δισ. δολ. την έκθεσή τους στα ρωσικά ομόλογα. Τραπεζικοί κύκλοι και επενδυτές υποστηρίζουν πως έκτοτε συνήθισαν να υπολογίζουν τον κίνδυνο των κυρώσεων στις συναλλαγές τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων του Citi, αν ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μπορεί να οδηγήσει το ρούβλι σε πτώση 5% έναντι του δολαρίου.

Επενδυτές σε fund δυτικών χωρών που έχουν έδρα στη Ρωσία δεν φαίνεται πάντως να πτοούνται από το ενδεχόμενο των νέων κυρώσεων. Μιλώντας στους Financial Times, τόνισαν μάλιστα πως ο προϋπολογισμός της Ρωσίας είναι πλεονασματικός και η χώρα διαθέτει καταθέσεις. «Ασφαλώς θα ήταν καλύτερα να έχει η Ρωσία πρόσβαση στους Αμερικανούς επενδυτές», δήλωσε ένας εξ αυτών, χωρίς ωστόσο να το θεωρεί καθοριστικό.

Η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε ρωσικές επιχειρήσεις και ιδιώτες ήταν πριν από τέσσερα χρόνια επί κυβέρνησης Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή