ΚΟΣΜΟΣ

Στην προστασία του προέδρου η Ρωσίδα κατάσκοπος

REUTERS

Αποψη της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η βρετανική εφημερίδα Guardian αποκάλυψε ότι πιθανή Ρωσίδα κατάσκοπος εργαζόταν επί μακρό χρονικό διάστημα στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ρωσίδα εργαζόταν στο Secret Service, την υπηρεσία προστασίας του Αμερικανού προέδρου, επί τουλάχιστον μία δεκαετία. Ως εκ τούτου, είχε πρόσβαση στις εσωτερικές επικοινωνίες της υπηρεσίας και στο πρόγραμμα του προέδρου και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας τυπικός έλεγχος ασφαλείας το 2016 αποκάλυψε ότι η γυναίκα είχε τακτικές επαφές με τη ρωσική υπηρεσία FSB, για τις οποίες δεν είχε ζητήσει άδεια. Το σήμα συναγερμού δόθηκε τον Ιανουάριο του 2017, αλλά το Secret Service δεν ερεύνησε το ζήτημα. «Αντ’ αυτού, αποφάσισαν να την απομακρύνουν ησύχως, μήνες μετά, πιθανώς ώστε να αποφύγουν πιθανό εξευτελισμο», εκτιμά το δημοσίευμα. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακάλεσε την διαπίστευση ασφαλείας και την απέλυσε. Αυτό συνέπεσε με τις απελάσεις αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού που ζήτησε το Κρεμλίνο μετά την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων στη χώρα. «Η διαταγή για την απέλαση 750 από τα 1.200 μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής ήταν το κάλυμμα για την απομάκρυνσή της», προσέθεσε.

Εν τω μεταξύ, «φάρσα» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ τις έρευνες για τις σχέσεις του με τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι εμποδίζουν την προσέγγιση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. «Στο Ελσίνκι είχα μια υπέροχη συνάντηση με τον Πούτιν» είπε ο Τραμπ σε συγκέντρωση οπαδών του στην Πενσιλβάνια το βράδυ της Πέμπτης. «Συζητήσαμε τα πάντα και τα πήγαμε περίφημα μεταξύ μας. Παρεμπιπτόντως, αυτό είναι καλό όχι κακό. Τώρα μας εμποδίζει η ρωσική φάρσα – είναι φάρσα, ΟΚ;» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στις έρευνες για τις σχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας με τη Ρωσία.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ