Διάσταση απόψεων στην ιταλική κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό

Διάσταση απόψεων στην ιταλική κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται η αβεβαιότητα για την πορεία της ιταλικής οικονομίας. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ξεπέρασαν χθες το 3%, με αφορμή τη σύσκεψη της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό. Δηλώσεις που προηγήθηκαν της χθεσινής συνάντησης των μελών του υπουργικού συμβουλίου, καταδεικνύουν ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση της υπ’ αριθμόν 3 οικονομίας στην Ευρωζώνη. Ενας από τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης και επικεφαλής της Λέγκας, ο Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει περικοπές στη φορολογία και μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις. Ομως ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία έχει κατ’ επανάληψιν τονίσει ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι προσεκτική ως προς την εφαρμογή μιας επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής και μην παραιτηθεί από τις δεσμεύσεις της Ρώμης στις Βρυξέλλες για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Αυτή η διάσταση απόψεων προβληματίζει τους επενδυτές ομολόγων, καθώς το δημόσιο χρέος της Ιταλίας βρίσκεται στο 132% του ΑΕΠ – είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα. Πρόθεση της κυβέρνησης συνασπισμού του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας είναι να μην τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με την Κομισιόν για τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας. Ο Τζοβάνι Τρία και ο Λουίζι ντι Μάιο, επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων και ο άλλος αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, σκοπεύουν να προχωρήσουν στη θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 20% για τα νοικοκυριά και 15% για τις επιχειρήσεις, αλλά και ενός εγγυημένου εισοδήματος για τα χαμηλότερα εισοδήματα. Επιθυμούν, επίσης, να αλλάξουν τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. «Ο προϋπολογισμός (του 2019) δεν θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί από την κυβέρνηση, αλλά θα γίνουν τα πρώτα βήματα για την επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή και τη ριζική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος», δήλωσε κ. Σαλβίνι σε τηλεοπτική συνέντευξη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, ο οποίος δεν ήταν μέλος των δύο λαϊκίστικων κομμάτων που συνθέτουν την κυβέρνηση συνασπισμού, εξηγεί ότι όποιες αλλαγές δρομολογηθούν, πρέπει να εφαρμοστούν προσεκτικά για να μην παρεκκλίνει η οικονομία από τη δημοσιονομική πορεία της. «Οι εντάσεις ανάμεσα στον κ. Τρία και τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης σημαίνει ότι οι τόνοι των διαβουλεύσεων για τον προϋπολογισμό θα είναι υψηλοί», σχολίασε ο Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικός επενδυτής επιτοκίων στη Mizuho International. Καμία συνέντευξη Τύπου δεν είχε προγραμματιστεί μετά τη συνάντηση και δεν αναμενόταν επίσημη ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού ορκίστηκε στις αρχές Ιουνίου, αλλά το κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία εμφανίζει ανησυχητικά σημάδια. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναρριχήθηκαν χθες έως και 19 μονάδες βάσης, φθάνοντας το 3,10%. Δημοσιοποιήθηκαν, επίσης, στοιχεία που έδειξαν εξασθένηση της δραστηριότητας στους κλάδους υπηρεσιών και μεταποίησης της Ιταλίας στο διάστημα του Ιουλίου. Ειδικότερα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στον κλάδο υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 54 μονάδες βάσης από τις 54,3 μ.β. που είχαν καταγραφεί τον Ιούνιο. Ταυτόχρονα, η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε πως η μεταποιητική δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά 0,5% τον Ιούλιο, σε μηνιαία βάση, αντί του 0,7% που είχε εμφανιστεί τον Ιούνιο. Οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στους Financial Times προειδοποιούν ότι είναι ισχυρές οι πιθανότητες να μη σημειωθεί μεγάλη ενίσχυση της ανάπτυξης στην ιταλική οικονομία κατά τη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή