Ο Ρονάλντο αναζωογονεί το Καμπιονάτο

Ο Ρονάλντο αναζωογονεί το Καμπιονάτο

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάιος του 2006. Το σκάνδαλο «Καλτσιόπολι» ξεσπάει στην Ιταλία με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η Γιουβέντους υποβιβάζεται, ομάδες τιμωρούνται με αφαίρεση βαθμών, οι φίλαθλοι γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί σε ό,τι παρακολουθούν. Μαζί με τη «Γιούβε», εκείνη την εποχή συμπαρασύρθηκε και ολόκληρο το πρωτάθλημα, με την Ιταλία να μοιάζει για τα επόμενα χρόνια με τον πιο φτωχό από τους πλούσιους συγγενείς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Φαίνεται τελικά ότι η «γυναίκα του Καίσαρα» ούτε είναι και σίγουρα ούτε φαίνεται τίμια, καθώς πολύ πρόσφατα Πάρμα και Κιέβο κινδύνεψαν με εξωαγωνιστικό υποβιβασμό. Η πρώτη κατηγορήθηκε πως προσπάθησε να… στήσει τον αγώνα με τη Σπέτσια, ο οποίος έκρινε και την άνοδό της στη μεγάλη κατηγορία, μετά τα μηνύματα που έστειλε ο ποδοσφαιριστής της, Εμανουέλε Καλαϊό σε αντίπαλους παίκτες και η δεύτερη για παραποίηση των οικονομικών εσόδων από μεταγραφές, σε συμφωνίες που έκανε με την Τσεζένα, προκειμένου να έχει θετικό ισολογισμό.

Φέτος όλα έδειχναν πως το Καμπιονάτο θα πέρναγε ακόμη μία δύσκολη έως αδιάφορη χρονιά. Οι φίλαθλοι πληγωμένοι από την απουσία της Εθνικής από το Μουντιάλ της Ρωσίας, ο Τζίτζι Μπουφόν στο Παρίσι, οι Ιντερ και Μίλαν ξανά υπό κατασκευήν, η Νάπολι σε δευτερεύοντα ρόλο, όπως και οι Ρόμα, Λάτσιο και η Γιούβε ξανά πρωταθλήτρια, σε ένα προϊόν με φθίνουσα εμπορική αξία.

Με μια κίνηση, όμως, ένας λαμπερός προβολέας φαίνεται πως άναψε ξαφνικά πάνω από το ιταλικό πρωτάθλημα. Αυτό το «κλικ» ακούστηκε στις 10 Ιουλίου όταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο των 5 Τσάμπιονς Λιγκ, ερχόμενος από τη Ρεάλ Μαδρίτης, υπέγραψε το συμβόλαιό του με τη Γιουβέντους, σε μια μεταγραφή με κόστος άνω των 100 εκατ. ευρώ. Τα φώτα της δημοσιότητας άλλαξαν κατεύθυνση και έπεσαν πάνω στο Τορίνο.

Η Γιουβέντους τις πρώτες μέρες πούλαγε μία φανέλα του «CR7» το λεπτό, η Eleven Sports έσπευσε να αποσπάσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα από την B.T. Sports για τη μετάδοση των αγώνων του Καμπιονάτο σε Αγγλία και Ιρλανδία, για τα επόμενα τρία χρόνια, ομάδες όπως η Πάρμα σχεδιάζουν ειδικό (ακριβότερο φυσικά) τιμοκατάλογο εισιτηρίων για τα παιχνίδια με τη «Μεγάλη Κυρία». «Ο Κριστιάνο Ρονάλντο αντιπροσωπεύει μία ιστορική μετακίνηση, όχι μόνο για τη Γιουβέντους και την πόλη του Τορίνου, αλλά για τον ιταλικό αθλητισμό», δήλωσε τρίβοντας τα χέρια του από ικανοποίηση ο πρόεδρος της Λίγκας Γκαετάνο Μιτσικέ, ενώ με λίγο περισσότερο χιούμορ αντιμετώπισε τη μεταγραφή ο επιθετικός της Λάτσιο, Τσίρο Ιμόμπιλε, δηλώνοντας: «Ευτυχώς πρόλαβα και βγήκα πρώτος σκόρερ πέρυσι, γιατί δεν νομίζω να ξαναγίνει τώρα, που έχουμε μια τέτοια μηχανή των γκολ στο πρωτάθλημα από τη νέα σεζόν!».

Επίσης, ξένα κανάλια που έχουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Σέριε Α έχουν πλέον μια πανομοιότυπη διαφήμιση: «Δείτε τη Σέριε Α και τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο (κανάλι μας)», ενώ μέσα στη γενικότερη ευφορία που επικρατεί έρχονται και οι φήμες που θέλουν τον Πολ Πογκμπά να βλέπει με καλό μάτι την επιστροφή του στο Τορίνο, ώστε να διεκδικήσει το Τσάμπιονς Λιγκ μαζί με τον Ρονάλντο. Και επειδή η δράση φέρνει αντίδραση, η ενίσχυση της Γιουβέντους ανοίγει την όρεξη και στους λοιπούς μνηστήρες του τίτλου. Η Μίλαν έβαλε το χέρι στην τσέπη για τον Ιγουαΐν, η Νάπολι που έχει δώσει τα κλειδιά στον Κάρλο Αντσελότι βολιδοσκοπεί τις προθέσεις επιστροφής του Εντινσον Καβάνι και έπεται συνέχεια. Και όλα αυτά χωρίς καν ο 33χρονος Πορτογάλος να έχει φορέσει την ασπρόμαυρη φανέλα ούτε σε φιλικό αγώνα.

Είναι γεγονός πως σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης (αγγλικό, ισπανικό γερμανικό, γαλλικό), το ιταλικό, πέρυσι, ήταν το πιο συναρπαστικό σε εξέλιξη, αφού κρίθηκε τις τελευταίες αγωνιστικές. Φέτος, ο πήχυς ανεβαίνει πιο ψηλά και όλα δείχνουν ότι το διαχρονικά δυνατό και σκληρό Καμπιονάτο θα αποπνέει ξανά τη φινέτσα που τόσο έχει ανάγκη και θα ανακτήσει τη χαμένη του αξία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή