Αντίποινα Μόσχας για τις απελάσεις των δύο διπλωματών

Αντίποινα Μόσχας για τις απελάσεις των δύο διπλωματών

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον «βαρύ χειμώνα» τον οποίο διέρχονται οι ελληνορωσικές σχέσεις εν μέσω θέρους επανέφερε στην ατζέντα η χθεσινή απόφαση της Μόσχας να κοινοποιήσει στην Αθήνα τα διπλωματικά αντίποινά της για τις απελάσεις δύο διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου σε δύο Ρώσους πολίτες.

Ο πρέσβης της Ελλάδας, Ανδρέας Φρυγανάς, εκλήθη χθες εκτάκτως στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και παρέλαβε υπόμνημα στο οποίο του κοινοποιούνταν η απέλαση δύο στελεχών της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα και η απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία στον Γιώργο Σακελλαρίου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα περιέγραφαν την κίνηση των Ρώσων ως «ασύμμετρη». Καθώς, όπως έλεγαν, η ελληνική πλευρά επέβαλε μέτρα διότι υπήρχαν σαφείς αποδείξεις για τη δράση συγκεκριμένων προσώπων τόσο στη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα όσο και έξω από αυτήν, με σκοπό την παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Επρόκειτο, όπως πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, για πρόσωπα τα οποία έδρασαν με τρόπο αυθαίρετο. Επιπλέον, διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι η Ελλάδα θα απαντήσει στις ρωσικές κινήσεις «κατάλληλα και ανάλογα».

Νωρίτερα, κατόπιν σχετικής εντολής του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι Ρώσοι προχώρησαν, επίσης, σε διάβημα προς τον κ. Φρυγανά, κατηγορώντας την Αθήνα για αντιρωσικές ενέργειες. Αμέσως μετά την κλήση του κ. Φρυγανά στη Μόσχα, ανάλογη ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, από το οποίο ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα εκλήθη για να του επιδοθεί διαμαρτυρία της ελληνικής πλευράς έναντι των ρωσικών ενεργειών.

Στην ανακοίνωση που εξεδόθη επί τούτου από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται: «Στις 6 Αυγούστου, ο Ελληνας πρέσβης στη Ρωσία, Ανδρέας Φρυγανάς, εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου του παρουσιάστηκε υπόμνημα, με το οποίο ενημερωνόταν η Ελλάδα για τα αντίμετρα που ελήφθησαν από τη ρωσική πλευρά, σε απάντηση των μη φιλικών ενεργειών της Αθήνας εναντίον Ρώσων διπλωματών, τον Ιούλιο».

Τα ρωσικά αντίποινα καταγράφονται ακριβώς ένα μήνα μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην απέλαση δύο διπλωματών της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα και την απαγόρευση εισόδου σε δύο Ρώσους πολίτες, με την κατηγορία της παρέμβασης σε εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, απόπειρα χρηματισμού κρατικού αξιωματούχου, αλλά και υπόνοιες για τον ρόλο που διαδραμάτισαν ρωσικά συμφέροντα με σκοπό την υπονόμευση των διαπραγματεύσεων και, εντέλει, της συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια για το ονοματολογικό. Υπενθυμίζεται ότι τότε, αμέσως μετά τις αποκαλύψεις της «Κ», αλλά και τη δημόσια αντιπαράθεση που ακολούθησε σε διπλωματικό επίπεδο, η Μόσχα είχε ανακοινώσει πως θα απαντήσει στις απελάσεις με τρόπο αναλογικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή