O εμπορικός πόλεμος «καίει» τις διεθνείς αγορές

O εμπορικός πόλεμος «καίει» τις διεθνείς αγορές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ελαφρά πτώση έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διότι οι επενδυτές αποθαρρύνθηκαν εξαιτίας της αναζωπύρωσης της εμπορικής διένεξης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με πτώση 0,13%, ενώ είχε κλείσει την προηγούμενη Παρασκευή με άνοδο 0,7%, χάρη στην άνοδο των τεχνολογικών μετοχών που είχε προκαλέσει η επιτυχημένη διαδρομή της Apple στη Wall Street. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,06%, παρά την πτώση της στερλίνας κατά 0,46% έναντι του δολαρίου, υποχώρηση που συνήθως ευνοεί τον FTSE 100, διότι οι εταιρείες που περιλαμβάνει έχουν σημαντικά έσοδα σε δολάρια.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 0,14%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος (-0,03%). Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,11% στο 1,1564 έναντι του δολαρίου. Ξεχώρισε η πτώση της μετοχής της ιταλικής τράπεζας Banco BPM κατά 6%, εξαιτίας κακών αποτελεσμάτων τριμήνου, και η υποχώρηση της μετοχής της γερμανικής εταιρείας μεταφοράς βιομηχανικών αερίων Linde κατά 7,5%, εξαιτίας της ανακοίνωσης πως οι κανονιστικές αρχές μάλλον θα απαιτήσουν την πώληση περισσότερων περιουσιακών στοιχείων, ώστε να εγκρίνουν τη συγχώνευσή της με την αμερικανική Praxair. Ανησυχητική ένδειξη ότι η ένταση στο εμπόριο έχει αρχίσει να επηρεάζει σοβαρά την οικονομία, και ιδιαίτερα τις εταιρικές επενδύσεις, αποτελεί η μείωση των παραγγελιών της γερμανικής μεταποίησης κατά 4% τον Ιούνιο. Στη Wall Street, οι μετοχές κινούνταν ανοδικά χθες το βράδυ, με τις ενεργειακές και χρηματοπιστωτικές μετοχές να αποτελούν την κινητήριο δύναμη.

Ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones ήταν σχεδόν αμετάβλητος αργά χθες το βράδυ. Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχυόταν κατά 0,26%, ενώ ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq εμφάνιζε κέρδη 0,39%. Αντιθέτως, ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης έκλεισε χθες με πτώση 1,29%, εξαιτίας της ανησυχίας των επενδυτών περί παρατεταμένου εμπορικού πολέμου. Η τιμή του αμερικανικού αργού έφτασε χθες να ενισχύεται μέχρι και κατά 2%, και αργότερα τα κέρδη του «μαύρου χρυσού» περιορίστηκαν στο 1,08% αφενός λόγω των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν και αφετέρου λόγω μιας έκθεσης, σύμφωνα με την οποία είναι πιθανό να μειώθηκαν τον Ιούλιο τα πετρελαϊκά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας. Τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον χρυσό υποχωρούσαν κατά 0,49%, στα 1217,2 δολάρια η ουγγιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή