Κυρώσεις κατά της Τεχεράνης

Κυρώσεις κατά της Τεχεράνης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Παρά τις διαφωνίες της Ευρώπης, της Κίνας και της Ρωσίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες πράξη επιβολής κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, με στόχο να ασκήσει τη «μέγιστη οικονομική πίεση» στη χώρα. Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τη συμφωνία που υπέγραψε το 2015 η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένης της Ουάσιγκτον, «φρικτή» και ζήτησε «τεράστιες αλλαγές» από την Τεχεράνη.

Η επαναφορά των απαγορεύσεων στην αγοραπωλησία ιρανικού νομίσματος, ιρανικού δημοσίου χρέους, πολύτιμων μετάλλων, αυτοκινήτων και αεροσκαφών από χθες τα μεσάνυχτα είναι η πρώτη φάση, ενώ τον Νοέμβριο ακολουθεί η φάση των κυρώσεων στην αγορά ιρανικού πετρελαίου. Οι κυρώσεις είχαν αρθεί με τη συμφωνία (JCPOA) του 2015, με την οποία η διεθνής κοινότητα διασφάλιζε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραμένει μόνο για ειρηνικούς σκοπούς. Το Ιράν επέτρεψε τις επιθεωρήσεις και τήρησε τις υπόλοιπες πρόνοιες της συμφωνίας, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στην καταγγελία της, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν πρέπει να πάψει να τροφοδοτεί συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

«Το ιρανικό καθεστώς πρέπει είτε να αλλάξει την απειλητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του ή να οδηγηθεί στην οικονομική απομόνωση», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Αν είναι σοβαροί, θα έρθουν να μιλήσουμε», προσέθεσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον. Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί απάντησε ότι η έκκληση για συνομιλίες γίνεται για εσωτερική κατανάλωση στις ΗΠΑ και έχει στόχο να καλλιεργήσει εντάσεις στο Ιράν.

Πιθανότητες κλιμάκωσης

Αναλυτές της επιθεώρησης άμυνας Jane’s επεσήμαναν ότι οι πιθανότητες να κλείσει το Ιράν τα στενά του Ορμούζ, όπως απείλησε σε περίπτωση που οι ΗΠΑ παρεμποδίσουν τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, είναι ελάχιστες. «Υπάρχουν, ωστόσο, ενδεχόμενα κλιμάκωσης που μπορεί να καταστήσουν την εξέλιξη αυτή πιθανότερη σε ορίζοντα 12μήνου», σημείωσαν. «Παρόλο που κάποιοι από τους ιρανικούς ισχυρισμούς είναι πιθανώς παραφουσκωμένοι, το Ιράν έχει όντως τη στρατιωτική δυνατότητα να απειλήσει τη ναυσιπλοΐα», συνέχισε η επιθεώρηση. «Οι ΗΠΑ έχουν απαντήσει διαμορφώνοντας έτσι τις δυνάμεις τους στην περιοχή ώστε να μετριάσουν τέτοιες απειλές. Ως εκ τούτου, η ιρανική απειλή κλεισίματος των στενών ενέχει σοβαρό κίνδυνο πυροδότησης στρατιωτικής σύρραξης, σενάριο που θα είχε παγκόσμιες επιπτώσεις».

Ο οικονομικός πόλεμος απέναντι στο Ιράν μαίνεται ταυτόχρονα με τον εσωτερικό πόλεμο στην Ουάσιγκτον, σχετικά με την προεκλογική συνεργασία Τραμπ – Ρωσίας. Την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι η συνάντηση της 9ης Ιουνίου 2016 στον πύργο Τραμπ, ανάμεσα στον γιο του και σε Ρωσίδα δικηγόρο, είχε σκοπό τη συλλογή ενοχοποιητικών πληροφοριών για την αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή