Ισπανία: Σκιές για το μεταπτυχιακό του νέου ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος

Ισπανία: Σκιές για το μεταπτυχιακό του νέου ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας, το οποίο μόλις εκδιώχθηκε από την εξουσία μετά τα σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται πολλά στελέχη του, είναι αντιμέτωπο με νέα προβλήματα, καθώς ο νέος πρόεδρός του φέρεται να πήρε το μεταπτυχιακό του χωρίς να δώσει εξετάσεις.

Ο Πάμπλο Κασάδο, 37 ετών, είχε δεσμευθεί να ενσαρκώσει την «αναγέννηση» όταν αντικατέστησε τον Μαριάνο Ραχόι στην ηγεσία του PP στις 21 Ιουλίου, αφού ο πρώην πρωθυπουργός έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης την 1η Ιουνίου.

Σήμερα το Λαϊκό Κόμμα προσπαθεί να υπερασπιστεί την τιμή του, ενώ ο ίδιος ο Κασάδο αποκλείει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Δικαστής στη Μαδρίτη εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ότι ο Κασάδο ενδέχεται να είναι ένοχος για το αδίκημα της διαφθοράς σχετικά με το μεταπτυχιακό του δίπλωμα που έλαβε το 2009 από το δημόσιο πανεπιστήμιο «Βασιλιάς Χουάν Κάρλος».

Στο δικαστικό έγγραφο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του AFP, η δικαστής Κάρμεν Ροντρίγκεθ-Μέντελ αναφέρει ότι εντόπισε πιθανά στοιχεία για επιλήψιμες πράξεις όταν ερεύνησε παρατυπίες στο πανεπιστήμιο που αφορούν και άλλους φοιτητές.

Η δικαστής απευθύνθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ερευνήσει την υπόθεση Κασάδο, καθώς αυτό είναι αρμόδιο για να εξετάζει τυχόν αδικήματα των κοινοβουλευτικών.

Ο νέος πρόεδρος του PP παραδέχθηκε ότι δεν παρακολούθησε τα μαθήματα για το μεταπτυχιακό του, αλλά έλαβε το δίπλωμα βάσει «εργασιών» που παρέδωσε στο πανεπιστήμιο.

Όμως η δικαστής, η οποία δεν ανέκρινε τον Κασάδο, ανέφερε ότι δεν βρήκε κανένα στοιχείο για τις εργασίες αυτές και εκτίμησε ότι ο τότε εκλεγμένος στην περιφέρεια της Μαδρίτης έλαβε το μεταπτυχιακό ως «δώρο», όπως και άλλες προσωπικότητες.

Ένα άλλο στέλεχος του PP, η Κριστίνα Σιφουέντες, επίσης έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το πανεπιστήμιο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος υπό ύποπτες συνθήκες. Από τη Σιφουέντες ξεκίνησε το σκάνδαλο που ονομάστηκε “mastergate”.

Τον Απρίλιο η ίδια παραιτήθηκε από την προεδρία της επαρχίας της Μαδρίτης, αφού βρέθηκε στο επίκεντρο μιας ακόμη υπόθεσης που έθετε εν αμφιβόλω την τιμιότητά της.

Ο Κασάδο απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και το PP τον υπερασπίζεται σθεναρά: «Οι αθώοι δεν πρέπει να παραιτούνται ποτέ», τόνισε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος Τεοντόρο Γκαρθία, διαβεβαιώνοντας ότι ο Κασάδο διαθέτει «πολλά έγγραφα» τα οποία το πανεπιστήμιο δεν έχει κρατήσει διότι καταστρέφει τους φακέλους των παλαιών του φοιτητών μετά την πάροδο επτά ετών από την αποφοίτησή τους.

Ο Γκαρθία εξέφρασε μάλιστα την έκπληξή του που δεν διεξάγονται έρευνες για τα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος τα οποία έδωσαν ψευδή στοιχεία στα βιογραφικά τους, σε μια έμμεση αναφορά στον σοσιαλιστή επικεφαλής της επαρχίας της Μαδρίτης, ο οποίος δήλωσε ότι έχει πτυχίο μαθηματικών, ενώ δεν έχει ολοκληρώσει τη σχολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή