Στα ενδότερα του Πύργου Τραμπ

Στα ενδότερα του Πύργου Τραμπ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν οι ημέρες που, έχοντας μόλις λάβει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ διεξήγε την προεκλογική του εκστρατεία από τα γραφεία του στον Πύργο Τραμπ, στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Κάποιοι από τους επισκέπτες του φωτογραφίζονταν στο ασανσέρ του λαμπερού λόμπι, ενώ άλλες συναντήσεις γίνονταν μακριά από τα φλας των φωτογράφων. Ο ίδιος επιμένει ότι δεν γνώριζε για τη συνάντηση του γιου του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, με τη Ρωσίδα δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια, η οποία έλαβε χώρα εκεί τον Ιούνιο του 2016.

Ωστόσο, με ένα tweet, ο πρόεδρος Τραμπ παραδέχθηκε την Κυριακή ότι στη συνάντηση αυτή ο γιος του αναζητούσε υλικό κατά της εκλογικής του αντιπάλου Χίλαρι Κλίντον. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αίσθηση στις ΗΠΑ, καθώς πολλοί σχολιαστές θυμίζουν πως όταν αποκαλύφθηκε η συνάντηση, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία τονιζόταν ότι στην εν λόγω συνάντηση συζητήθηκε το «άσχετο» ζήτημα των υιοθεσιών παιδιών από τη Ρωσία. Οταν αυτό δεν έπεισε, ο πρόεδρος Τραμπ παραδέχθηκε ότι η προεκλογική του εκστρατεία προσπαθούσε να βρει υλικό εναντίον της Κλίντον, κάτι που επιμένει πάντως ότι δεν προέκυψε από τη συγκεκριμένη συνάντηση.

Σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο tweet –όπως και τα περισσότερα πριν από αυτό– δεν ήταν σε συντονισμό με το επικοινωνιακό του επιτελείο. Και σίγουρα δεν εντάσσονταν σε κάποια στρατηγική της νομικής του ομάδας, η οποία δεν πρέπει να είναι ενθουσιασμένη από την τελευταία εξέλιξη. Και αυτό γιατί ο κ. Τραμπ άλλαξε το επιχείρημά του από το «δεν υπήρξε συνεργασία» –το οποίο και είχε επαναλάβει εκατοντάδες φορές στο Τwitter– στο ότι η συνάντηση ήταν «απολύτως νόμιμη». Ο ίδιος πρόσθεσε πως το να αναζητείς λάσπη εναντίον των πολιτικών σου αντιπάλων γίνεται συνεχώς στην πολιτική.

Σύμφωνα με κάποιους νομικούς, όμως, αυτή η αλλαγή στάσης του προέδρου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «συνείδηση ενοχής»· για ποιον άλλο λόγο να αλλάξει την ιστορία του; Οπως επισημαίνουν, η παραδοχή ότι η συνάντηση στον Πύργο Τραμπ έγινε για να αντληθούν πληροφορίες για έναν αντίπαλο δείχνει μια μυστική συμφωνία για τον επηρεασμό των αμερικανικών εκλογών. Καθώς αυτό είναι ποινικώς κολάσιμο, το κρίσιμο ζήτημα για τον πρόεδρο είναι να μην αποδειχθεί πως γνώριζε και απέκρυψε τη συνάντηση. Ετσι, οι επικριτές του στέκονται σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε η επικοινωνιακή του ομάδα από το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One, σύμφωνα με το οποίο συζητήθηκαν οι υιοθεσίες, κάτι το οποίο υποστηρίζουν πως έγινε υπό την καθοδήγηση του ιδίου.

Ισως όμως το πιο ευαίσθητο ζήτημα για τον κ. Τραμπ να είναι η εμπλοκή του γιου του, ο οποίος απέκρυψε αρχικά τον στόχο της συνάντησης, όταν κατέθεσε στη Γερουσία λέγοντας ότι δεν είχε ζητήσει βοήθεια από ξένες κυβερνήσεις κατά την προεκλογική εκστρατεία. Κατά την έρευνα του εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για τον ρόλο της Ρωσίας, οι περισσότεροι μάρτυρες έχουν βρεθεί στη γωνία επειδή είπαν ψέματα. Εκεί που τους «στριμώχνει» ο κ. Μιούλερ είναι όπου είναι πιο ευάλωτοι. Στην περίπτωση του προέδρου Τραμπ, το αδύναμο σημείο του είναι η εμπλοκή της οικογένειάς του. Ακόμη και αν ο ίδιος μείνει στο απυρόβλητο, αν ο γιος του κατηγορηθεί για συνωμοσία για την παραβίαση των νόμων που αφορούν τις προεκλογικές εκστρατείες, και οι οποίοι απαγορεύουν την αποδοχή οτιδήποτε πολύτιμου από ξένους πολίτες, η έρευνα θα έχει φτάσει στον εσωτερικό πυρήνα του κόσμου του προέδρου Τραμπ – μεταφορικά, στον ίδιο τον Πύργο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή