Η ανάγκη δημοσιοποίησης ονομάτων των θυμάτων

Η ανάγκη δημοσιοποίησης ονομάτων των θυμάτων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος εάν θα έπρεπε ή όχι η κοινή γνώμη να γνωρίζει τα ονόματα και τις ηλικίες των νεκρών. Ωστόσο, σε μια δημοκρατική κυβέρνηση, προσπαθούμε να τασσόμαστε υπέρ της διάθεσης περισσότερης πληροφορίας παρά λιγότερης. Η δημοσιοποίηση είναι σημαντική για την ενημέρωση του κόσμου. Υπάρχει και μια άλλη διάσταση στο θέμα. Οι πολίτες εφόσον γνωρίζουν τα ονόματα και τις ηλικίες όσων χάθηκαν θα μπορέσουν να τους κρατήσουν στη μνήμη τους, φαίνεται ότι και αυτό είναι μέρος της διαδικασίας επούλωσης των τραυμάτων», λέει στην «Κ» ο Τζεφ Σλέγκελμιλτς, υποδιευθυντής του National Center for Disaster Preparedness του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της δημοσιοποίησης ή μη στοιχείων των θυμάτων από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Στη χώρα του, πάντως, οι αρμόδιες αρχές επιλέγουν συνήθως την οδό της δημοσιοποίησης σε παρόμοια γεγονότα. Ο κ. Σλέγκελμιλτς φέρνει ως σχετικό παράδειγμα την κίνηση του σερίφη της επαρχίας Σονόμα στην Καλιφόρνια που έδωσε τμηματικά στη δημοσιότητα τα ονόματα, τις ηλικίες και τους τόπους διαμονής δεκάδων θανόντων σε δασική πυρκαγιά τον Οκτώβριο του 2017.

Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι στις ΗΠΑ οποιαδήποτε ενημέρωση του κοινού γίνεται αφού πρώτα ενημερωθούν οι συγγενείς των θυμάτων και ότι στις περιπτώσεις θανόντων δεν είναι τόσο αυστηροί οι κανόνες περί προσωπικών δεδομένων. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα στοιχεία δίνονται στη δημοσιότητα τμηματικά όσο προχωράει η ταυτοποίηση και σε άλλες αφού ταυτοποιηθούν όλοι οι νεκροί και ενημερωθούν όλες οι οικογένειες», λέει και εξηγεί ότι αυτό γίνεται προκειμένου να μη μάθουν τα δυσάρεστα νέα οι συγγενείς πρώτα από την τηλεόραση ή τις εφημερίδες αλλά από τις αρμόδιες αρχές. «Σε μεγάλες καταστροφές μπορεί να περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να ενημερωθούν όλοι και να δημοσιοποιηθούν οι λίστες με τα θύματα», προσθέτει.

Στην Ελλάδα, έχουν ήδη συμπληρωθεί δύο εβδομάδες μετά τη φονική πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής. Χθες, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί αιτήσεις ενδιαφερομένων σχετικά με τον κατάλογο των θυμάτων. Η λίστα με τους 92 νεκρούς στάλθηκε χθες από την ιατροδικαστική υπηρεσία στην Εισαγγελία Αθηνών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι πέθαναν στα νοσοκομεία, αλλά και δύο που δεν έχουν ταυτοποιηθεί – έχει απομονωθεί από αυτές τις σορούς DNA, αλλά δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά πρόσωπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή