Ενα ιστορικό κτίριο θα λάμψει και πάλι στο κέντρο της Λαμίας

Ενα ιστορικό κτίριο θα λάμψει και πάλι στο κέντρο της Λαμίας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία καρτ ποστάλ του 1911, με θέμα την πλατεία Σιταγοράς (τη σημερινή Πάρκου) στο κέντρο της Λαμίας, διακρίνεται αριστερά το Hotel La Grèce. Είναι το νεοκλασικό διώροφο που διασώζεται έως σήμερα και που, αν περάσει κανείς από την πλατεία Πάρκου, θα το δει πίσω από σκαλωσιές να αποκαθίσταται. Σύντομα θα λάμψει και πάλι, έπειτα από δεκαετίες εγκατάλειψης, και θα δώσει νέα ζωή στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης. Κυρίως, όμως, θα ενισχύσει το αρχιτεκτονικό και ιστορικό απόθεμα της Λαμίας, μιας πόλης μάλλον αδικημένης, καθώς διαθέτει ακόμη πολλά και αξιόλογα κτίρια.

«Το να επαναφέρεις ένα κτίριο κατασκευασμένο πριν από περίπου έναν αιώνα στην πρωταρχική κατάστασή του είναι μια εμπειρία ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά», λένε οι αρχιτέκτονες Ιφιγένεια και Δημήτρης Τριανταφύλλου (VTria Architects), που έχουν αναλάβει ως γραφείο την αποκατάσταση του διατηρητέου, από το 1988, κτιρίου. «Κινούμενος μέσα του και προσπαθώντας να γυρίσεις τον χρόνο προς τα πίσω, νιώθεις να ζωντανεύουν εικόνες και γεγονότα που διαμορφώθηκαν εκεί, σε μια άλλη διάσταση». Η Ιφιγένεια και ο Δημήτρης Τριανταφύλλου έχουν έδρα τη Λαμία, και το γραφείο τους, που δραστηριοποιείται από το 1980 με τον Βασίλη Τριανταφύλλου, στεγάζεται σε αποκατεστημένο νεοκλασικό σπίτι επί της οδού Ησαΐα. Εχουν δράση τόσο με αποκαταστάσεις όσο και με νέα έργα εντός και εκτός Λαμίας. Eνα από τα νεότερα βραβευμένα έργα τους είναι το κτίριο της ΔΕΥΑ Λαμίας.

Ενα ιστορικό κτίριο θα λάμψει και πάλι στο κέντρο της Λαμίας-1

Οι εργασίες αποκατάστασης στην πλατεία Πάρκου προχωρούν εντατικά.

Το νεοκλασικό κτίριο της πλατείας Πάρκου βρίσκεται σε νευραλγικό σημείο της πόλης και μετά την αποκατάστασή του θα διατεθεί για εμπορική χρήση. «Στο ισόγειο του διατηρητέου στεγάζονταν εμπορικά καταστήματα από την αρχή της κατασκευής του μέχρι και πριν από περίπου 20 χρόνια, οπότε και το κτίριο εγκαταλείφθηκε», λένε οι αρχιτέκτονες. «Στον πρώτο όροφο λειτουργούσε το ξενοδοχείο Hotel la Grèce, όπως έχει καταγραφεί και σε φωτογραφία του 1911. Το ξενοδοχείο διέθετε τέσσερα δωμάτια που το καθένα είχε τη δική του εστία-τζάκι. Μέσα στα χρόνια ο πρώτος όροφος άλλαξε πολλές χρήσεις». Η αποκατάσταση προβλέπει και επαναφορά των αγαλμάτων που διακρίνονται σε παλιά τεκμήρια. «Οι μόνες αναφορές που είχαμε για τα αγάλματα ήταν στη φωτογραφία του 1911», λέει ο Δημήτρης Τριανταφύλλου. «Δεν γνωρίζουμε ποιες ήταν οι μορφές, καθώς τα αγάλματα απομακρύνθηκαν πριν από πολλές δεκαετίες. Στην αποκατάστασή μας θα τοποθετηθούν οι μορφές της Ηβης, της Υδρίας, της Αρτέμιδος και του Απόλλωνα, ύψους 1.40 μ., όπως συνηθιζόταν άλλωστε στις συγκεκριμένες περιπτώσεις». Το κτίριο είχε άδεια αποκατάστασης από το 2008, αλλά οι εργασίες είχαν διακοπεί. Το 2017 περιήλθε σε νέα ιδιοκτησία (Δημήτρης και Θανάσης Γαλανός) και η άδεια αναθεωρήθηκε. Η πλατεία Πάρκου θα ομορφύνει και η Λαμία θα έχει ένα ακόμη αξιοθέατο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή