Ευκαιρία για το θαλάσσιο μέτωπο Πάτρας

Ευκαιρία για το θαλάσσιο μέτωπο Πάτρας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Μπορεί να έχει προκαλέσει ικανοποίηση στην Πάτρα η απόδοση του θαλασσίου μετώπου στον δήμο, κάτι που αποτελούσε ένα χρόνιο αίτημα κατοίκων και φορέων, όμως το ζήτημα που τίθεται πλέον είναι το πώς θα αξιοποιηθεί και κυρίως ποιες θα είναι οι χρηματοδοτικές πηγές, για την υλοποίηση των έργων που θα προκριθούν.

Η πόλη έχει πλέον την ευκαιρία να αξιοποιήσει μία μεγάλη έκταση 270 στρεμμάτων, δίπλα ακριβώς από τη θάλασσα, που μπορεί όχι μόνο να αλλάξει όλη την παραλιακή ζώνη, αλλά και να δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης σε μία περιοχή που μέχρι τώρα παραμένει αναξιοποίητη και ένα σημαντικό μέρος της έχει μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.  

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ξεκαθάρισε από την αρχή ότι «θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για κρατική χρηματοδότηση, με σκοπό την αξιοποίηση της περιοχής υπέρ των αναγκών του λαού και σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε να χαρατσωθεί ο πατραϊκός λαός». Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να γίνει χώρος αναψυχής και δραστηριοτήτων για όλους».

Ο αντιδήμαρχος Εργων Υποδομής, Χρήστος Κορδάς, λέει μεταξύ άλλων: «Προχωράμε σε δημόσια συζήτηση για τις παραμέτρους σχεδιασμού του παραλιακού μετώπου και στη συνέχεια, μέσα από πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, επιλέγουμε την καλύτερη πρόταση για χρήσεις που βελτιώνουν τη ζωή των απλών ανθρώπων, τη λειτουργία και την εικόνα της πόλης, χωρίς νέα εμπορευματικού χαρακτήρα κτίρια ή εγκαταστάσεις».

«Νέα δυναμική»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής λέει στην «Κ» ότι «η απόδοση του θαλασσίου μετώπου μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να βελτιώσει τον τρόπο ζωής για πολίτες και επισκέπτες. Η Πάτρα αποτελεί την πύλη της χώρας μας προς τη δύση και μπορεί να δημιουργήσει μια νέα δυναμική».

Προκειμένου, όμως, να πραγματοποιηθούν όλα αυτά συνεχίζει, «θα πρέπει να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός για την ευρύτερη περιοχή, ο οποίος θα προκύψει από σύνθεση διευρυμένων προοδευτικών συνεργασιών, με έντονη συμμετοχή όλου του τεχνικού, επιστημονικού και παραγωγικού δυναμικού της περιοχής». Παράλληλα, αναφέρει ότι «θα πρέπει άμεσα να διευθετηθεί το θέμα που σχετίζεται με τις χρήσεις γης, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες ανάπλασης στο θαλάσσιο μέτωπο» Ο Βασίλης Αϊβαλής εκτιμά ότι θα πρέπει να προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, «έτσι ώστε να συλλεχθούν ιδέες ανάπλασης από τους επιστήμονες και εν συνεχεία να προκριθούν οι καλύτερες από αυτές». Οσον αφορά την εξεύρεση πόρων, σημειώνει ότι αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Οπως εκτιμά ο Βασίλης Αϊβαλής, «η πόλη σήμερα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι εξελίξεων», εξηγώντας ότι «η απόδοση του θαλασσίου μετώπου, η υπογειοποίηση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, η δημιουργία νέου εμπορευματικού λιμανιού και η έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή είναι εξελίξεις που συμβαίνουν έπειτα από καθημερινό αγώνα θεσμών, φορέων και πολιτών».

«Σύγχρονο πρόσωπο»

Σημαντικό ρόλο στην απόδοση του θαλασσίου μετώπου διαδραμάτισε ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών που «έτρεξε» τις απαραίτητες διαδικασίες, ενώ όσον αφορά την αξιοποίηση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές, τονίζει ότι «δίνεται η ευκαιρία στην πόλη και στον δήμο να μπει σε μια λογική ανάπλασης όλης της παραλιακής ζώνης και να διαμορφώσει το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης». Μάλιστα, όπως προσθέτει, «αν πράγματι η ανάπλαση γίνει με σωστό τρόπο, μπορεί να έχει και μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική για την πόλη και τον τουρισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή