Σύσκεψη του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων για τη φωτιά στην Εύβοια

Σύσκεψη του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων για τη φωτιά στην Εύβοια

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτακτη συνεδρίαση, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του γενικού γραμματέα Γιάννη Ταφύλλη, πραγματοποιεί αυτή την ώρα το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων, λόγω της αυξημένης σοβαρότητας και επικινδυνότητας της πυρκαγιάς στην Εύβοια, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε πριν από λίγο η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη.

Στο Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων συμμετέχουν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Υποστήριξης, οι συντονιστές και οι επιτελείς, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδης Ανδρικόπουλος, δύο εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ και ένας του Λιμενικού.

Παράλληλα, λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς έχει σημάνει συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό και πραγματοποιούνται μικτές περιπολίες σε πολλές περιοχές της χώρας, από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τον Στρατό, καθώς και εναέρια επιτήρηση από αεροσκάφη και ελικόπτερα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής του Στρατού και αερολεσχών.

Την ίδια ώρα, ενισχύονται από όλη την Ελλάδα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο μέτωπο της Εύβοιας, ενώ λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας από Χαλκίδα για Βόρεια Εύβοια και αντιστρόφως, η Αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς στον κόμβο Καστέλα, που κινούνται από την κατεύθυνση της Βόρειας Εύβοιας, να κατευθύνονται προς τα Λουτρά Αιδηψού, και να διέρχονται προς Αρκίτσα με τα φέρι μπόουτ τα οποία θα εξυπηρετούν τους πολίτες όλη τη νύχτα.

Επίσης, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους προς τα Ψαχνά.

Υπενθυμίζεται ότι η κυκλοφορία έχει διακοπεί και πραγματοποιούνται εκτροπές στα εξής σημεία: Στην 16η χιλιομετρική θέση της εθνικής οδού Χαλκίδας-Αιδηψού στον κόμβο Καστέλα και στην 41η χιλιομετρική θέση της εθνικής οδού Χαλκίδας-Αιδηψού στον κόμβο Πήλι.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η πυρκαγιά που ξέσπασε ανάμεσα στα χωριά Σταυρός και Κοντοδεσπότι είναι σε εξέλιξη, ενώ παρά την άμεση κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων, έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ριπών του ανέμου, της πυκνής βλάστησης και του έντονου ανάγλυφου της περιοχής εκδήλωσής της.

Όπως είπε η κ. Μαλλίρη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν τη μεγάλη πυρκαγιά. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν: 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 50 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, 20 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 27 βοηθητικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος 6 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα και 2 Συντονιστικά ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης στον τόπο της πυρκαγιάς συντονίζει ο νέος υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γιόβας.

Το Πυροσβεστικό Σώμα εισηγήθηκε για προληπτικούς λόγους την απομάκρυνση των κατοίκων από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός, της κατασκήνωσης που βρίσκεται στην περιοχή Δάφνη Ψαχνών καθώς και της μονής Παναγιάς Γοργοεπήκοου.

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με προσωπικό, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή