ΗΠΑ: Τέταρτη δικαστική απόφαση υπέρ της δικαιοδοσίας και των αρμοδιοτήτων του Ρόμπερτ Μάλερ στην έρευνα για τη Ρωσία

ΗΠΑ: Τέταρτη δικαστική απόφαση υπέρ της δικαιοδοσίας και των αρμοδιοτήτων του Ρόμπερτ Μάλερ στην έρευνα για τη Ρωσία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομοσπονδιακή δικαστής που διορίστηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, επικύρωσε τον διορισμό του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, αλλά και την συνταγματική του αρμοδιότητα, στην υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, όπως μεταδίδει το CNN.

Η δικαστής Ντάμπνεϊ Φρίντριχ, που υπηρετεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η εταιρία Concord Management and Consulting δεν μπορεί να στηρίξει την ένστασή της στο Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Η ρωσική εταιρία, κατηγορείται ότι υποστήριξε την προσπάθεια που έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να παραπλανηθούν Αμερικανοί ψηφοφόροι και να μην ψηφίσουν την προεδρική υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η ίδια εταιρία, ισχυρίστηκε ότι ο Μάλερ δεν είχε δικαιοδοσία να ασχοληθεί με την υπόθεση αυτή, καθώς δεν έχει διοριστεί από τον πρόεδρο Τραμπ κι ο διορισμός του δεν έχει επικυρωθεί από το Κογκρέσο.

Ο Μάλερ διορίστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ροντ Ρόζενσταϊν, οι εξουσίες του οποίου έχουν διευρυνθεί στην εποπτεία της έρευνας που διεξάγεται στην υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα, μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για επικοινωνίες τους με Ρώσους αξιωματούχους κατά την ίδια προεκλογική περίοδο. Η κίνηση αυτή, του Σέσιονς έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ.

«Ο διορισμός δεν παραβιάζει τον κορμό των αρχών για την διάκριση των εξουσιών. Επίσης, ο ειδικός ανακριτής δεν έχει εκτραπεί των αρμοδιοτήτων του, όπως αυτές ορίζονται από την εντολή του διορισμού του, μέσω της έρευνας, αλλά και της άσκησης ποινικής δίωξης κατά της Concord,» έγραψε χαρακτηριστικά η δικαστής Φρίντριχ αιτιολογώντας την απόφασή της.

Πρόκειται για μία από τις πρώτες λειτουργούς του δικαστικού σώματος των ΗΠΑ, που διορίστηκε από τον πρόεδρο Τραμπ, σε θέση ομοσπονδιακού δικαστή.

Η Φρίντριχ, επικαλέστηκε στην αιτιολόγηση της απόφασης της, το νομικό προηγούμενο των αποφάσεων άλλων τριών δικαστών, της Έϊμι Μπέρμαν Τζάκσον (εποπτεύει την υπόθεση του Πολ Μάναφορτ που θα εκδικαστεί τον επόμενο μήνα σε δικαστήριο της Ουάσινγκτον, αναφορικά με την εκπροσώπηση ξένων συμφερόντων στις ΗΠΑ), του δικαστή Τ.Σ. Έλις (προεδρεύει στην δίκη του Μάναφορτ που διεξάγεται σήμερα για 11η ημέρα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της πολιτείας Βιρτζίνια, για φοροδιαφυγή και οικονομική διαφθορά), της δικαστή Μπέριλ Χόουελ που ηγείται του περιφερειακού δικαστηρίου στην Ουάσινγκτον.

Οι τρεις δικαστές απέρριψαν αιτήματα αμφισβήτησης των αρμοδιοτήτων του Μάλερ, ενώ με αποφάσεις τους υπερασπίζονται τόσο την δικαιοδοσία, όσο και το εύρος της έρευνας που διεξάγεται για την Ρωσία, παρά τις φραστικές επιθέσεις και τους χαρακτηρισμούς του προέδρου Τραμπ για την ίδια έρευνα.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, μέσω των δικηγόρων του Ρούντι Τζιουλιάνι και Τζέι Σεκουλόου έχει ισχυριστεί ότι η έρευνα του Μάλερ έχει παραβιάσει το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Στις αρχές Ιουνίου, ο Τραμπ έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ότι ο διορισμός του Μάλερ ήταν «συνολικά ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ.»

Ωστόσο, η νέα αυτή δικαστική απόφαση, απορρίπτει μερικά από τα τηλεοπτικά επιχειρήματα των δικηγόρων του Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή