10 χρόνια Airbnb, με δυναμικό άνοιγμα στην πολυτέλεια

10 χρόνια Airbnb, με δυναμικό άνοιγμα στην πολυτέλεια

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από δέκα χρόνια, η Airbnb, η διεθνής πλατφόρμα ενοικίασης δωματίων από ιδιώτες, διαφημιζόταν με το εξής σύνθημα: «Ξεχάστε τα ξενοδοχεία». Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η Deutsche Welle, κανείς δεν περίμενε ότι θα εξελισσόταν σε μεγάλο ανταγωνιστή των ξενοδοχείων. Η επιχείρηση από το Σαν Φρανσίσκο αναπτύχθηκε ραγδαία και εξελίχθηκε σε μία από τις νεοφυείς εταιρείες με την υψηλότερη αποτίμηση σε όλο τον κόσμο. Η αξία της σήμερα φθάνει τα 31 δισ. ευρώ και διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί στο χρηματιστήριο σε μία από τις εταιρείες με την υψηλότερη αποτίμηση παγκοσμίως.

Η ιδέα ανήκει στους Μπράιαν Τσέσκι και Τζο Γκέμπια. Επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ακριβό ενοίκιο του διαμερίσματός τους στο Σαν Φρανσίσκο, έβαλαν τρία φουσκωτά στρώματα στο σαλόνι και νοίκιασαν τον χώρο στους επισκέπτες μιας έκθεσης ντιζάιν στην πόλη τους. Στην τιμή συμπεριλαμβανόταν και πρωινό. Ετσι προέκυψε και το όνομα της εταιρείας «Air» (αέρας) και «Βed and Breakfast» (κλίνη και πρωινό). H επιχείρηση άρχισε να λειτουργεί στις 11 Αυγούστου 2008 και, συν τω χρόνω, μετονομάστηκε χάριν συντομίας Airbnb.

«Ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι η επιχείρηση θα γινόταν τόσο μεγάλη», λέει ο Μπράιαν Τσέσκι και συμπληρώνει σκωπτικά ότι πρόκειται για «τη χειρότερη ιδέα που έγινε ποτέ τόσο επιτυχημένη». Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η εταιρεία στη δημοσιότητα, πέντε εκατομμύρια κατοικίες σε 191 χώρες του κόσμου και σε περίπου 81.000 πόλεις διατίθενται για προσωρινή ενοικίαση. Το 2017, η Mariott, η μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων στον κόσμο, διέθεσε 1,3 εκατ. δωμάτια. Η Airbnb, εν τω μεταξύ, με τη νέα πλατφόρμα που διαθέτει για την οργάνωση του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων και εκδρομών και επισκέψεων σε αξιοθέατα, είναι ανταγωνιστική και απέναντι στα ταξιδιωτικά πρακτορεία. Οπως γίνεται αντιληπτό, οι καιροί έχουν αλλάξει από τότε που οι ιδρυτές της ενοικίαζαν φουσκωτά στρώματα. Εν τω μεταξύ, έχουν προκύψει πλούσιοι πελάτες που προσφέρουν πολυτελέστατες κατοικίες. Για τον λόγο αυτό δεν είναι περίεργο που το χρηματιστήριο ανυπομονεί να «φιλοξενήσει» την εταιρεία. Ωστόσο, οι ιδρυτές της Airbnb δεν δείχνουν να ανυπομονούν. Οπως ήδη ανακοίνωσε ο Μπράιαν Τσέσκι, η εταιρεία δεν βιάζεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο και σε κάθε περίπτωση αυτό δεν θα συμβεί το 2018.

Ο Μπράιαν Τσέσκι είναι μόλις 36 χρόνων και πολυεκατομμυριούχος και έχει τους λόγους του που καθυστερεί την εισαγωγή της εταιρείας του στο χρηματιστήριο. Μπορεί να είναι γνωστή και η μεγαλύτερη στο είδος της, ωστόσο έχει δεχθεί πάρα πολλές επικρίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλοί μιλούν για αδίστακτους κερδοσκόπους που κάνουν σε διάφορες πόλεις σχεδόν αδύνατη την εξεύρεση κανονικής κατοικίας προς ενοικίαση. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις δεν καταβάλλονται οι ανάλογοι φόροι και πολλές διαφημίσεις είναι παράνομες. Τελευταία είχαν διαμαρτυρηθεί οι κινεζικές αρχές, επειδή διαφήμιζε διανυκτέρευση στο Σινικό Τείχος και διατεινόταν ότι είχε λάβει και τη σχετική έγκριση.

Η Airbnb προσπαθεί να ακολουθήσει τον δρόμο της διπλωματίας και από το 2016 υπάρχει ειδική πλατφόρμα για δυσαρεστημένους γείτονες. Ο τζίρος της, πάντως, το 2017 ανήλθε στα 3,06 δισ. ευρώ και οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 150%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή