Σε κοινό μέτωπο Ρωσία – Τουρκία

Σε κοινό μέτωπο Ρωσία – Τουρκία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην περαιτέρω σύσφιγξη των δεσμών μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας οδηγεί, επί του παρόντος, η σκληρή γραμμή των οικονομικών κυρώσεων και των πολιτικών πιέσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση Τραμπ έναντι και των δύο χωρών. Αυτό υποδηλώνουν, τουλάχιστον, οι τοποθετήσεις των υπουργών Εξωτερικών Μεβλέτ Τσαβούσογλου και Σεργκέι Λαβρόφ στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν μετά τη χθεσινή συνάντησή τους στην Aγκυρα.

Αφού χαιρέτισε την άρνηση της Τουρκίας να ευθυγραμμιστεί με τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας χαρακτήρισε «παράνομες» τις νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον εναντίον της Aγκυρας, υποστηρίζοντας ότι υπονομεύουν όλες τις αρχές του διεθνούς εμπορίου, αλλά και τον ρόλο του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. «Είμαι βέβαιος ότι η σοβαρή κατάχρηση του ρόλου του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος θα οδηγήσει, με την πάροδο του χρόνου, στην υποβάθμιση και στην απώλεια αυτού του ρόλου», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Προχώρησε μάλιστα ακόμη πιο μακριά, σημειώνοντας ότι «η χρήση των εθνικών νομισμάτων (αντί του δολαρίου) στις διμερείς εμπορικές σχέσεις αποτελεί έναν από τους στόχους που έχουν θέσει, εδώ και μερικά χρόνια, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας». Τη Δευτέρα, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι η Ρωσία ευνοεί τις διμερείς εμπορικές σχέσεις με όλες τις χώρες βάσει των εθνικών τους νομισμάτων, προσθέτοντας όμως ότι χρειάζεται να γίνει πολλή προπαρασκευαστική δουλειά για να πάρει σάρκα και οστά αυτή η ιδέα.

Μιλώντας σε συνάντηση Τούρκων πρεσβευτών, την Τρίτη, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε υπογραμμίσει την πρόθεσή του να αναζητήσει εναλλακτικά στηρίγματα διεθνώς, πέραν των παραδοσιακών ευρωατλαντικών δεσμών της. «Η Τουρκία είναι μια χώρα πολύ μεγάλη και με ισχυρή επιρροή ώστε να καταδικαστεί σε έναν μόνο (γεωπολιτικό) άξονα», τόνισε χαρακτηριστικά. Oπως αναφέρει, όμως, ανάλυση της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, «εάν αυτό που σκέφτεται ο Ταγίπ Ερντογάν είναι η Ρωσία, τότε ο δρόμος του δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα». Ο αρθρογράφος Ρενό Ζιράρ επισημαίνει ότι η Ρωσία, αφενός μεν, δεν έχει τις οικονομικές δυνατότητες της Δύσης, αφετέρου δε, αποτελεί «διπλωματικό αγκάθι» λόγω κυρίως του Συριακού, όπου υποστηρίζει τον πρόεδρο Aσαντ, τον οποίο η Τουρκία πάσχισε επί χρόνια, και χωρίς επιτυχία, να ανατρέψει.

Το Συριακό αποτέλεσε κεντρικό ζήτημα και στις χθεσινές συνομιλίες Τσαβούσογλου – Λαβρόφ. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αυτήν τη στιγμή στο Ιντλίμπ, τελευταίο μεγάλο θύλακο των αντικαθεστωτικών που υποστηρίζει η Τουρκία στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Yστερα από τις επιτυχίες του κυβερνητικού στρατού σε άλλες περιοχές της Συρίας, η επίθεση κατά του Ιντλίμπ θεωρείται πλέον θέμα χρόνου, εκτός αν οι σχετικά μετριοπαθείς αντάρτες, που υποστηρίζονται από την Aγκυρα, δεχθούν κάποιας μορφής κυβερνητικό έλεγχο στην περιοχή τους. Στις χθεσινές δηλώσεις τους, Τσαβούσογλου και Λαβρόφ είπαν ότι θα ενισχύσουν τις κοινές τους προσπάθειες για τη διευθέτηση του προβλήματος, διαχωρίζοντας τους μετριοπαθείς αντικαθεστωτικούς από τους τζιχαντιστές τρομοκράτες. Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι τέθηκε επί τάπητος η προοπτική τετραμερούς διάσκεψης για το Συριακό με τη συμμετοχή Ρωσίας, Τουρκίας, Γαλλίας και Γερμανίας – αλλά όχι και των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή