Αναζητώντας γιατρό για να βγει η εφημερία

Αναζητώντας γιατρό για να βγει η εφημερία

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαστε σε νησί. Το οξύ περιστατικό δεν θα περιμένει ούτε το καράβι ούτε το αεροπλάνο». Αυτή την αγωνία βιώνουν γιατροί και εργαζόμενοι των μονάδων υγείας νησιωτικών περιοχών, οι οποίες για άλλο ένα καλοκαίρι έχουν κληθεί να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Κέντρα Υγείας αλλά και νοσοκομεία χωρίς επαρκή αριθμό γενικών γιατρών και παθολόγων για να μπορεί να βγει η εφημερία, χωρίς βασικές ειδικότητες όπως καρδιολόγοι και παιδίατροι, και χωρίς μικροβιολόγους και ακτινολόγους για βασικές και αναγκαίες εξετάσεις.

Στις Κυκλάδες, μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, η λειτουργία των Κέντρων Υγείας κινείται σε ένα τεντωμένο σκοινί. Στο Κέντρο Υγείας Πάρου, το οποίο καλύπτει μόνιμο πληθυσμό 15.000 κατοίκων, που το καλοκαίρι τουλάχιστον δεκαπλασιάζεται, τις εφημερίες καλούνται να βγάλουν δύο γενικοί γιατροί –ένας μόνιμος και ένας επικουρικός– και ένας παθολόγος. «Για να βγουν τα προγράμματα, αναγκάζονται να φέρνουν για κάποιες ημέρες του μήνα γιατρό από την Αντίπαρο, η οποία όμως με αυτόν τον τρόπο μένει ακάλυπτη. Εχει συμβεί να υπάρξει ανάγκη στην Αντίπαρο και ο γιατρός να εφημερεύει εδώ», αναφέρει στην «Κ» εργαζόμενος στο Κ.Υ. Πάρου. Καρδιολόγος στη συγκεκριμένη μονάδα δεν υπάρχει, ούτε μικροβιολόγος, παρά μόνο μία παρασκευάστρια που βγάζει εξετάσεις για τα επείγοντα περιστατικά.

Το Κέντρο Υγείας Τήνου, ένα νησί που ειδικά φέτος δέχεται τεράστιο όγκο επισκεπτών, διαθέτει μόλις έναν παθολόγο, έναν παιδίατρο και έναν καρδιολόγο, που κάνουν εναλλάξ εφημερίες. Για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας, η αρμόδια υγειονομική περιφέρεια προχωρεί σε ολιγοήμερες αποσπάσεις ειδικευόμενου γιατρού, που πάλι δεν λύνει το πρόβλημα. Από το μεσημέρι και μετά, στο Κέντρο Υγείας δεν γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις, αφού λήγει το ωράριο της μοναδικής παρασκευάστριας. «Μία γενική αίματος την κάνουμε παρατύπως εμείς, εάν χρειαστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» η νοσηλεύτρια Δήμητρα Σαλωνικιώτου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μονάδων Υγείας Κυκλάδων. Λίγο πριν από το καλοκαίρι το σωματείο έκανε, για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, μια καταγραφή των ελλείψεων των Κέντρων Υγείας των Κυκλάδων. Σύμφωνα με αυτήν, τα Κέντρα Υγείας Μήλου, Ιου και Αμοργού έχουν έναν γενικό γιατρό για τις εφημερίες. Τα Κέντρα Υγείας –με εξαίρεση αυτά της Μυκόνου και της Ανδρου– δεν διαθέτουν μικροβιολόγο, ενώ είδος προς εξαφάνιση είναι και ο ακτινολόγος, με αποτέλεσμα οι σχετικές εξετάσεις να γίνονται στον ιδιωτικό τομέα. Στο Κέντρο Υγείας Ανδρου δεν υπάρχει καρδιολόγος και ορθοπεδικός, ενώ με δύο γιατρούς και χωρίς παιδίατρο περίμενε, στις αρχές Ιουνίου, την απόβαση τουριστών το Κέντρο Υγείας Σίφνου.

Χωρίς καρδιολόγο έχει μείνει εδώ και ένα χρόνο και το νοσοκομείο της Κω. Οπως αναφέρει στην «Κ» η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο, Μαρία Μπράβου, το κενό καλύπτεται για 10-20 ημέρες τον μήνα από ιδιώτη γιατρό με μπλοκάκι ή με ολιγοήμερες αποσπάσεις καρδιολόγου από άλλες μονάδες υγείας. Ο παιδίατρος, ο οποίος προσλήφθηκε στις αρχές του έτους, παραιτήθηκε. Υπενθυμίζεται ότι η θέση είναι κενή εδώ και περίπου μία δεκαετία. Σήμερα ένα παιδί μπορεί να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, υπό τις οδηγίες όμως ιδιώτη γιατρού, την αμοιβή του οποίου αναλαμβάνουν οι γονείς. «Το διάστημα 2014-2017 έχουν φύγει από το νοσοκομείο 40 άτομα προσωπικό. Η καθαρίστρια μπορεί να γίνει και τραπεζοκόμος και βοηθός μάγειρα για να βγει η δουλειά και να της χρωστάνε και ρεπό. Στην τεχνική υπηρεσία υπάρχει μόνο πρωινή βάρδια με ό,τι σημαίνει αυτό σε ένα νησί όπου οι διακοπές ρεύματος είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο», σημειώνει η κ. Μπράβου.

Το νοσοκομείο Κέρκυρας καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων σε Κέρκυρα, Παξούς, Αντίπαξους, Οθωνούς, Μαθράκι και Ερείκουσα. Περίπου 110.000 κάτοικοι που τριπλασιάζονται και τετραπλασιάζονται το καλοκαίρι. Το τελευταίο δίμηνο παραιτήθηκαν δύο γιατροί. Ενας καρδιολόγος και μία παθολόγος. Η τελευταία δεν άντεξε την πίεση. Η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής είναι στο κόκκινο. Εχουν μείνει τέσσερις παθολόγοι (ο διευθυντής είναι σε άδεια) για δύο κλινικές που συγχωνεύτηκαν σε μία, συνολικής δυναμικότητας 45 κλινών και για τα επείγοντα της κλινικής. Η διοίκηση καλεί ορθοπεδικούς, πνευμονολόγους και καρδιολόγους να καλύψουν τα επείγοντα της παθολογικής. Το νοσοκομείο διαθέτει έναν πεπαλαιωμένο αξονικό που χαλάει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μόλις πριν από λίγα 24ωρα ένας γιατρός προπηλακίστηκε από συνοδό ασθενούς, όταν του είπε ότι είχε χαλάσει ο αξονικός και δεν μπορεί να γίνει η εξέταση στο νοσοκομείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή