Με πλαστά έγγραφα επιχειρούν τη φυγή σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Με πλαστά έγγραφα επιχειρούν τη φυγή σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Θύματα των κυκλωμάτων πλαστογράφησης ταξιδιωτικών εγγράφων πέφτουν πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες, που επιθυμούν να ταξιδέψουν προς χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, μέσω των τριών περιφερειακών αεροδρομίων, της Καλαμάτας, του Ακτίου και του Αράξου, που λειτουργούν στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι μετανάστες αναγκάζονται να πληρώνουν μεγάλα χρηματικά ποσά, που μπορεί να ξεπερνούν ακόμα και τις 3.000 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα πλαστό διαβατήριο ή κάποιο άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο. Το κόστος αγοράς ενός πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου εξαρτάται κυρίως από τη χώρα «προέλευσης», σε συνδυασμό πάντα με τα χαρακτηριστικά του προσώπου που επιχειρεί να ταξιδέψει.

Οι αλλοδαποί αγοράζουν τα πλαστά έγγραφα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και αποχωρούν με προορισμό ένα από τα τρία περιφερειακά αεροδρόμια. Με βάση πάντα τις συλλήψεις που γίνονται κατά τη διάρκεια των ελέγχων στα αεροδρόμια της Καλαμάτας, του Ακτίου και του Αράξου, φαίνεται ότι οι πλαστογράφοι διαβατηρίων εκμεταλλεύονται τη μεγάλη ανάγκη των προσφύγων και των μεταναστών να φύγουν από την Ελλάδα. Τους πείθουν να πληρώσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, διαβεβαιώνοντάς τους πως δεν θα γίνει αντιληπτό ότι τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα δεν είναι γνήσια. Ομως, όταν φθάνουν στα σημεία ελέγχου των αεροδρομίων, οι ελπίδες τους διαψεύδονται, αφού εντοπίζονται από τους αστυνομικούς που ελέγχουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Συλλήψεις

Σχετικά με τις συλλήψεις, στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας έχουν εντοπιστεί από τις αρχές του χρόνου περισσότεροι από 50 αλλοδαποί οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα, ενώ στο αεροδρόμιο του Ακτίου μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν συλληφθεί περισσότερα από 120 άτομα που κατείχαν πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες. Επίσης, από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι και τις αρχές Αυγούστου έχουν συλληφθεί στο Ακτιο πάνω από 20 άτομα. Οπως εξηγούσαν στην «Κ» αστυνομικές πηγές, οι συλλήψεις στο τρίτο αεροδρόμιο, στον Αραξο, είναι λιγότερες, διότι όπως εκτιμούν, από αυτό δεν πραγματοποιούνται πτήσεις που ενδιαφέρουν τους μετανάστες. Συγκεκριμένα, οι περισσότερες πτήσεις από το πολιτικό αεροδρόμιο του Αράξου έχουν ως τελικό προορισμό χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Σχετικά με τους ελέγχους, οι ίδιες αστυνομικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο να ταξιδέψει κάποιος με πλαστό έγγραφο, διότι οι αστυνομικοί που πραγματοποιούν τους ελέγχους στα αεροδρόμια είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι, και διαπιστώνουν άμεσα εάν κάποιο έγγραφο δεν είναι γνήσιο, ενώ τους βοηθά σημαντικά και ο κατάλληλος τεχνολογικός εξοπλισμός που έχουν στη διάθεσή τους.

Χώρες προορισμού

Στο μεταξύ, όσον αφορά τις χώρες που επιλέγουν να ταξιδέψουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, από τα στοιχεία που υπάρχουν φαίνεται ότι έχουν ως προορισμό τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Τσεχία και την Ιταλία.

Παράλληλα, όπως έχει διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια των ελέγχων, τα κυκλώματα προμηθεύουν τους αλλοδαπούς με πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες κυρίως χωρών της Ευρωπαϊκής Eνωσης, τα οποία είναι και τα ακριβότερα.

Ακόμη, οι αστυνομικοί έχουν εντοπίσει κατά τη διάρκεια των ελέγχων ταξιδιωτικά έγγραφα που είναι εξ ολοκλήρου πλαστά, ή κλεμμένα, στα οποία αναγράφονται πραγματικά στοιχεία των κατόχων, και η μόνη αλλαγή που έχει γίνει είναι η τοποθέτηση της φωτογραφίας του προσώπου που ταξιδεύει. Ακόμη έχουν βρεθεί διαβατήρια, στα οποία ήταν επικολλημένες πλαστές άδειες παραμονής.

Τέλος, όπως έλεγαν στην «Κ» αστυνομικές πηγές, όσο εντείνονται οι έλεγχοι, κυρίως στους θαλάσσιους διαδρόμους τόσο οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα προσπαθούν να βρουν άλλες λύσεις για να φύγουν προς άλλες χώρες της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή