«Δεν συνιστούν καλή επένδυση η Ελλάδα και τα ομόλογά της»

«Δεν συνιστούν καλή επένδυση η Ελλάδα και τα ομόλογά της»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα μπορεί να βγαίνει από τα μνημόνια, ωστόσο η κατάσταση της χώρας δεν έχει βελτιωθεί, σημειώνει ο Ντιρκ Μίλερ –ή Mr DAX όπως τον αποκαλούν στη Γερμανία–, ο οποίος θεωρείται γκουρού του γερμανικού χρηματιστηρίου. Μάλιστα σε ερώτηση εάν θα συμβούλευε τους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, απάντησε αρνητικά, τονίζοντας πως δεν τα θεωρεί σοβαρή επένδυση.

Μιλώντας στην Deutsche Welle για το κατά πόσον η 20ή Αυγούστου είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα που σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης και των μνημονίων, ο γκουρού του γερμανικού χρηματιστηρίου ήταν αρκετά επιφυλακτικός. «Ας πούμε ότι είναι το προσωρινά τελευταίο πακέτο διάσωσης. Να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τα επόμενα χρόνια. Η κατάσταση για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει επ’ ουδενί. Το χρέος είναι σε επίπεδα-ρεκόρ. Η οικονομία βρίσκεται 20% κάτω από το επίπεδο του 2008. Εκτοτε έχουν αλλάξει όμως σημαντικά οι συνθήκες. Για την Ελλάδα ωστόσο η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά άσχημη. Η ανεργία και ειδικά η νεανική ανεργία είναι δραματικά υψηλή. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον γενικευμένης οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, με τη διεθνή οικονομία να αναπτύσσεται σημαντικά. Για την Ελλάδα όμως δεν διακρίνω κάποια αισθητή βελτίωση της κατάστασης».

Σε ερώτηση εάν ο ίδιος θα συμβούλευε τους επενδυτές να επενδύσουν στην παρούσα φάση στην Ελλάδα και σε ελληνικά ομόλογα, η απάντησή του ήταν κάθετη. «Ασφαλώς όχι. Διότι προτιμώ σοβαρές επενδύσεις, καλές επιχειρήσεις που έχουν αποδείξει σε βάθος χρόνου ότι μπορούν. Θεωρώ ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν συνιστούν μια καλή επένδυση. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ακόμη πολλά. Αλλά πρέπει να το κάνει η ίδια για τον εαυτό της. Είναι δύσκολο να επιχειρείς να το επιβάλεις αυτό από έξω». Οσον αφορά τη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Mr DAX εκτιμά ότι συνιστά ουσιαστικά ένα κρυφό ή υφέρπων κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Στην πραγματικότητα αυτό είναι. Οταν παρατείνεις την περίοδο χάριτος για άλλα δέκα χρόνια, όταν δεν πληρώνεις ουσιαστικά τόκους επειδή με κάποιον τρόπο σού επιστρέφονται, όταν παρατείνεται η περίοδος ωρίμανσης των δανείων, τότε ουσιαστικά πρόκειται για αναδιάρθρωση χρέους. Μπορείς να το κάνεις με διάφορους τρόπους. Ουσιαστικά λοιπόν πρόκειται για μια κρυφή απομείωση του χρέους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή