ΗΠΑ: Με τροπολογίες ισχυροποιείται ο πρόεδρος

ΗΠΑ: Με τροπολογίες ισχυροποιείται ο πρόεδρος

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραφε τη Δευτέρα νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ, που θα ανέλθουν φέτος στα 716 δισ. δολ., καταργούσε με το ίδιο νομοσχέδιο νομοθετικούς περιορισμούς στις προεδρικές εξουσίες.

Σε τροπολογίες του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος κατήργησε 50 διατάξεις, τις οποίες η νομική υπηρεσία του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε αντισυνταγματικές και «βλαβερές» για την άσκηση της προεδρικής εξουσίας, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα New York Times.

Η επιδίωξη

Μεταξύ των διατάξεων αυτών ξεχωρίζει η απαγόρευση στρατιωτικών δαπανών για «κάθε δραστηριότητα που αναγνωρίζει τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία». Με τις τροπολογίες αυτές, ο πρόεδρος Τραμπ επιδιώκει να ενισχύσει την προεδρική ισχύ, παρακάμπτοντας συχνά τους νομοπαρασκευαστικούς κανόνες και τη γνώμη των ειδικών στα κατά τόπους υπουργεία. Με τον τρόπο αυτό, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ισχυριστεί ότι οι συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές του θα επέτρεπαν στον Λευκό Οίκο να παρέμβει –ακόμη και να διατάξει την παύση– της έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη ρωσική ανάμειξη στην προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Τροπολογίες αμφίβολης συνταγματικότητας είχε προωθήσει πρώτος ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος, επιτρέποντας ουσιαστικά τον βασανισμό κρατουμένων υπόπτων για τρομοκρατία, παρά τις αντίθετες προβλέψεις νομοσχεδίου υπό την αιγίδα του βετεράνου Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζον Μακέιν.

Παρά τις «ύποπτες» τροπολογίες του προέδρου Τραμπ, η Γερουσία αποφάσισε την Τετάρτη να συζητήσει το θέμα των αμυντικών δαπανών και να ψηφίσει γι’ αυτό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Σε μία προσπάθεια να προλάβει ενδεχόμενο προεδρικό βέτο, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέταξε τη χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων στο νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες. Η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει την οργή του Τραμπ, ο οποίος θεωρεί ότι η Βουλή δεν τηρεί τις προτεραιότητές του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή