Γέφυρες στην Ε.Ε. ρίχνει η Αγκυρα

Γέφυρες στην Ε.Ε. ρίχνει η Αγκυρα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ενδεικτικό παράδειγμα επιτυχούς διεθνοποίησης μιας (ήσσονος από στρατηγικής πλευράς, αλλά μείζονος από πλευράς συμβολισμών) ελληνοτουρκικής διαφοράς αντιμετωπίζεται από την Αθήνα η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης για άνευ όρων αποφυλάκιση του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη. Η Αγκυρα εμφανώς πιεσμένη από την αμερικανοτουρκική κρίση «ρίχνει» γέφυρες στην Ε.Ε. και η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών –η οποία υπενθυμίζεται ετέθη και δημοσίως από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ κατά την ευρωτουρκική σύνοδο στη Βάρνα– αποτελεί μια ένδειξη καλής θέλησης και προς τις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη συνομιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ συναντάται στα τέλη του ερχόμενου μήνα με την Αγκελα Μέρκελ.

Πιο ουσιαστική απόδειξη για τις προθέσεις της Τουρκίας να δείξει καλή θέληση θα ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα δραστηριοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες (ή και ημέρες) στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις Βρυξέλλες, αλλά κυρίως, στη Λευκωσία και στην Αθήνα, δεν έχουν ακόμη καθησυχαστεί οι φόβοι από την επιθετική δράση του τουρκικού στόλου στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), στο οποίο επέβαλε ναυτικό αποκλεισμό, έως ότου υποχρέωσε την ιταλική ΕΝΙ να αναστείλει τις έρευνες εκεί. Προφανώς, η επανάληψη ενός τέτοιου επεισοδίου ή η δραστηριοποίηση του πλωτού γεωτρύπανου «Fatih» εντός της κυπριακής ΑΟΖ, θα εξανέμιζε τα σενάρια περί ραγδαίας εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και, μάλιστα, σε μια περίοδο κατά την οποία αναμένονται πυκνές επαφές σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Στο πλαίσιο αυτής της γενικότερης προσπάθειας εξομάλυνσης, εντάσσεται και η μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη Σμύρνη, στις 4 Σεπτεμβρίου, για τα εγκαίνια του κτιρίου του γενικού προξενείου, όπου θα παραστεί και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τα συγκεκριμένα εγκαίνια επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τον προηγούμενο Μάρτιο, ωστόσο αναβλήθηκαν μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, μετά την επανένωση του Αγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη με τις οικογένειές τους, θα ακολουθήσει η τυπική διαδικασία της ενημέρωσης. Αφενός για το τι συνέβη όσο καιρό οι δύο άνδρες βρίσκονταν κρατούμενοι στην Αδριανούπολη, αφετέρου προκειμένου να γίνει και η απαραίτητη έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η περιπολία της 1ης Μαρτίου που κατέληξε στη σύλληψη, στην παράδοση και στη φυλάκιση του ανθυπολοχαγού και του λοχία. Ανάμεσα σε όσα θα ερευνηθούν είναι αν οι δύο στρατιωτικοί κινήθηκαν στη βάση συγκεκριμένων εντολών ή όχι. Εντός του στρατεύματος υπάρχει η άποψη ότι, ανεξαρτήτως της πολύ σοβαρής περιπέτειας που είχαν οι δύο άνδρες, η έρευνα θα πρέπει να είναι αυστηρή και να αποδώσει τις ευθύνες ακριβοδίκαια. Σε κάθε περίπτωση, έχει ήδη αποφασιστεί ότι δεν θα επιστρέψουν στην 3η Δύναμη Ορεινής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «Ρίμινι» στην Καβύλη του Εβρου, αλλά θα μετατεθούν σε κάποια άλλη μονάδα.

«Διπλωματική νίκη»

Σημειώνεται τέλος ότι στο υπουργείο Εξωτερικών μιλούν για διπλωματική νίκη. Ο κ. Κοτζιάς ήδη αναφέρθηκε δημοσίως στον πρέσβη της Ελλάδας στην Αγκυρα Πέτρο Μαυροειδή, στον Απόστολο Μπαλτά (με σημαντικές γνώσεις και πολυετή θητεία στην Τουρκία) και στην πρόξενο στην Αδριανούπολη Σωτηρία Θεοχαρίδη. Σημειώνεται, πάντως, ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση ασχολήθηκαν και άλλα στελέχη των διπλωματικών υπηρεσιών στην Τουρκία, τα οποία δεν έχουν γίνει γνωστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή