Ο «τελευταίος αυτοκράτορας» της Ιαπωνίας

Ο «τελευταίος αυτοκράτορας» της Ιαπωνίας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τελευταία φορά ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο εξέφρασε τη «βαθιά του μεταμέλεια» για τον πόλεμο κατά τη διάρκεια της επετείου που σηματοδοτούσε την παράδοση της Ιαπωνίας στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η στάση του ήταν συμβατή με όλες του τις εμφανίσεις, που αποτέλεσαν την αποστολή του κατά τη διάρκεια της βασιλείας του των τριάντα ετών: να ζητήσει συγγνώμη για τον πόλεμο που πραγματοποιήθηκε στο όνομα του πατέρα του, Χιροχίτο. Ο 84χρονος μονάρχης θα παραιτηθεί από τον θρόνο την ερχόμενη άνοιξη. «Αντικατοπτρίζοντας το παρελθόν μας και διατηρώντας στον νου τα συναισθήματα της βαθιάς μεταμέλειας, ελπίζω ότι η φρίκη του πολέμου δεν θα επαναληφθεί ποτέ», δήλωσε ο Ακιχίτο κατά τη διάρκεια του δίλεπτου λόγου του στην 73η επέτειο της παράδοσης της Ιαπωνίας.

Ως αυτοκράτορας έκανε επισκέψεις στις Φιλιππίνες και σε άλλα νησιά του Ειρηνικού που κατακτήθηκαν από την Ιαπωνία στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και καταστράφηκαν στις μάχες, καθώς οι σύμμαχοι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ τα επανακατέλαβαν. Αν και ο Ακιχίτο απέφυγε να ζητήσει απευθείας συγγνώμη, έχει αυξήσει τις εκφράσεις μεταμέλειας τα τελευταία χρόνια σε προσεκτικά διατυπωμένες ανακοινώσεις για τον πόλεμο.

Τα λόγια του έλαβαν μεγαλύτερη σημασία, καθώς ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε προσπάθησε να «μετακινήσει» τη χώρα πέρα από το ταραχώδες παρελθόν της, από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο του 2012.

Τα ταξίδια του Ακιχίτο που έχουν σχέση με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι τοποθετήσεις του αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να έρθει η βασιλική οικογένεια πιο κοντά στον λαό. Πράττοντάς το αυτό κατάφερε να κερδίσει τους ειρηνιστές, τους αριστερούς και άλλους επικριτές του αυτοκρατορικού συστήματος με έναν τρόπο που ο πατέρας του δεν κατάφερε ποτέ. Ο Χιροχίτο, ο οποίος λατρευόταν σαν θεός μέχρι το πέρας του πολέμου, παραμένει μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, με τους ιστορικούς να συζητούν για τις ευθύνες του στον πόλεμο. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πατέρα του, ο Ακιχίτο δέχθηκε μια βόμβα μολότοφ το 1975 σε επίσκεψή του στο ιαπωνικό νησί Οκινάουα, όπου δεκάδες χιλιάδες πολίτες σκοτώθηκαν στις μάχες κοντά στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκτοτε επισκέφθηκε το νησί άλλες δέκα φορές. Οι κάτοικοι της Οκινάουα τον υποδέχθηκαν με θέρμη όπως και τη σύζυγό του Μιτσίκο στις αρχές του χρόνου, στην τελευταία επίσκεψή του ως αυτοκράτορα.

Ο Ακιχίτο ήταν έντεκα ετών όταν άκουσε τη φωνή του πατέρα του να ανακοινώνει την παράδοση της Ιαπωνίας στο ραδιόφωνο στις 15 Αυγούστου 1945. Αν και ο Χιροχίτο δεν άλλαξε τη διατύπωση του μηνύματος της 15ης Αυγούστου για 25 χρόνια, ο Ακιχίτο εξελίχθηκε από τη στιγμή που έγινε αυτοκράτορας μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 1989. Στην πεντηκοστή επέτειο του τερματισμού του πολέμου, το 1995, εξέφρασε για πρώτη φορά την ελπίδα πως η τραγωδία του πολέμου δεν θα επαναλαμβανόταν ξανά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή