Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Ανθ’ ημών... κηπουρoί

Κύριε διευθυντά
Οι Λουδοβίκοι έχριζαν τους κηπουρούς τους υπουργούς. Αυτοί τουλάχιστον ήξεραν από εργασία. Οι σουλτάνοι αυτοβούλως έχριζαν τους βεζύρηδες, αλλά στην πρώτη αποτυχία, τους αποκεφάλιζαν.

Οι δικοί μας αφέντες, πολύ πιο γενναιόδωροι, διορίζουν στις πιο υψηλές θέσεις ανθρώπους χωρίς καμία εργασία, καμία αξία. Αρκεί να υμνούν τους ίδιους και να υβρίζουν τους αντιπάλους.

Από τέτοιους ανθρώπους, διορίζοντες και διοριζόμενους, είναι αδύνατο να παραχθεί και το πιο απλό έργο, πολύ περισσότερο έργο σε δύσκολες συνθήκες.

Και κάτι ακόμα. Εθελοντές από όλον τον κόσμο βοήθησαν τους πυρόπληκτους στο Μάτι. Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ γιατί απουσιάζει; Μήπως, για τη δική τους ιδεολογία, εργασία και αριστεία αποτελούν κατάρα;

Ιωαννης Χαλικιοπουλος

Μετά την επιστροφή, τα (πολλά) ερωτήματα

Κύριε διευθυντά
Απρόσμενη έκπληξη και μεγάλη χαρά, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, η απελευθέρωση των αξιωματικών μας από την Τουρκία! Πώς να εξηγήσουμε εμείς οι Ελληνες αυτόν τον απροσδόκητο μποναμά; Πρόκειται άραγε για την απαρχή μιας νέας φιλειρηνικής περιόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – έτσι, κατευθείαν στο ψητό, χωρίς εισαγωγικές φανφάρες των ΜΜΕ και τηλεοπτικές φιλοφρονήσεις Τσίπρα - Ερντογάν;

Ή ίσως πρόκειται για διπλωματική κίνηση του εθνάρχη Ερντογάν, nonchalant από τη μια μεριά απέναντι στις κραταιές ΗΠΑ (πάστορας Μπράνσον, μονομερής αύξηση δασμών σε αμερικανικές εισαγωγές) και από την άλλη γενναιόδωρου απέναντι στην ταλαίπωρη Ελλάδα; Μήπως πρόκειται για μια χειρονομία γειτονικής συμπάθειας μετά τις τραγικές θανατηφόρες καταστροφές στο Μάτι;

Ο,τι και να σκεφθείτε, οποιαδήποτε και αν είναι η αλήθεια, η κίνηση αυτή της Τουρκίας δεν ερμηνεύεται αν δεν υπάρξει ελληνικός αντίλογος. Ο,τι συνέβη προφανώς συνέβη διακρατικά με διμερή κριτήρια και οπωσδήποτε δεν συνέβη στον χώρο της διεθνούς διπλωματίας. Η κρίσιμη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών μάς προϊδεάζει, όπως επίσης μας προϊδεάζει η éminence grise του κ. Κατρούγκαλου σε θέματα διεθνούς δικαίου και Δικαιοσύνης, και οι εκ των υστέρων διαλλακτικές διακομματικές δηλώσεις του.

Η συνοπτική παρουσία του υπουργού Αμύνης κατά την άφιξη στη Θεσσαλονίκη και η παντελής απουσία του υπουργού Εξωτερικών εντείνουν την πειστικότητα έντονων παρασκηνιακών συνδιαλλαγών. Και πάντως η μεταμεσονύχτια άφιξη των αξιωματικών μας μάλλον αφαιρεί παρά προσθέτει εύσημα στους κ. Καμμένο και Κοτζιά. Οσο για τον κ. Κουβέλη, του αρμόζει η σιγή ιχθύος που κρατά.

Ποιο ήταν το αντάλλαγμα λοιπόν; Ποιος έπεισε ποιον ότι το quid των Ελλήνων αξιωματικών αντιστοιχεί στο quo κάποιας τουρκικής απαίτησης; Κρατηθείτε στους δέκτες σας και τα γεγονότα θα σας δικαιώσουν. Αλλωστε ο κ. Τσίπρας, πάντοτε, στο τέλος, μας λέει την αλήθεια.

Μιχαλης Μοσχος, Λονδίνο

«...ετέρα φρικαλέα κατακαίει τα δυτικά»

Κύριε διευθυντά
Τη «βρήκα» ξεφυλλίζοντας αθηναϊκές εφημερίδες του 19ου αιώνα, στην Παπαχαραλάμπειο βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου. Η περιγραφή δραματικά διατυπωμένη. Εμφανής, θα έλεγα, και η υπερβολή. Οι προβλέψεις δυσοίωνες, αλλά, εξ όσων γνωρίζω το δάσος στις «Κουκουναργιές» κοσμεί ακόμα το νησί του Παπαδιαμάντη.

Παραθέτω την «είδηση».

Στοά, 19.8.1879 - Αναγινώσκομεν εν τινι εκ Σκιάθου, ανταποκρίσει της «Ευβοίας» Χαλκίδος τα εξής. «Ακόμη δεν είχον σβύσει αι παλαιαί πυρκαϊαί εν Σκιάθω, ότε από της παρελθούσης, δευτέρας, ετέρα φρικαλέα κατακαίει τα δυτικά της Σκιάθου μέρη. Δάση προαιώνια, εκτεινόμενα επί 500 χιλ. στρεμμάτων πυρπολούνται ήδη· ο καπνός έχει πνίξει όλα τα πέριξ, την Εύβοιαν, την Θεσσαλίαν και την θάλασσαν. Είναι φρικτή η πυρκαϊά αύτη. Και δακρύει τις όταν βλέπη επί τόσας νύκτας λάμπουσαν την θάλασσαν μέχρι Ωραιών εκ της πυρκαϊάς ταύτης, ης παρανάλωμα είναι και το ωραίον δάσος «Κουκουναργιές». Ηδη δεν θα απομείνη τίποτε· η άλλοτε εκ της θαλάσσης αναδυομένη Σκιάθος πρασίνη, δροσερά, θα φαίνεται εις τους οφθαλμούς του παραπλέοντος αυτήν, ξηρά, εστακτωμένη, μαύρη».

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Οι αστοχίες ήταν επί παντός

Κύριε διευθυντά
Είπε ο υπουργός ότι ήταν εμπρησμός με αέρα 11 μποφόρ (και εννοούσε ότι είχαμε προετοιμασθεί για αυτανάφλεξη και μέχρι 10 μποφόρ), είπε ότι είχαν προετοιμάσει εκκένωση στη Νέα Μάκρη αλλά συνέβη στο Μάτι, είπε ότι είχαν κάνει άσκηση στο βουνό (Πεντέλη) αλλά συνέβη στη θάλασσα. Τίποτε δεν του «βγήκε».

Π. Τασσιος

Περί αυθαιρέτων και ασυλίας

Κύριε διευθυντά
Παρακολουθούμε στα μέσα ενημέρωσης για τις αυθαιρεσίες στη δημόσια διοίκηση και αλλού. Αλήθεια, έχει αναλογιστεί κάποιος πότε ξεκίνησε το κτηματολόγιο; Συνέπεια αυτής της τεράστιας έλλειψης είναι το ένα εκατομμύριο αυθαίρετα που υπάρχουν στη χώρα. Τώρα ποιοι ευθύνονται;

Πάρα πολλοί και πολλές υπηρεσίες που έκλειναν τα μάτια. Στις περιοχές που έχτιζαν παράνομα, δεν έβλεπαν η πολεοδομία, οι μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, οι δήμαρχοι των περιοχών, η αστυνομία και στη συνέχεια η ΔΕΗ που έδινε το ρεύμα, η ΕΥΔΑΠ που έδινε νερό, ο ΟΤΕ το τηλέφωνο;

Θα μου πείτε, τώρα ψάχνεις «ψύλλους στ’ άχυρα», που λέει και η παροιμία. Είπαμε για τα ακίνητα, ας πούμε κάτι και για «κινητά». Υπάρχουν 1,5 εκατ.  αυτοκίνητα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και 500.000 ανασφάλιστα, και κυκλοφορούν ανενόχλητα.

Ακόμα, εκείνο που δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ είναι το παράνομο παρκάρισμα και η ανεξέλεγκτη παραβίαση της λωρίδας των λεωφορείων, όχι μόνο από ιδιώτες αλλά και ταξί. Σε χώρες εκτός Ελλάδος, βέβαια, τους αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας για τρεις μήνες με τσουχτερό πρόστιμο.

Γνωρίζετε πόσα εκατ. ευρώ χάνονται; Ξέρετε ότι μεταξύ Γενεύης και Λωζάννης, στη διαδρομή, υπάρχουν 9 κάμερες; Πολλές εισπράξεις η αστυνομία...

Δημητρης Σκεπαρνιας, Γενεύη

Περί ευθυνών και συνεπειών

Κύριε διευθυντά
Στην έννοια της ευθύνης περιλαμβάνονται και οι συνέπειες γι’ αυτόν που έχει την ευθύνη. Η ποινική ευθύνη έχει ως συνέπεια τη φυλάκιση, η αστική ευθύνη έχει ως συνέπεια την υποχρέωση αποζημιώσεως και η πολιτική ευθύνη έχει ως συνέπεια την υποχρέωση παραιτήσεως του υπεύθυνου πολιτικού.

Αφού ο πρωθυπουργός, κατά τη δική του δήλωση, έχει την πολιτική ευθύνη για τη φονική καταστροφή της Αττικής, έχει και την υποχρέωση παραιτήσεως γιατί αυτή είναι η μόνη και αναγκαία συνέπεια της πολιτικής ευθύνης που ανέλαβε, άλλως, η δήλωσή του ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη είναι χωρίς αξία, είναι χωρίς περιεχόμενο, είναι μόνο και μόνο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Ευαγγελος Ανδριανος, Επίτιμος αρεοπαγίτης Καστόρειον Λακωνίας

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ