Υποβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας από S&P και Moody’s

Υποβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας από S&P και Moody’s

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την προειδοποίηση της Fitch  για την δυσκολία αποκατάστασης της αξιοπιστίας της Τουρκίας σε επίπεδο πιστοληπτικό, ήρθε η σειρά των διεθνών οίκων αξιολόγησης των Standard & Poor's και Μοοdy's να προχωρήσουν σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας.

Επιπλέον η Μoody's αναθεώρησε την εκτίμησή της για τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας σε αρνητικές (προηγουμένως τις είχε κατατάξει στην βαθμίδα των "αρνητικών προοπτικών υπό παρακολούθηση''). Η δε  Standard & Poor's προβλέπει επιπλέον ότι το 2019 η Τουρκία θα περιπέσει σε ύφεση ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι τους επόμενους τέσσερις μήνες ο πληθωρισμός προβλέπεται να επιταχυνθεί στο 22% και μετά να αποκλιμακωθεί στο 20% έως τα μέσα του 2019.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης απέδωσε την απόφασή του για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας στο Β+ από το ΒΒ στην ακραία αστάθεια, που παρατηρείται στην τουρκική λίρα και τις συνεπαγόμενες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.

Η εξασθένηση της τουρκικής λίρας προς το δολάριο δημιουργεί ισχυρές πιέσεις στους υπερχρεωμένους ομίλους, ενώ παράλληλα δυσχεραίνει τις τράπεζες της χώρας όσον αφορά την χρηματοδότηση εταιρειών, όπως επισήμανε η S&P.

Η Moody's από την πλευρά της υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας από το Βα2 στο Βα3, αποδίδοντας την απόφασή της στην αποδυνάμωση των θεσμών στην Τουρκία και στο ότι γίνεται ολοένα και λιγότερο προβλέψιμη η χάραξη πολιτικής από την κυβέρνηση. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης δεν έκρυψε την ανησυχία του για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και την απουσία ενός βιώσιμου σχεδίου για την αντιμετώπιση των θεμελιωδών προβλημάτων της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή