Μιλώντας για την ηθική στα βουνά του Πηλίου

Μιλώντας για την ηθική στα βουνά του Πηλίου

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη στιγμή που στα βουνά σκαρφάλωσαν συναυλίες κλασικής μουσικής, εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφίας, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, τι εμποδίζει τον Ρασκόλνικοφ να κάνει το ίδιο, τον Σπινόζα ή τον Ντεριντά; Οι «Ομιλίες στο βουνό» συγκεντρώνουν για τέσσερις ημέρες πανεπιστημιακούς, στοχαστές και καλλιτέχνες στην ορεινή Βυζίτσα του Πηλίου με θέμα την «Ηθική».

«Πρόκειται για μια συνάντηση που θέλει να ξεφύγει από την επίσημη ακαδημαϊκή φόρμα. Είμαστε στη φύση, πιο χαλαρά, υπάρχει περισσότερος διάλογος και συζήτηση», μας λέει ο συντονιστής των «Ομιλιών» και καθηγητής Δημιουργικής Γραφής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Ιορδάνης Κουμασίδης.

Ετσι, για τέσσερις ημέρες σε μια μεγάλη αυλή της μικρής Βυζίτσας θα έρθουν κοντά η φιλοσοφία, η ψυχαναλυτική θεωρία και η λογοτεχνία, και θα εξεταστούν θέματα όπως η ηθική της συνύπαρξης και το τραύμα μέσα από την ιστορία της Λέρου, η έννοια της ηθικής στην αστυνομική λογοτεχνία και η στάση απέναντι στο χρήμα στους ήρωες του Ντοστογιέφσκι, η σχέση ηθικής και πολιτικής μέσα από τις θέσεις του Ντεριντά για τη θανατική ποινή, η ηθική της ψυχανάλυσης, της επιθυμίας και της απόλαυσης. Παράλληλα, δέκα καλλιτέχνες ανέλαβαν να δημιουργήσουν έργα με αφορμή το «Βιβλίο των φανταστικών όντων» του Μπόρχες. Οι «Ομιλίες στο βουνό» είναι η θερινή συνέχεια των χειμερινών συναντήσεων του «Εργοταξίου Ιδεών». Μετά πέντε χρόνια, το «Εργοτάξιο» σταμάτησε τις εργασίες του, αλλά φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που συνεχίζουν οι «Ομιλίες» στο Πήλιο από τον κ. Κουμασίδη και την ψυχαναλύτρια Χλόη Κολύρη, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη.

​​«Ομιλίες στο βουνό», 30/8 – 2/9.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή