Αντεπίθεση τεσσάρων σταθμών από το Μαξίμου

Αντεπίθεση τεσσάρων σταθμών από το Μαξίμου

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντεπίθεση διαρκείας προκειμένου να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος, να ανασυγκροτηθεί η κυβέρνηση και –ιδεατά– να επιτευχθεί η πολυπόθητη επανεκκίνηση, που θα ανατρέψει τα δυσμενή δεδομένα, θέτει σε εφαρμογή το Μέγαρο Μαξίμου, αρχής γενομένης από αύριο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παίρνει πάνω του τις κομβικές κινήσεις με τις οποίες θα επιδιώξει την αναστροφή κλίματος και την επιστροφή της κυβέρνησης σε θέση ισχύος από τη θέση άμυνας που βρέθηκε για ένα αρκετά παρατεταμένο διάστημα εξαιτίας των χειρισμών της στις πολύνεκρες καταστροφικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής. Μάλιστα, συνομιλητές του πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν ότι στην πορεία αυτή ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ακόμη και μονομερών κινήσεων, εάν οι εταίροι εμφανιστούν άκαμπτοι στις ενστάσεις τους σε κομβικά ζητήματα, όπως αυτό της μείωσης των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019. Ουσιαστικά, αρχής γενομένης από αύριο, η χώρα εισέρχεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, καθώς το αργότερο σε έναν χρόνο θα οδηγηθούμε στις κάλπες, αν και όλα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι αυτό θα γίνει νωρίτερα.

Οι σταθμοί στην αντεπίθεση που έχει σχεδιάσει το Μέγαρο Μαξίμου είναι:

1. Το διάγγελμα του πρωθυπουργού για την έξοδο από τα μνημόνια. Η ώρα της ολοκλήρωσης του μνημονιακού προγράμματος έφτασε σε συγκυρία τέτοια που δεν επιτρέπει πανηγυρικού χαρακτήρα εκδηλώσεις. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι η ομιλία του πρωθυπουργού δεν θα είναι προγραμματική, δηλαδή με εξαγγελίες και αναφορά σε παροχές. «Θα είναι ομιλία αναφοράς στο ορόσημο της ημέρας ολοκλήρωσης του μνημονίου, στην αλλαγή που έρχεται για τη χώρα», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, ενώ εξυπακούεται ότι θα υπάρχουν αναφορές σε νέα εποχή και σε δίκαιη κατανομή των ωφελημάτων που θα προκύψουν.

2. Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, εργαλείο στα χέρια του πρωθυπουργού για να σηματοδοτήσει αυτή ακριβώς τη μετάβαση στη νέα εποχή και να δώσει με τις επιλογές του το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση μετά το μνημόνιο. Η εικόνα που υπάρχει, πάντως, είναι ότι δεν θα πρόκειται, τελικά, για ένα ριζικά νέο σχήμα.

3. Η παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Εκεί ο πρωθυπουργός θα εξειδικεύσει ένα πακέτο παροχών, με βάση την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού, στοχευμένες παρεμβάσεις υπέρ συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, στη ΔΕΘ η κυβέρνηση επιδιώκει, αξιοποιώντας την παρουσία της διευρυμένης αμερικανικής αντιπροσωπείας –στην εφετινή έκθεση οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα– να δοθεί μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία με την ανακοίνωση συγκεκριμένων επενδυτικών πρότζεκτ.

4. Η ανακοίνωση των οριστικών αποφάσεων για τις συντάξεις και τις φοροελαφρύνσεις, που θα γίνει όχι στη ΔΕΘ –εκεί αναμένεται μια γενική αναφορά– αλλά περίπου ένα μήνα αργότερα, στις αρχές Οκτωβρίου, όταν η κυβέρνηση αποστείλει στους εταίρους το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Η διεθνής συγκυρία

Με αυτές τις κινήσεις το Μαξίμου προσδοκά ότι μπορεί να επιτύχει επαναφορά της ατζέντας στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα στην οικονομία, που ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του θεωρούν ότι με εφαλτήριο την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος μπορούν να παρουσιάσουν ένα καλύτερο σχέδιο για το μέλλον σε σχέση με την αντιπολίτευση. Αναγνωρίζεται, βεβαίως, από το πρωθυπουργικό επιτελείο ότι η όλη συζήτηση προϋποθέτει μια σχετική ομαλότητα στη διεθνή συγκυρία, ώστε να μη διαταραχθεί η εικόνα των ελληνικών ομολόγων, που, όπως έδειξε η κρίση στην Τουρκία, παραμένουν ευάλωτα στις διεθνείς διακυμάνσεις.

Οσον αφορά το θέμα των συντάξεων, κυβερνητικό στέλεχος αναφέρει ότι για την κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι δεν θα υλοποιηθούν οι μειώσεις που έχουν ψηφιστεί, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν απολύτως καταστροφικό. Αυτό που θα επιδιωχθεί είναι να αναζητηθεί φόρμουλα συναίνεσης με τους εταίρους, κάτι που συνεπάγεται ότι θα πρόκειται για αναστολή εφαρμογής του μέτρου και όχι για αλλαγή του νομοθετήματος. Υπάρχουν ορισμένες επιφυλάξεις στο Μέγαρο Μαξίμου για τη στάση που θα τηρήσει στην τελική ευθεία η Γερμανία, καθώς δεν αποκλείουν το Βερολίνο να εγείρει ενστάσεις. Ωστόσο, από την κυβέρνηση διαμηνύεται ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η αναστολή των περικοπών θα προχωρήσει μονομερώς.

«Οι εκλογές κερδίζονται από την οικονομία» είναι το σύνθημα που επικρατεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο και αποτυπώνει το στίγμα της προτεραιότητας που δίνει το Μαξίμου στην προσπάθεια να επανέλθει η κεντρική πολιτική συζήτηση στην ατζέντα αυτή. Και, βεβαίως, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη, καταστροφική πολιτικά εμπειρία των πυρκαγιών, στην κυβέρνηση απεύχονται το απρόβλεπτο, τον παράγοντα που μπορεί να ανατρέψει ανά πάσα στιγμή τους σχεδιασμούς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή