Mεξικό: Για προχωρημένους

5' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εστιατόρια, καντίνες και αγορές για foodies που βλέπουν το φαγητό σαν περιπέτεια.

Λίγα μέρη στον κόσμο διαθέτουν τον πλούτο ιστορίας και κουλτούρας που έχει η Πόλη του Μεξικού. Από την προ-ισπανική περίοδο (οπότε έζησαν στην περιοχή εθνοτικοί λαοί, όπως οι Μάγια, οι Αζτέκοι, οι Τολτέκοι, οι Ολμέκοι) και την αποικιοκρατία (μετά το 1519) ως τη σύγχρονη εποχή, δεν έπαψε να γεννά πολιτισμό και να εμπνέει τόσο τις τέχνες όσο και τη γαστρονομία. Μικρά εστιατόρια και πάγκοι στους δρόμους πωλούν παραδοσιακά μεξικάνικα εδέσματα, ενώ δεν λείπουν και τα πιο προσεγμένα εστιατόρια με δημιουργικές εκδοχές κλασικών πιάτων. Οι αγορές παραμένουν ζωτικής σημασίας για την κοινωνική ζωή και την εξέλιξη της μαγειρικής, καθώς εκεί θα βρείτε ό,τι πιο καινούργιο και ενδιαφέρον γαστρονομικά υπάρχει στην πόλη. Αυτό συμβαίνει διότι στην κουζίνα της αναγνωρίζει κανείς όχι μόνο την προφανή σύνδεσή της με την Ισπανία, αλλά και επιρροές από άλλους κατακτητές καθώς και από τις χώρες μετανάστευσης των Μεξικανών, όπως τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, κ.ά. Ακολουθήστε μας σε αγαπημένα στέκια για καλό φαγητό και άλλες όμορφες εκπλήξεις.

ΔΥΝΑΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

 

Restaurante Nicos

Ανεπιτήδευτα κομψό, με λευκά τραπεζομάντιλα, γοητευτικές πορσελάνες και μουσικές επιλογές που δεν ενοχλούν, σερβίρει το καλύτερο πρωινό για περισσότερα από 40 χρόνια. Ο σεφ Gerardo Vazquez Lugo υπηρετεί την τοπική κουλτούρα της γαστρονομίας βασιζόμενος σε ντόπια προϊόντα. Καθόλου τυχαία είναι και ο ιδρυτής του κινήματος Slow Food στο Μεξικό. Αν είστε «ανοιχτοί» στο να παραγγείλετε γκουακαμόλε για πρωινό, θα διαλέξετε τα υλικά που προτιμάτε και θα δείτε να το φτιάχνουν μπροστά στα μάτια σας.

|| Avenida Cuitlahuac 3102, στην περιοχή  Colonia Claveria

Mεξικό: Για προχωρημένους-1

Chilaquiles (αριστερά) (Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image)

La Esquina del Chilaquil

Στη μοδάτη περιοχή La Condesa, ένας από τους πιο δημοφιλείς πωλητές δρόμου θα ετοιμάσει για εσάς το πιο διάσημο μεξικάνικο πρωινό. Οι chilaquiles είναι τραγανές τορτίγιες (σαν νάτσος) σερβιρισμένες με κόκκινη ή πράσινη σάλτσα, τυρί, ξινόκρεμα και κρεμμύδια – εδώ τα βάζουνσε bolillos, ένα ψωμάκι σαν μπαγκέτα, για να μπορείτε να το φάτε στον δρόμο. Έχει πάντα πολύ κόσμο και το φαγητό τελειώνει νωρίς, γι’ αυτό να είστε εκεί πριν από τις 11.00.

|| Alfonso Reyes και Tamaulipas, Colonia Condesa

ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ

 

Fonda Mi Lupita

Ένα μικρό στέκι που ειδικεύεται στα πιάτα που φτιάχνονται με mole, τη σάλτσα που θεωρείται σήμα κατατεθέν της μεξικάνικης κουζίνας και παρασκευάζεται με σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, μαύρο πιπέρι και μπαχαρικά, πιπεριά τσίλι, κανέλα, κύμινο και κάποιο φρούτο. Οι ιδιοκτήτες του, ο Rosendo Gutierrez με τη σύζυγό του, αποφάσισαν πριν από 60 χρόνια να φτιάξουν ένα εστιατόριο που θα σερβίρει πιάτα με τη δική τους -μοναδική- mole, την οποία εμπνεύστηκαν συνδυάζοντας δύο συνταγές από τις πόλεις καταγωγής τους. Το εγχείρημα πέτυχε, η σάλτσα τους είναι εξαιρετική και η συνταγή φυσικά μυστική. Εντελώς εμπιστευτικά μάς είπαν ότι περιέχει τρία είδη τσίλι και πολλά καρυκεύματα, σ’ ένα σύνολο 30 συστατικών. Το αγαπημένο μας πιάτο ήταν το Enchiladas Especiales, με τορτίγιες καλαμποκιού, στήθος κοτόπουλου, δύο είδη τυριού και κρεμμύδι.

|| Buen Tono 22-4, στο Ιστορικό Κέντρο  

Mεξικό: Για προχωρημένους-2

Fonda Mi Lupita

Merendero Las Lupitas

Στη γοητευτική  περιοχή Coyoacan, όπου βρίσκεται και το μουσείο Frida Kahlo Blue House, το εστιατόριο εκπροσωπεί επάξια τις κουζίνες από τις βόρειες περιοχές Chihuahua και Sinaloa. Ο χώρος είναι όμορφα διακοσμημένος σε μεξικάνικο στιλ, με φωτεινά χρώματα, ξύλινα έπιπλα και χειροποίητα αντικείμενα. Η εξυπηρέτηση είναι εξαιρετική και το φαγητό το καλύτερο στο είδος του στην πόλη. Δοκιμάστε το menudo, ένα πιάτο που συνδυάζει την κλασική pancita (σούπα πατσά) με pozole (σπόρους καλαμποκιού), ή νόστιμα chivichangas (μπουρίτο) ή quesadillas (τορτίγιες) με γέμιση από φασόλια και τυρί Chihuahua, σάλτσα guajillo (από αποξηραμένες τσίλι πιπεριές), μαύρο πιπέρι, κύμινο, ρίγανη, σκόρδο και ζωμό από μοσχάρι ή ψάρι – ανάλογα το πιάτο που συνοδεύει.

|| Plaza Santa Catarina 4, Colonia Del Carmen, Coyoacan

Mεξικό: Για προχωρημένους-3

Menudo, Ο ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΣ (Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image)

ΔΕΙΠΝΟ «ΑΣΤΕΡΙΩΝ»

 

Pujol

Το Pujol, με τρία αστέρια Michelin, ενδείκνυται για μια ιδιαίτερη περίσταση. Βρίσκεται στην ακριβή γειτονιά του Polanco και σερβίρει την πιο σύγχρονη και ευφάνταστη εκδοχή της μεξικάνικης κουζίνας. Παραγγείλτε το μενού με τα εκμοντερνισμένα παραδοσιακά πιάτα που επιμελείται ο σεφ Enrique Olvera και θα μάθετε πώς το απλό φαγητό του δρόμου μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης για την υψηλή γαστρονομία. Το μέρος είναι δημοφιλές και χρειάζεται κράτηση!

|| Francisco Petrarca 254, Polanco

Limonseros

Σε μια πόλη γεμάτη από στέκια που ειδικεύονται σε κάτι, ο Juan Pablo Ballesteros διάλεξε να σερβίρει μια αυθεντική προ-ισπανική λιχουδιά: escamole ή αυγά μυρμηγκιού. Τα λευκά αυγά, στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού το καθένα, σερβίρονται ως ορεκτικό μαζί με φασόλια ayocotes ή κόκκινα scarlet. Τα κυρίως πιάτα περιλαμβάνουν επίσης παραδοσιακές γεύσεις από διάφορες περιοχές, όπως cochinita pibil, από τη χερσόνησο του Γιουκατάν: σιγοψημένο χοιρινό με μια σάλτσα από καυτερό πιπέρι annatto, που δίνει στο κρέας εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα. Αρχικά μαρινάρεται σε χυμό από εσπεριδοειδή και μετά τυλίγεται σε φύλλα μπανάνας. Για επιδόρπιο δοκιμάστε την crème brûlée, με το ιδιαίτερο άρωμα που της δίνει το φρούτο mamey.

|| Allende 3, Ιστορικό Κέντρο

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ TACOS

 

Το γνωστό μεξικάνικο σνακ υπάρχει παντού, σε υπαίθριους πωλητές και εστιατόρια. Ξεχωρίσαμε δύο μέρη, παρότι η επιλογή ήταν δύσκολη.

Mεξικό: Για προχωρημένους-4

El Vilsito

El Vilsito

Το πρωί λειτουργεί σαν συνεργείο αυτοκινήτων και το βράδυ σαν τακερία, με τρεις μεγάλες σούβλες (δίπλα από το γκαράζ) να ψήνουν γευστικούς γύρους μέχρι αργά. Φτιάχνει από τα καλύτερα «tacos al pastor» (τάκος με γέμιση από γύρο χοιρινό) στην πόλη.  

|| Avenida Universidad 274, Colonia Narvarte

Tacos de Canasta La Abuela

Θα βρείτε το καροτσάκι του 73χρονου Arnulfo Serafin Hernandéz κοντά στο οικονομικό κέντρο της Πόλης του Μεξικού. Τα διάσημα «tacos de canasta» φτιάχνονται με τορτίγιες καλαμποκιού περασμένες ίσα ίσα από το τηγάνι με λίγο λάδι και γέμιση είτε από κοτόπουλο με σάλτσα πράσινης mole, είτε cochinita pibil ή tinga de pollo (κοτόπουλο με κόκκινη σάλτσα) ή ternera (μοσχάρι). Έπειτα τοποθετούνται μέσα σε ένα ψάθινο καλαθάκι, τυλιγμένα με ύφασμα και σκεπασμένα με μεμβράνη, για να διατηρούν την υγρασία τους.

Γωνία Rio Rhin και Rio Lerma, μπροστά από το Bancomer (το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας), Colonia Cuauhtémoc

Mεξικό: Για προχωρημένους-5

Tacos de Canasta La Abuela

ΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ

 

Η Πόλη του Μεξικού διαθέτει από τις πιο ενδιαφέρουσες υπαίθριες αγορές σε όλο τον κόσμο.

Mercado Xochimilco

Στον βιότοπο της λίμνης Xochimilco (Σοτσιμίλκο) θα περιηγηθείτε στο Mercado Xochimilco, που στην πραγματικότητα είναι δύο αγορές: η Xochitl Zona είναι η κεντρική αγορά, όπου ντόπιοι και ξένοι παραγωγοί πωλούν τα προϊόντα τους, ενώ στο Mercado de Flores θα βρείτε λουλούδια και θα δοκιμάσετε «chileatole», μια προ-ισπανική δυναμωτική σούπα που περιλαμβάνει καλαμπόκι, καυτερά πιπέρια, χυμό από φρούτα και λουλούδια, ταμάλες (μεξικάνικη πίτα), quesadillas και λαχανικά κομπόστα.

|| Vicente Guerrero and 16 de Septiembre, Xochimilco Center

Mercado San Juan di Pugibet

Η Mercado San Juan di Pugibet έχει ιστορία αιώνων. Είναι το μοναδικό μέρος στη Γη, όπου βρίσκει κανείς καθημερινά: λάχανο bok choy, κρέας στρουθοκάμηλου, μαυρομάτικα φασόλια και σάλτσα chicatana (που φτιάχνεται από τα ιπτάμενα μυρμήγκια της πόλης Oaxacan).

|| Ernesto Pugibet 21, Ιστορικό Κέντρο

Η πλατφόρμα Culinary Backstreets (www.culinarybackstreets.com) αγαπά το καλό φαγητό, γράφει γι’ αυτό και διοργανώνει food tours στις πόλεις με την πιο ενδιαφέρουσα γαστρονομική σκηνή στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή