H «Ολυμπιάδα του Διαστήματος» στην Αθήνα

H «Ολυμπιάδα του Διαστήματος» στην Αθήνα

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διοργάνωσή του αποτελεί εθνική επιτυχία. Ακόμη και αν δεν το έλεγαν οι διοργανωτές, θα έπρεπε να το επισημάνουμε εμείς. Το καλό νέο που ήρθε σαν ανάσα μέσα στις τραγωδίες του καλοκαιριού είναι η ανάληψη της «Ολυμπιάδας του Διαστήματος» από την Αθήνα για το 2022.

Πιο συγκεκριμένα, το Γραφείο Διαστημικής Ερευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών θα αναλάβει τη διοργάνωση του 44ου συνεδρίου της COSPAR (Committee on Space Research), της διεθνούς Επιτροπής Διαστημικής Ερευνας. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το φετινό συνέδριο της COSPAR στην Πασαντίνα των ΗΠΑ και μέσα σε δυο μέρες 130 επιστημονικές εκδηλώσεις από όλο το φάσμα της διαστημικής επιστήμης. Οπως πάντα οι επιστημονικές ανακαλύψεις για τη σκοτεινή ύλη, τη βιολογία των άστρων, την εξερεύνηση του Διαστήματος πέρα από την καθαρά επιστημονική τους αξία πηγαίνουν ένα βήμα πιο μπροστά τον ανθρώπινο πολιτισμό, διευρύνουν τη σκέψη, θέτουν υπαρξιακά ερωτήματα και εμπνέουν καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Το συνέδριο μοιάζει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες όχι μόνο λόγω των περίπου 3.000 επιστημόνων που αποβιβάζονται στη χώρα της διοργάνωσης αλλά και της ευγενούς άμιλλας που δίνει βήμα σε επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο ανεξάρτητα από τις πολιτικές σχέσεις των χωρών από τις οποίες κατάγονται.

Η υποψηφιότητα της Αθήνας ετοιμάστηκε μεθοδικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες από τους ακαδημαϊκούς Σταμάτη Κριμιζή και Μανώλη Γεωργούλη, με την υποστήριξη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, πανεπιστημίων και επιστημόνων της διασποράς. Ηταν πρώτη φορά που η Αθήνα υπέβαλε φάκελο υποψηφιότητας και επελέγη από το συμβούλιο της COSPAR από τον πρώτο κιόλας γύρο. Η αθόρυβη προετοιμασία έγινε ηχηρή επιλογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή