Κρέας από ορεινά βοσκοτόπια

Κρέας από ορεινά βοσκοτόπια

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισκεπτόμαστε το πρότυπο κρεοπωλείο της οικογένειας Μπούμπα στα Μελίσσια, η οποία έχει παράδοση στην κτηνοτροφία και την τυροκομία και διατηρεί τη δική της φάρμα με αιγοπρόβατα στο Πωγώνι Ιωαννίνων.

Έφτασα στα Μελίσσια ένα απόγευμα για να ψωνίσω κρέατα από καλοαναθρεμμένα ζώα από την Ήπειρο, όπως μου είχαν συστήσει, και με την εντύπωση ότι θα έμπαινα σε ένα συνηθισμένο, παλιομοδίτικο κρεοπωλείο, που γνωρίζει από καλό κρέας και παραδοσιακό τυρί. Σίγουρα δεν περίμενα γυαλιστερές βιτρίνες με ψαγμένα κρεοσκευάσματα προετοιμασμένα στο ανοιχτό εργαστήρι τους πίσω από τον πάγκο του κρεοπωλείου, και σε συνταγές του γνωστού σεφ Γιάννη Λιόκα (Nolita στην Κηφισιά), ούτε περίμενα στα ράφια να βρω διαλεχτά κρασιά και deli προϊόντα, κυρίως ελληνικά αλλά και κάποια διεθνή. Με λίγα λόγια, αυτό το σύγχρονο κρεοπωλείο με εξέπληξε και ξεπέρασε τις προσδοκίες μου.

Κρέας από ορεινά βοσκοτόπια-1

Η οικογένεια Μπούμπα έχει σοβαρό παρελθόν, που ξεκινάει το 1925, με τη δική τους κτηνοτροφική μονάδα, με πάνω από 3.500 αιγοπρόβατα, και με ιδιόκτητο τυροκομείο στο Πωγώνι της Ηπείρου. Αρκετά χρόνια αργότερα ανοίγουν το πρώτο κρεοπωλείο τους, το 1997 στα Γιάννενα, και το 2002 ανοίγουν και στα Μελίσσια για να εξυπηρετούν την αθηναϊκή πελατεία τους. Το 2015 η τρίτη γενιά της οικογένειας εκσυγχρονίζει το κρεοπωλείο και φτιάχνει έναν νέο, μοντέρνο χώρο, πάλι στα Μελίσσια. Σημαντικό κομμάτι παραμένει πάντα η φάρμα τους στο Πωγώνι, από την οποία προμηθεύονται μεγάλο μέρος των μοσχαριών, παλιάς ελληνικής βραχυκερατικής ράτσας. Από κτηνοτρόφους της περιοχής αγοράζουν τα υπόλοιπα κρέατα, αλλά και το γάλα για τα τυροκομικά τους. Με περηφάνια, μου εξηγούν ότι πρόκειται για ελευθέρας βοσκής μοσχάρια, χοιρινά, αγριογούρουνα, κοκόρια και αμνοερίφια, που ζουν με φυσιολογικούς ρυθμούς και τρέφονται με φυσικές τροφές.

Τα πεντανόστιμα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής από τη φάρμα Μάντζιου από τον Περάτη Ιωαννίνων, χιλιοτεσταρισμένη γεύση, είναι μία ακόμα ωραία έκπληξη στις προθήκες τους. Απαραιτήτως να δοκιμάσετε τα φρέσκα λουκάνικα παραγωγής τους (μοσχαρίσια, χοιρινά, αλλά και από εισαγόμενο black angus!), τα οποία παρασκευάζονται καθημερινά και είναι ζουμερά, χωρίς προσθήκη συντηρητικών, μια πολύ ιδιαίτερη λιχουδιά. Πήρα και μαγείρεψα εξαιρετικό κότσι χοιρινό προετοιμασμένο με αρωματική μαρινάδα, κορόνα μοσχαρίσια, πρωτότυπο κορμό από κιμά με φύλλο σφολιάτας, σπανάκι και πουρέ πατάτας, αλλά και φοβερές σεφταλιές. Με γνώση και συνείδηση σιτεύουν και κάποια επιλεγμένα, παχιά κομμάτια κρέατος, από ζώα της φάρμας τους σε ψυγείο ξηρής ωρίμασης. Ξεχώρισα από τα τυριά τους τη ρουστίκ πρόβεια γραβιέρα τους, το αρωματικό καπνιστό μετσοβίτικο τυρί και το αιγοπρόβειο βούτυρο γάλακτος, ενώ από την γκάμα με εκλεκτά ελληνικά προϊόντα δοκίμασα και μου άρεσαν πολύ η 20μηνη γραβιέρα Νάξου, ωριμασμένη σε κελάρι στην Απείρανθο, οι μπίρες Στάλα από τη Ζυθοποιία Ηπείρου, τα όσπρια Φενεού Δικότυλον και η φέτα Πωγωνίου Πορίκη. Χάρηκα που είδα κι άλλα, εγγυημένα καλά ελληνικά προϊόντα, όπως τις κέτσαπ από τις Γουμένισσες, τα κερκυραίικα κουμκουάτ του Λάζαρη, βιολογικά αυγά Δομοκού και Ηπείρου, ζυμαρικά Αγροζύμη, το εκλεκτό ελαιόλαδο Έλαιον Πέλανος Αγήρων και κάμποσα ακόμα καλούδια.

Κουντουριώτου 1, Μελίσσια, Τ/210-61.33.019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή