ΗΠΑ: Ο Σεπτέμβριος θα είναι γεμάτος… μαύρη ομορφιά

ΗΠΑ: Ο Σεπτέμβριος θα είναι γεμάτος… μαύρη ομορφιά

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι το πιο «παχύ» τεύχος της χρονιάς. Γνωστή ως September Issue, η έκδοση του Σεπτεμβρίου είναι η πιο σημαντική για τα glossy περιοδικά μόδας ετησίως, καθώς αποκαλύπτει τις νέες στυλιστικές κατευθύνσεις του χειμώνα που έρχεται μέσα από ατόφια ύλη αλλά και μεγαλύτερο ποσοστό διαφημίσεων.

Φέτος, το September Issue της αμερικανικής Vogue γράφει ιστορία. Στο εξώφυλλό του, η Αφροαμερικανίδα σταρ Μπιγιόνσε φωτογραφίζεται σε δύο διαφορετικές εκδοχές από τον 23χρονο Τάιλερ Μίτσελ. Οι λήψεις σηματοδοτούν την πρώτη φορά που ένας Αφροαμερικανός φωτογράφος βάζει τη δημιουργική σφραγίδα του στο εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού που φέτος κλείνει 126 χρόνια. Οσο για την Μπιγιόνσε, είναι η τέταρτη φορά που ποζάρει στο εξώφυλλο του εντύπου.

Την ίδια στιγμή, η ατσάλινη διευθύντρια της αμερικανικής Vogue Αννα Γουίντουρ (η οποία φέτος κλείνει 30 χρόνια στο τιμόνι του περιοδικού) έδωσε στην Μπιγιόνσε ουσιαστικό ρόλο στη σύνταξη του φετινού September Issue. Ανάμεσα στις αποφάσεις που έλαβε η τραγουδίστρια, σε συνεργασία με την ομάδα της μηνιαίας έκδοσης, ήταν και η φωτογράφιση του εξωφύλλου από τον Μίτσελ. «Αν εκείνοι που βρίσκονται σε θέσεις ισχύος συνεχίσουν να προσλαμβάνουν μόνο εκείνους που τους μοιάζουν», σημειώνει η Μπιγιόνσε, «που ακούγονται σαν αυτούς και οι οποίοι προέρχονται από τις γειτονιές στις οποίες μεγάλωσαν οι ίδιοι, τότε δεν θα έχουν ποτέ μεγαλύτερη αντίληψη για τις εμπειρίες εκείνες που διαφέρουν από τις δικές τους».

Η «ναυαρχίδα» του εκδοτικού ομίλου Conde Nast δεν είναι η μόνη που εστιάζει αυτές τις ημέρες στη μαύρη ομορφιά και δύναμη. Και η «αδελφή» έκδοσή της, η βρετανική Vogue, φιλοξενεί στο εξώφυλλο του Σεπτεμβρίου την τραγουδίστρια Ριάνα, ενώ και άλλα έντυπα ακολουθούν: το βρετανικό Elle φιλοξενεί στο εξώφυλλο του Σεπτεμβρίου την έγκυο Αφροαμερικανίδα τοπ μόντελ Σλικ Γουντς και το Porter παρουσιάζει στο δικό του εξώφυλλο την Κενυάτισσα, γεννημένη στο Μεξικό, ηθοποιό Λουπίτα Νιόγκο. Η Τρέισι Ελις Ρος, ηθοποιός και κόρη της Νταϊάνα Ρος, φιγουράρει στο εξώφυλλο του καναδικού Elle Σεπτεμβρίου.

Πόσο αργά ή γρήγορα κύλησε ο χρόνος από το 1965, τη χρονιά που η σιλουέτα της Αφροαμερικανίδας Ντονιάλε Λούνα παρουσιάστηκε σε μορφή σχεδίου στο εξώφυλλο του Harper’s Bazaar; Ενα χρόνο αργότερα, η Λούνα έγινε το πρώτο μαύρο μοντέλο που πόζαρε σε εξώφυλλο της Vogue, στο τεύχος Μαρτίου της βρετανικής έκδοσης. Μεγάλη διαδρομή κάλυψαν επίσης και (σούπερ) μοντέλα όπως η Αφροαμερικανίδα Πατ Κλίβελαντ τη δεκαετία του ’70, η γεννημένη στη Σομαλία Ιμάν τη δεκαετία του ’80 και η Βρετανίδα Ναόμι Κάμπελ τη δεκαετία του ’90.

Τα φετινά εξώφυλλα του Σεπτεμβρίου δημιουργούν τον αναμενόμενο θόρυβο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η μουσική βιομηχανία οδηγεί τις εξελίξεις στη βιομηχανία της μόδας μέσω ενός γκλάμουρ streetstyle, μεταξύ άλλων. Τις αλλαγές όμως κινούν και κάποιοι άνθρωποι-κλειδιά όπως ο Εντουαρντ Ενινφουλ, ο πρώτος μαύρος διευθυντής της βρετανικής Vogue, στην ατζέντα του οποίου θέματα όπως η ποικιλομορφία και η ενσωμάτωση αποτελούν βασικές αρχές της θητείας του. Συγχρόνως, ο Αφροαμερικάνος ράπερ και τραγουδιστής Κέντρικ Λαμάρ κοσμεί το εξώφυλλο του τεύχους Αυγούστου του αμερικάνικου Vanity Fair.

Οι κώδικες ομορφιάς διευρύνονται, πρότυπα ζωής όπως η Μισέλ Ομπάμα δίνουν τροφή για όνειρα σε εκατομμύρια κορίτσια και ο Βρετανός ηθοποιός Ιντρις Ελμπα μπορεί να είναι ο επόμενος Τζέιμς Μποντ. Στον αντίποδα, κανένα δυνατό εξώφυλλο δεν απομακρύνει τον στερεότυπο ρατσισμό που αναπαράγεται σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή