Αναβολή ανασχηματισμού με παρασκήνιο

Αναβολή ανασχηματισμού με παρασκήνιο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι ο επόμενος σταθμός στον οδικό χάρτη των πρωθυπουργικών κινήσεων για ανάκτηση των πρωτοβουλιών από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, που αρχικά είχαν τοποθετηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας αυτής, έλαβαν αναβολή για την επόμενη εβδομάδα και στη μετάθεση συνέτειναν δύο λόγοι: η επιλογή να μη γίνουν κινήσεις που θα επισκίαζαν επικοινωνιακά το πρωθυπουργικό διάγγελμα, ώστε να παραμείνει αυτό ως κεντρικό ζήτημα στην πολιτική επικαιρότητα για μερικές ημέρες. Αλλωστε, εκτιμήθηκε ότι ένας ανασχηματισμός άμεσα θα έδινε την εντύπωση ότι ούτε η ίδια η κυβερνητική ηγεσία δεν συμμερίζεται το μήνυμα που επιθυμεί να απευθύνει, ότι η ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος αποτελεί σημαντικό ορόσημο. Ο δεύτερος λόγος είναι οι περιπλοκές που ανέκυψαν στις αλλαγές που ο κ. Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί. Η συζήτηση για αλλαγές στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αυτή έπαψε να αποτελεί απλή υπόθεση αλλά επιβεβαιώθηκε ως σχεδιασμός για το αμέσως προσεχές διάστημα, λειτουργεί μάλλον παραλυτικά για την κυβερνητική δραστηριότητα.

Το διακύβευμα

Την ίδια στιγμή, φήμες, σενάρια και ονοματολογία φουντώνουν όλο και περισσότερο. Τελικά, το διακύβευμα είναι να γίνουν εκείνες οι αλλαγές που θα σηματοδοτούν κάτι διαφορετικό, καθώς, εάν ο ανασχηματισμός περιορισθεί σε δευτερεύουσες μετακινήσεις, θα χάσει το επικοινωνιακό στοιχείο που είναι σαφές ότι επιθυμεί η κυβερνητική ηγεσία, το μήνυμα ότι η χώρα εισέρχεται σε νέα εποχή και με νέα σύνθεση θα αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις και θα ξεδιπλωθεί η πολιτική της αυξημένης ελευθερίας που, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, συνεπάγεται η ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος.

Οπως όλα δείχνουν, το δυσκολότερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπερασθεί είναι οι πρωθυπουργικές επιλογές για το κόμμα. Ο κ. Πάνος Σκουρλέτης, που ήδη έχει δεχθεί σχετικές κρούσεις, έχει θέσει τους δικούς του όρους για ευρύτερες αλλαγές στην κομματική δομή, προκειμένου να δεχθεί τη μετακίνησή του στην Κουμουνδούρου. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το γεγονός ότι η συζήτηση για νέο γραμματέα στο κόμμα γίνεται κυρίως μέσω των μέσων ενημέρωσης ενόχλησε τον νυν γραμματέα Παναγιώτη Ρήγα, ο οποίος εμφανίζεται να μην έχει γίνει κοινωνός των σχετικών σκέψεων και επιλογών του κ. Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση, προεργασία γίνεται και για τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων το προσεχές διάστημα: εκκρεμεί η εξ αναβολής συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει μία ημέρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι και θα ακολουθήσει σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία είναι και το αρμόδιο όργανο για την ανάδειξη του γραμματέα του κόμματος.

Πάντως, η ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος φαίνεται ότι επαναφέρει για μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο προσκήνιο τη συζήτηση της συμπόρευσης με τον κ. Πάνο Καμμένο. Αν και από το Μαξίμου διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα στον κυβερνητικό συνασπισμό και ότι ήδη έχουν γίνει συζητήσεις ανάμεσα στους κ. Τσίπρα και Καμμένο για τον ανασχηματισμό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, αναφερόμενος στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, εξέφρασε την άποψη (Ρ/Σ 24/7) ότι «οι συνθήκες που επέβαλαν αυτή την τακτική συμμαχία δεν συντρέχουν πια». Μάλιστα, προσέθεσε ότι «αλλάξαμε ιστορική σελίδα και ο καθένας θα κάνει τους λογαριασμούς του και θα πορευτεί», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μετά την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος οι δύο εταίροι θα πρέπει να πάρουν καθένας τον δρόμο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή