Ουγγαρία: Καταγγελίες για στέρηση συσσιτίου σε πρόσφυγες

Ουγγαρία: Καταγγελίες για στέρηση συσσιτίου σε πρόσφυγες

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Οι Αρχές της Ουγγαρίας έχουν σταματήσει να χορηγούν τροφή σε αιτούντες άσυλο των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, παρότι αυτοί παραμένουν σε κράτηση. Οι αιτούντες άσυλο βρίσκονται σε «κέντρα τράνζιτ», στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία και έχουν ασκήσει έφεση στην απορριπτική απόφαση. «Η κυβέρνηση έχει σπάσει ένα νέο ρεκόρ απανθρωπιάς, αρνούμενη τροφή σε ανθρώπους που έχει υπό κράτηση, και φαίνεται να απολαμβάνει την παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου, περιλαμβανομένων των υποχρεώσεών της ως μέλους της Ε.Ε.», δήλωσε το στέλεχος της οργάνωσης, Human Rights Watch, Λίντια Γκαλ.

«Είναι μια κυνική κίνηση για να υποχρεωθούν οι άνθρωποι να ανακαλέσουν τις αιτήσεις ασύλου και να εγκαταλείψουν την Ουγγαρία», αφού τα κέντρα τράνζιτ είναι ανοικτά από την πλευρά των σερβικών συνόρων. Σε αυτούς που οδηγούνται από τις ουγγρικές αρχές στη λιμοκτονία περιλαμβάνονται δύο αδελφοί από τη Συρία και τα ενήλικα μέλη δύο οικογενειών από το Αφγανιστάν. Στα παιδιά των οικογενειών και στη μητέρα που θηλάζει δίδεται τροφή, αλλά απαγορεύεται να τη μοιραστούν με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Με βάση τις συνθήκες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τις οποίες δεσμεύεται και η Ουγγαρία, απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση όσων βρίσκονται σε κράτηση. Σε αυτό περιλαμβάνεται η παροχή τροφής, νερού, συνθηκών υγιεινής και η κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών.

«Stop Soros»

Την 1η Ιουλίου τέθηκε σε ισχύ στην Ουγγαρία ο λεγόμενος νόμος «Stop Soros» που ποινικοποιεί την παροχή υπηρεσιών, συμβουλών ή υποστήριξης σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο. Παράλληλα, με βάση τον νόμο αυτό, απορρίπτονται αυτόματα οι αιτήσεις ασύλου όσων φθάνουν στην Ουγγαρία από ασφαλείς τρίτες χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Σερβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή