Επιπλέον δασμοί 22% σε εξαγωγές της «Σωληνουργεία Κορίνθου» σε ΗΠΑ

Επιπλέον δασμοί 22% σε εξαγωγές της «Σωληνουργεία Κορίνθου» σε ΗΠΑ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ατραπό εισήλθε, τουλάχιστον προσώρας, η «Σωληνουργεία Κορίνθου» μετά την επιβάρυνση των εξαγωγών της στις ΗΠΑ με νέα τέλη επιπλέον των οριζόντιων δασμών του 25% στα προϊόντα χάλυβα όλων των τρίτων χωρών, που υιοθέτησε νωρίτερα φέτος η Ουάσιγκτον.

Η θυγατρική της Cenergy Holdings Σωληνουργεία Κορίνθου Βιομηχανία Σωλήνων Α.Ε. κρίθηκε πρωτοβάθμια ότι προέβη σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Πώλησε, δηλαδή, στις ΗΠΑ σε τιμές κάτω από τη «δίκαιη αξία» ή και το κόστος παραγωγής σε σχέση με την αγορά αναφοράς τους, συνήθως την εγχώρια αγορά τους και επί του προκειμένου για τη «Σωληνουργεία Κορίνθου», αυτή της Ευρώπης. Ετσι, από την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να καταβάλλει τέλη antidumping ύψους 22% επί της αξίας των εξαγωγών της στις ΗΠΑ εξαιτίας της συμπερίληψής της σε μια ομάδα εταιρειών που καταγγέλθηκαν από αμερικανικές ανταγωνίστριές τους πως έκαναν dumping στην αγορά.

Αυτό σημαίνει πως οι εξαγωγές της ελληνικής εταιρείας στις ΗΠΑ, όπου συμμετέχει σε μεγάλο έργο κατασκευής αγωγού, καθώς και οι υπόλοιπες πωλήσεις της θα επιβαρύνονται με δασμούς περίπου 47%. Καθίσταται σαφές πως η κερδοφορία της για το 2018 θα πληγεί, αφού το 22% θα το καταβάλει η ίδια και μάλιστα πριν από τον εκτελωνισμό των προϊόντων της, αναφέρουν αναλυτές που παρακολουθούν την εταιρεία. Το μεγάλο έργο στις ΗΠΑ έχει παραδοθεί σε ποσοστό 60% από την ελληνική σωληνουργία και μένει να εξαχθεί το υπόλοιπο 40% του συνολικού όγκου των αγωγών.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή της Plains All American, Willie Chiang, το έργο τελικά επιβαρύνθηκε με περίπου 40 εκατ. δολάρια, χωρίς να ξεκαθαρίσει πάντως εάν το κόστος αυτό το ανέλαβε η αμερικανική εταιρεία ή όχι. Και αυτό το κόστος αφορά τους δασμούς του 25% και όχι τα τέλη για antidumping 22% που έρχονται να προστεθούν τώρα και θα επιβαρύνουν σαφώς τη «Σωληνουργεία Κορίνθου».

Κύκλοι της ελληνικής βιομηχανίας εξηγούν στην «Κ» πως η υπόθεση του antidumping θα κριθεί και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο σε περίπου 135 ημέρες από σήμερα και κατόπιν θα ληφθεί η οριστική απόφαση από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Ετσι, προσδοκούν μείωση ή και άρση της ποινής αυτής, την οποία ούτως ή άλλως θεωρούν άδικη και μεθοδευμένη από ανταγωνιστές. «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως η “Σωληνουργεία Κορίνθου” εξάγει στις ΗΠΑ με ζημία, ούτε ότι επιδοτείται με οιονδήποτε τρόπο από το κράτος όπως κάλλιστα μπορεί να τεκμηριωθεί για τους Ασιάτες ή τους Τούρκους», εξηγούν πηγές της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, κύκλοι της αγοράς θεωρούν πως «άπαξ και επιβληθούν τέτοιες κυρώσεις δύσκολα αίρονται». Η «Σωληνουργεία Κορίνθου» είχε κύκλο εργασιών της τάξης των 335,7 εκατ. ευρώ το 2017 με EBITDA 16,3 εκατ. και καθαρά κέρδη της τάξης του 1,6 εκατ. ευρώ.

Η Cenergy Holdings τον Ιούλιο, όταν εντάχθηκε στο καθεστώς δασμών 25%, ανακοίνωσε πως «θα συνεχίσει να εξυπηρετεί την αγορά των ΗΠΑ στο μέλλον, χάρη στην ορθή στρατηγική της και την ικανότητά της να προσφέρει μοναδικά και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα για ενεργειακές υποδομές, καθώς και χάρη στις μακροχρόνιες σχέσεις της με τους πελάτες της». Είναι όμως δύσκολο, πλέον, να το υλοποιήσει αυτό χωρίς ζημίες, αφού η ανταγωνιστικότητά της έναντι άλλων προμηθευτών διαβρώθηκε καίρια από το πρόσθετο 22% που της επιβλήθηκε τώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή