Το ακριβό φυσικό αέριο αυξάνει το κόστος ρεύματος στην Ευρώπη

Το ακριβό φυσικό αέριο αυξάνει το κόστος ρεύματος στην Ευρώπη

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2018, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργοστάσια και τους παρόχους υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Η μεγάλη ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Κίνα είναι ο βασικός παράγοντας πίσω από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. Αναλυτές της αγοράς τηρούν επιφυλακτική στάση όσον αφορά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν αναμένουν υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου όσο πλησιάζει η χειμερινή περίοδος. «Νομίζω ότι θα συνεχιστούν οι ανοδικές τάσεις», σχολιάζει ο Γουέιν Μπράιαν, αναλυτής ενέργειας και εμπορευμάτων στην Alfa Energy. Τα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ γι’ αυτήν την εποχή του χρόνου. Εν τω μεταξύ, αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση για θέρμανση το προσεχές διάστημα.

Αυτήν τη φορά, οι τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να φθάσουν στα επίπεδα που είχαν φθάσει τον περασμένο Δεκέμβριο στην προθεσμιακή αγορά του Λονδίνου, σύμφωνα με το Bloomberg. Στα μέσα Δεκεμβρίου του 2017, η έκρηξη σε κέντρο διανομής της Αυστρίας είχε οδηγήσει την τιμή του φυσικού αερίου στις 73,7 πένες ανά θερμική μονάδα στο χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου, με άνοδο 23% μέσα σε μία μόνο συνεδρίαση. Σήμερα, οι τιμές spot κυμαίνονται στις 65,86 πένες ανά θερμική μονάδα στα συμβόλαια του Οκτωβρίου και στις 71,4 πένες στα συμβόλαια του Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα, το κόστος των περισσότερων εμπορευμάτων, από τον χρυσό μέχρι τη ζάχαρη, ακολουθούν πτωτική πορεία. Πέραν της αυξημένης ζήτησης φυσικού αερίου από την Κίνα, έχει επίσης σημειωθεί άνοδος της κατανάλωσης στις ΗΠΑ κατά 8% στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας. Στην Ευρώπη, η κατανάλωση φυσικού αερίου ενισχύθηκε το 2017 για τρίτο συνεχόμενο έτος και αναμένεται φέτος περαιτέρω άνοδος.

Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία, στη Γαλλία και στη Γερμανία αυξάνεται επίσης λόγω της ενίσχυσης των τιμών στις αγορές εκπομπών ρύπων, οι οποίες έχουν φθάσει στο υψηλό δεκαετίας. Περίπου 12.000 εργοστάσια και μονάδες ηλεκτροδότησης στην Ευρώπη πληρώνουν για άνθρακα που υπερβαίνει τα όρια της Ε.Ε. με την αγορά των αντίστοιχων δικαιωμάτων, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Guardian. Επί σειράν ετών, βέβαια, η υπερπροσφορά δικαιωμάτων εκπομπών αερίου διατηρούσε τις τιμές περίπου στα 5 ευρώ ανά τόνο. Εως τα μέσα Αυγούστου, όμως, οι τιμές είχαν φθάσει τα 18 ευρώ ανά τόνο στο Χρηματιστήριο Ρύπων της Ε.Ε., αντανακλώντας τον τριπλασιασμό τους σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από ένα χρόνο.

Ο Μαρκ Λούις, επικεφαλής ερευνών στο κέντρο ερευνών Carbon Tracker, δήλωσε στον Guardian ότι η τιμή του άνθρακα στο Χρηματιστήριο Ρύπων της E.E. θα πρέπει να φθάσει μέχρι τα 30 ευρώ τον τόνο για να επιτευχθεί ευρείας κλίμακας στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίου Θερμοκηπίου λειτουργεί με βάση την αρχή «cap and trade». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ορίσει πλαφόν στις εκπομπές άνθρακα, το οποίο θα πρέπει να μειώνεται κάθε χρόνο. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, κάθε τόνος άνθρακα μετατρέπεται σε χρηματιστηριακή άδεια ή σε δικαίωμα εκπομπής ρύπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή