Ενισχύει την παρουσία της στην Τουρκία η «Τιτάν»

Ενισχύει την παρουσία της στην Τουρκία η «Τιτάν»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θέση της στην Τουρκία ενισχύει η «Τιτάν» εν μέσω μεγάλης κρίσης της τουρκικής οικονομίας, κίνηση που δείχνει αφενός ότι η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία «βλέπει» ότι μακροπρόθεσμα υπάρχει προοπτική στην εν λόγω περιοχή και αφετέρου ότι ακριβώς αυτή η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία, καθώς η υποτίμηση της τουρκικής λίρας καθιστά πιο συμφέρουσες τις εξαγορές τουρκικών εταιρειών από ξένες επιχειρήσεις.

Χθες ο όμιλος ανακοίνωσε ότι προχωράει στην αύξηση της συμμετοχής του από 50% σε 75% στην κοινοπραξία Adocim στην Τουρκία, διαθέτοντας ταυτόχρονα τη συμμετοχή του (50%) στη μονάδα άλεσης που υπάγεται στην εν λόγω κοινοπραξία. Ακριβώς επειδή η μονάδα άλεσης είναι χαμηλότερης αξίας, συνολικά προκύπτει ενίσχυση της συμμετοχής του ελληνικού ομίλου στην Adocim. Η συμφωνία υπόκειται σε εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

Εκπρόσωπος του ομίλου «Τιτάν» υποστήριξε, μιλώντας στην «Κ», ότι οι σχετικές συζητήσεις για την απόκτηση επιπλέον 25% στην κοινοπραξία είχαν ξεκινήσει εδώ και μήνες, όμως τώρα δόθηκε η ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία Adocim Cimento Beton Sanayi ve Ticaret A.S. ανήκει κατά 50% στον όμιλο Cem Sak και κατά 50% στην «Τιτάν» από το 2008. Διατηρεί σήμερα ένα εργοστάσιο παραγωγικής δυναμικότητας 1,5 εκατ. τόνων τσιμέντου, μία μονάδα άλεσης δυναμικότητας 0,6 εκατ. τόνων τσιμέντου, καθώς και τρεις μονάδες έτοιμου σκυροδέματος. Στην ανακοίνωσή του ο ελληνικός όμιλος υποστηρίζει ότι προχώρησε σε αυτή τη συμφωνία «με στόχο τη στήριξη της Adocim στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, αλλά και με γνώμονα τις μακροχρόνιες προοπτικές της». Η παραγωγή του εν λόγω εργοστασίου κατευθύνεται σήμερα κατά βάση στην τουρκική αγορά, όμως θεωρείται ότι έχει δυνατότητες, μέσα και από τις κατάλληλες επενδύσεις, να αποκτήσει και εξαγωγική δραστηριότητα.

Το 2017 η Adocim πραγματοποίησε πωλήσεις 236,3 εκατ. τουρκικών λιρών (57 εκατ. ευρώ), έχει λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 44,7 εκατ. τουρκικών λίρες (10,8 εκατ. ευρώ) και καθαρά κέρδη 4,1 εκατ. ευρώ τουρκικών λίρες (1 εκατ. ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του 2018 ο όμιλος σημείωνε ειδικά για την Τουρκία: «Η δυσμενής εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών (πληθωρισμός, επιτόκια, συναλλαγματική ισοτιμία), σε συνδυασμό με την πίεση στο τραπεζικό σύστημα, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει έντονα τον κατασκευαστικό κλάδο και τις επιδόσεις της Adocim, η οποία είναι προετοιμασμένη ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις».

Το πρώτο εξάμηνο του 2018 ο όμιλος «Τιτάν» κατέγραψε μείωση πωλήσεων αλλά βελτίωση κερδών. Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 712,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας κάμψη κατά 61,3 εκατ. ευρώ (8%), εκ των οποίων 57,2 εκατ. ευρώ λόγω εξασθένησης ξένων νομισμάτων έναντι του ευρώ, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2017. Τα EBITDA υποχώρησαν κατά 14% και διαμορφώθηκαν σε 122,2 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2017 και ανήλθαν σε 24,8 εκατ. ευρώ, από 13,9 εκατ. ευρώ κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2017. Η αναπτυσσόμενη αγορά των ΗΠΑ παρέμεινε η σημαντικότερη πηγή κερδοφορίας του ομίλου, μολονότι ο συνδυασμός ιδιαίτερα βροχερού καιρού και παρατεταμένης συντήρησης παραγωγικών μονάδων δεν επέτρεψε τη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά το α΄ εξάμηνο του 2018. Στον αντίποδα, δύσκολες παρέμειναν οι συνθήκες στην Ελλάδα, όπου οι πωλήσεις και τα αποτελέσματα του ομίλου παρουσίασαν μείωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή