Zώα εργαζόμενα και συντροφιάς ζητούν αξιοπρεπή αντιμετώπιση στη χώρα μας

Zώα εργαζόμενα και συντροφιάς ζητούν αξιοπρεπή αντιμετώπιση στη χώρα μας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε να είναι μια μικρή προσωπική ιστορία από τις φετινές διακοπές: πώς αντιμετωπίζει κανείς την παραμέληση, κακομεταχείριση ή εγκατάλειψη ζώων που βρίσκει μπροστά του; Για μια ολόκληρη εβδομάδα παρακολουθούσα έναν κατακαημένο ταύρο σε ένα χωριό των Κυθήρων, δεμένο, μέσα στο καθημερινό λιοπύρι. Αντί ποτίστρας, ένα κομμένο πλαστικό μπιτόνι. Για σίτιση, τα ξερά χόρτα που έφτανε να βοσκήσει στην εμβέλεια του σχοινιού του, δηλαδή τον μικρό κύκλο όπου ήταν και οι ακαθαρσίες του. Ο ιδιοκτήτης ανανέωνε το νερό του κάθε τρία 24ωρα που σημαίνει ότι δίχως σκιά το ζωντανό έφτανε στα όρια της αντοχής του. Αρχικά τηλεφώνησα στην κτηνίατρο του νησιού που με παρότρυνε να πάρω στην αστυνομία για καταγγελία, το προβλέπει ο νέος νόμος άλλωστε. Ομως μια τέτοια κίνηση θα προξενούσε μεγάλο πρόβλημα στους ανθρώπους που με φιλοξενούσαν. Εγώ θα έφευγα, το πρόβλημα μάλλον δεν λυνόταν (ποιος αστυνόμος θα πήγαινε να δει καθημερινά αν ποτίζεται ο ταύρος;) και οι φίλοι μου θα εισέπρατταν την εχθρότητα των ντόπιων.

«Ετσι είναι οι χωριάτες εδώ», μου έλεγαν. «Βλέπουν τα ζώα σαν εργαλεία. Εσύ θα τους αλλάξεις; Για να είναι ακόμα στη θέση του ο ταύρος, κάπως επιζεί». Η μόνη λύση που βρήκα είναι να ανανεώνω εγώ το νερό του ζώου κάθε απόγευμα. Στην αρχή, με φοβόταν. Αργότερα συνήθισε. Εβαζε μάλιστα το μεγάλο μουσούδι του στο άδειο μπιτόνι για να μου δείξει ότι διψάει. Ομολογώ ότι έφυγα από τις διακοπές με την έγνοια της κακής του μοίρας. Οποιος δεν είναι εξίσου φιλόζωος μπορεί να το θεωρήσει υπερευαισθησία πολυτελείας εκ μέρους μου. Η αλήθεια είναι όμως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να θεωρεί τον εαυτό της τουριστικό προορισμό αν δεν λύσει τέτοιου τύπου προβλήματα. Οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες θυμώνουν πολύ περισσότερο με την κακή έως απαράδεκτη συμπεριφορά στα ζώα που ενίοτε βλέπουν στη χώρα μας, είτε είναι τετράποδα συντροφιάς είτε ζώα «εργαζόμενα».

Η πρόσφατη απόφαση του Δήμου Θήρας να πάρει το ζήτημα στα σοβαρά δείχνει ότι ο δήμαρχος Νίκος Ζώρζος κατανοεί πλήρως τις διαστάσεις του θέματος. Γνωρίζοντάς τον προσωπικά, είμαι σίγουρη πως φαινόμενα σαν και αυτά που καταγγέλθηκαν θα εξαλειφθούν και πως τα ζώα θα προστατευτούν όσο είναι δυνατόν σε ένα νησί όπου όλες οι ελεγκτικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες. «Η Σαντορίνη έχει 4.000 ιπποειδή. Κάποιες από τις καταγγελίες μπορεί να έχουν βάση, άλλες όχι. Σε κάθε περίπτωση προχωρούμε σε έλεγχο. Αλλες όμως είναι εντελώς fake news. Μέχρι και γαϊδουράκι από άλλο μέρος του κόσμου έχουν παρουσιάσει ως κακοπαθημένο σαντορινιό στα social media ορισμένοι άνθρωποι», δηλώνει στη στήλη ο δήμαρχος. Σε ειδική συνάντηση που κάλεσε με τους εκπροσώπους των ημιονηγών, αποφασίστηκε το τσιπάρισμα των ιπποειδών και η πλήρης καταγραφή τους.

Εργαζόμενα γαϊδουράκια έχει και η Υδρα, τα οποία επίσης βρίσκονται απροστάτευτα πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο. Ο δήμαρχος Γιώργος Κουκουδάκης έχει κινήσει τη διαδικασία για τα στέγαστρα και οι οικολόγοι του νησιού έχουν προτείνει τα στέγαστρα αυτά να ενταχθούν στο πλαίσιο της συνολικής μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη για όλο το λιμάνι. Μέχρι όμως να προχωρήσει αυτό, μήπως θα έπρεπε να τοποθετηθούν κάποια πρόχειρα σκίαστρα για τα ζώα αυτά που έχουν ωράρια και υποχρεώσεις; H ερώτηση απευθύνεται στους υπεύθυνους της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή