Ολοκληρώνονται οι έλεγχοι στα «κόκκινα» κτίρια στο Μάτι

Ολοκληρώνονται οι έλεγχοι στα «κόκκινα» κτίρια στο Μάτι

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώνονται την επόμενη εβδομάδα και οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι στα κτίρια που χαρακτηρίστηκαν ετοιμόρροπα στις πυρόπληκτες περιοχές. Μέχρι στιγμής έχουν κατεδαφιστεί τέσσερα «κόκκινα» κτίρια και έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης για ακόμη 90 από τα 900 που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Μάλιστα, το Δημόσιο προτίθεται να αναλάβει, εφόσον συναινεί ο ιδιοκτήτης, τις απαραίτητες μελέτες για την ανακατασκευή τους.

Σε χθεσινή συνέντευξή του, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης έδωσε την εικόνα των παρεμβάσεων της πολιτείας για την ανακούφιση των πυρόπληκτων περιοχών και την αποκατάσταση των ζημιών. Οπως ανέφερε, από τις 15 έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η κοπή των καμένων δέντρων στις αστικές περιοχές, ενώ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα οι δασικές υπηρεσίες θα ολοκληρώσουν τις μελέτες για κορμοδέματα στις ορεινές περιοχές.

Οσον αφορά την αποζημίωση των πληγέντων, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι σε λίγες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι για τα «κόκκινα» κτίρια και θα ακολουθήσουν τα «κίτρινα». «Εχουν συγκροτηθεί δύο ομάδες για να βγουν οι αδειοδοτήσεις των κτιρίων είτε είναι πράσινα με ζημιές μικρής κλίμακας, είτε είναι κίτρινα, είτε είναι κόκκινα και χρειάζονται ανακατασκευή. Για πρώτη φορά οι μελέτες και οι άδειες θα βγουν από το ελληνικό Δημόσιο εφόσον το επιθυμεί ο πολίτης και μετά θα γίνουν οι επισκευές και ανακατασκευές», είπε ο υπουργός.

Οσον αφορά τους ιδιοκτήτες κτιρίων που καταστράφηκαν ολοσχερώς, ο κ. Σπίρτζης επισήμανε ότι υπάρχουν τρεις επιλογές. «Η μία επιλογή είναι να χρησιμοποιήσει ο πολίτης την κρατική αρωγή, η δεύτερη είναι να αναλάβει το Δημόσιο τις εργασίες επισκευής και η τρίτη, που γίνεται διαπραγμάτευση με το τραπεζικό σύστημα για να ολοκληρωθεί, είναι να πάρει κάποιος δάνειο που θα μπορέσει να καλύψει και πάνω από τα 150 τετραγωνικά ή άλλες δράσεις ή υποδομές που θέλει να έχει στο κτίριό του. Θα είναι χαμηλότοκο και θα πληρώνεται από το Δημόσιο μέχρι τα 150 τετραγωνικά και από τον ίδιο τα υπόλοιπα».

Οσον αφορά, τέλος, στις αιτήσεις για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι έχουν εξεταστεί περισσότερες από 4.000, αλλά η διαδικασία καθυστερεί λόγω λαθών στη συμπλήρωσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή