Το σχέδιο για το πάρκο 2.000 στρεμμάτων στο Ελληνικό

Το σχέδιο για το πάρκο 2.000 στρεμμάτων στο Ελληνικό

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η διαδικασία διαβούλευσης για το μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό. Πρώτοι έλαβαν το σχέδιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος οι εμπλεκόμενοι δήμοι και φορείς, που καλούνται μέσα στο προσεχές διάστημα να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους. Στη συνέχεια, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα διαμορφώσει την τελική του εισήγηση, η οποία θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, το πάρκο θα έχει έκταση 2.000 στρεμμάτων και θα χωριστεί σε επτά περιοχές διαφορετικού χαρακτήρα. Η βασική ιδέα είναι η οργάνωση ενός μωσαϊκού χρήσεων, που θα είναι οργανικά συνδεδεμένο με την υφιστάμενη πόλη και τις νέες οικιστικές ενότητες. Η σύνδεση του πάρκου με την περιοχή θα γίνεται μέσα από 4 κύριες, 7 δευτερεύουσες εισόδους και 18 τριτεύουσες, που είναι τοποθετημένες στην προέκταση κεντρικών αρτηριών και σε σημεία συνδέσεων με σταθμούς μετρό, τραμ και λεωφορείων.

Οσον αφορά την κίνηση των πεζών, το σχέδιο περιλαμβάνει έναν ελικοειδή δρόμο που διασχίζει το πάρκο εγκάρσια και τρεις βασικούς άξονες, εκ των οποίων οι δύο στους υφιστάμενους διαδρόμους προσαπογείωσης.

Οι επτά ενότητες στις οποίες προτείνεται να χωριστεί το πάρκο είναι οι εξής:

1. Περιοχή εργοστασίου αεροσκαφών.

Βρίσκεται στην πλευρά της λεωφόρου Βουλιαγμένης, σε μικρή απόσταση από τον σχεδιαζόμενο εμπορικό και επιχειρηματικό πόλο, λειτουργώντας συμπληρωματικά. Περιλαμβάνει τα υφιστάμενα υπόστεγα συντήρησης των αεροσκαφών όπου θα στεγαστεί μουσείο αεροπορίας και τέσσερα νέα κτίρια, που θα φιλοξενήσουν χρήσεις πολιτισμού.

2. Περιοχή Αθλητισμού.

Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του πάρκου και περιλαμβάνει το διατηρούμενο γήπεδο Κανόε Καγιάκ Σλάλομ και το προτεινόμενο κτίριο-τοπόσημο με το ενδιαφέρον όνομα «Πολυδύναμο Κέντρο Πολλαπλών Λειτουργιών και Εκδηλώσεων». Θα διαθέτει δύο γήπεδα στίβου, κολυμβητήριο, ένα επαγγελματικό και δύο ερασιτεχνικά γήπεδα ποδοσφαίρου, δύο κλειστά προπονητήρια, τρία γήπεδα τένις, μπάσκετ και βόλεϊ.

3. Περιοχή ρέματος Τραχώνων.

Βρίσκεται στο βόρειο άκρο και έχει ως βασικό στοιχείο τη νέα, ανασχεδιασμένη κοίτη του ρέματος. Θα περιλαμβάνει τρεις εποχικούς υγρότοπους και 14 κτίρια.

4. Ολυμπιακή πλατεία και περιοχή αστικής καλλιέργειας.

Είναι η καρδιά του πάρκου στην οποία συναντώνται οι τρεις βασικές διαδρομές. Στο επίκεντρό της βρίσκεται η Ολυμπιακή πλατεία και γύρω τρεις θεματικές περιοχές, με θέμα τη φύση και την ευζωία.

5. Πάρκο γλυπτικής Ελληνικού.

Πρόκειται για ένα λοφώδες τοπίο στο κέντρο του πάρκου. Σε μέρος αυτού θα κυριαρχεί η γλυπτική, ενώ στην κοιλάδα που δημιουργούν οι λόφοι θα βρίσκεται «ένα υπέροχο σημείο για περιπάτους και κοινωνικές εκδηλώσεις». Στην περιοχή αυτή θα βρίσκεται και ο βιολογικός καθαρισμός του Ελληνικού.

6. Αστικό τοπίο.

Πρόκειται για μια φυτεμένη ζώνη ανάμεσα στον εναπομείναντα διάδρομο αποπροσγειώσεων και την παρακείμενη περιοχή πολεοδόμησης.

7. Περιοχή εκθέσεων Ελληνικού.

Μια περιοχή με ήπιο ανάγλυφο, που περιλαμβάνει το κτίριο Saarinen. Γύρω από το κτίριο αυτό θα ανεγερθούν 13 βοηθητικά κτίρια και ακόμα 14 περιμετρικά του κτιρίου της ΥΠΑ.

Από τη μελέτη προτείνεται ο περιορισμός των επιφανειών αποξήλωσης, είτε με την ένταξή τους στον σχεδιασμό είτε με κάλυψη και φύτευσή τους. Η δόμηση θα φθάσει τα 352 τ.μ. και δεν θα υπερβαίνει το 10% του πάρκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή