Ρωσία: Συνελήφθη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι

Ρωσία: Συνελήφθη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπ΄αριθμόν 1 αντίπαλος του Κρεμλίνου, ο Αλεξέι Ναβάλνι, συνελήφθη σήμερα μπροστά από το σπίτι του, δύο εβδομάδες πριν από τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης στις οποίες καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν.

Κατά τη σύλληψή του τραυματίσθηκε στο δάκτυλο, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.

Ο Ναβάλνι συνελήφθη από πέντε αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας OMON, καθώς αναχωρούσε από την Μόσχα για να επισκεφθεί την οικογένειά του», έγραψε στο Twitter η Κίρα Γιάρμιτς εξηγώντας ότι η σύλληψη έγινε υπό το πρόσχημα των διαδικασιών του φακέλου που ανοίχθηκε μετά την διαδήλωση της 28ης Ιανουαρίου και κατά την οποία είχε καλέσει σε μποϊκοτάζ των προεδρικών εκλογών. «Καμία δίκη δεν έγινε εκείνη την εποχή», διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Η σημερινή σύλληψη έγινε με μοναδικό στόχο να δημιουργηθούν προβλήματα εν όψει των διαδηλώσεων της 9ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε η εκπρόσωπος. «Μπορείτε να φαντασθείτε μεγαλύτερους δειλούς από αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία;».

Ο Αλεξέι Ναβάλνι ήθελε να οργανώσει διαδηλώσεις σε πολλές ρωσικές πόλεις στις 9 Σεπτεμβρίου κατά του εξαιρετικά αντιδημοφιλούς σχεδίου μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες για το δάκτυλο που τού έσπασαν κατά την σύλληψη, σύμφωνα με την εκπρόσωπο.

Η δίκη του ορίσθηκε για την Δευτέρα και μέχρι τότε θα παραμείνει στην φυλακή.

Μέχρι στιγμής δεν μπόρεσε να δει τον δικηγόρο του, καθώς οι αστυνομικές αρχές επικαλέσθηκαν λόγους ασφαλείας στο αστυνομικό τμήμα στο οποίο κρατείται. Ο δικηγόρος του πάντως θα καταθέσει μήνυση.

Λίγες ώρες πριν από την σύλληψή του, ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε ανακοινώσει στον λογαριασμό του στο Twitter ότι πρόκειται να κάνει «ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις» στην εκπομπή του που μεταδίδεται απευθείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ήταν προγραμματισμένη για τις 13.00 σήμερα. Δεν έγινε ποτέ διότι εκείνη την ώρα περίπου συνελήφθη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή