Ευρωεκλογές χωρίς «κόμμα Μπάνον»

Ευρωεκλογές χωρίς «κόμμα Μπάνον»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πεδίον δόξης λαμπρόν» για τα λαϊκιστικά και ξενοφοβικά κόμματα αναμένεται να είναι οι ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Παρ’ όλα αυτά, οι διαφορές που χωρίζουν τα κόμματα αυτά μεταξύ τους είναι περισσότερες από τις ομοιότητές τους, γεγονός που καθιστά –για την ώρα– δύσκολη κάθε ενδεχόμενη συνεργασία τους.

Η υποχώρηση της δημοτικότητας της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, η αδυναμία του προεδρεύοντος ακροδεξιού σχηματισμού του Αυστριακού καγκελαρίου Κουρτς να επιτύχει συνεννόηση με τους Ιταλούς ομοϊδεάτες του για το μεταναστευτικό και οι τεχνικές δυσχέρειες του Brexit δημιουργούν φαινομενικά ανυπέρβλητα εμπόδια στα σχέδια των πολεμίων της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Την ίδια ώρα, τα φιλόδοξα σχέδια του πάλαι ποτέ ιδεολογικού μέντορα του προέδρου Τραμπ, Στιβ Μπάνον, μοιάζουν και αυτά να χάνονται στον κυκεώνα της περίπλοκης ευρωπαϊκής πολιτικής πραγματικότητας. Η εμφάνιση του Μπάνον ως διάττοντα αστέρα στον ουρανό της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής αντιμετωπίστηκε αρχικά με δέος από τον πολιτικό κόσμο. Τα σχέδια του Μπάνον, ο οποίος δήλωνε ότι θα «γονάτιζε την Ε.Ε.», εξασφαλίζοντας ισχυρά ποσοστά στην Ευρωβουλή σε ακροδεξιά κόμματα χάρη στο έργο του καινοφανούς ινστιτούτου του, μοιάζουν να ναυαγούν.

Στη Σουηδία, τη Δανία και τη Φινλανδία, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Le Monde, τα ακροδεξιά κόμματα ευχαρίστησαν ευγενικά τον Μπάνον, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι προτάσεις του πρώην συμβούλου του Τραμπ δεν έχουν εφαρμογή στις χώρες τους. Το αυστριακό FPO αρκέστηκε να υποσχεθεί «τακτική επικοινωνία» με τον Μπάνον, ενώ η γερμανική AfD εμφανίστηκε διχασμένη, με μερίδα της να γοητεύεται από τις υποσχέσεις του Αμερικανού «γκουρού της Ακροδεξιάς» για γενναιόδωρες χρηματοδοτήσεις από νεφελώδεις «δισεκατομμυριούχους» και την ηγεσία της να προβλέπει ότι οι πρωτοβουλίες του Μπάνον δεν θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ακόμη και τα ακροδεξιά κόμματα της Ανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν διστακτικά τον Μπάνον, όπως φάνηκε στην Πολωνία και στην Ουγγαρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή